Иван Звездев: Паспортът на вкусното месо - пресен стрък лук, чесън и зелена салата

05 May 2024
24 часа

Бих наблегнал на правилото за подправяне на салата, защото паспортът на агнешкото е пресният стрък лук, чесън и зелена салата, казва Иван Звездев.

Последователността е следната: първо се посолява салатата и се разбърква, след това се слага киселина (оцет или лимонов сок) и пак се разбърква, накрая се добавя олио или зехтин. Може да се направи и готова заливка, която да се поднесе на трапезата. За нея са нужни 1 л. сол, 2 л. оцет и 6 л. олио/зехтин. Слага се получената смес в бурканче и се съхранява в хладилника.

За самото приготвяне на агнешкото Звездев казва, че е най-добре първо да се осоли, да се намаже с малко масло или олио и да престои една вечер. “Това гарантира много по-крехко месо.” Но ако няма време, да се пече на по-ниска температура (150 градуса). Желателно е подправките да са сушени, защото пресните прегарят. Ако агнешкото е плешка или бутче, да се пече поне 2 ч на бавен огън, поставено на първата или втората скара на фурната. Не трябва да има течност в тавата при печеното агнешко, съветва още той.

Агнешко печено с дроб сарма в було

Необходими продукти:

За дроб сарма: агнешки дреболии - бял дроб, сърце и далак, 2 бр. дафинов лист, 10 зърна черен пипер, 4 с.л. олио, 3 стръка пресен лук, 50 г ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. джоджен, агнешко було

За агнешкото: 1,6 - 2 кг агнешко бутче или плешка, 4 с.л. олио, 1 ч.л. сушен джоджен, 1 ч.л. червен пипер и сол

Начин на приготвяне:

Агнешките дреболии се измиват и слагат в 2-3 л студена вода. Добавят се дафинов лист и черен пипер, посолява се и водата се загрява. След като кипне, дреболиите се варят 30-40 мин, изваждат се и се нарязват на ситно, а бульонът се прецежда и запазва. Пресният лук се нарязва на дребно и се запържва за половин минута. Към него се добавя измитият ориз. Запържва се на умерен огън за минута, поръсва се с червен пипер, посолява се и залива с 120 мл бульон от сварените дреболии. На бавен огън оризът се вари, докато поеме бульона. Накрая се прибавят нарязаните дреболии и се подправят с джоджен.

Булото се слага в хладка вода за 10 мин и се нарязва на малки парчета. Във всяко се слагат по 2-3 с.л. от плънката и се завива на сарми.

Агнешкото бутче се посолява и полива с олио, след което се поръсва с червен пипер и джоджен. Желателно е да се остави в хладилник за 8-10 часа, за да е по-крехко. Подготвеното бутче се слага на решетка върху тава и се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за 45 мин в средата на фурната. Изважда се и в тавата се редят сармите с дреболии.

Месото се връща във фурната и се пече за 60-90 мин. За да се разбере дали е готово, се набожда с шиш. Сокът, който излиза, трябва да е бистър, ако е с червен цвят, месото трябва да се пече още. Изпеченото месо се реже на филии и се поднася с дроб сарма и зелена салата.

Агнешко печено в пликче с “икономични” пресни картофки

Понеже пресните картофи са скъпи, може с лъжичка “Ноазети” да се издълбаят кръгли картофки. Рецептата е много обичана, защото се прави в плик и не се цапат съдове, казва Звездев.

Необходими продукти:

1 агнешка плешка, 1 кг картофи, 30 г краве масло, 2 с. л. зехтин, стрък пресен лук, сол на вкус, 2-3 ч. л. червен пипер, черен пипер по желание, 3-4 стръка риган (1 ч.л. сушен), 1 стрък девесил, 5-6 стръка джоджен (1 ч.л. сушен), 4-5 стръка мащерка (1/2 ч.л. сушена)

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и с лъжичка се оформят топчета, които се слагат в пликче за печене. Посоляват се и се поливат с олио. Слагат се подправките и пресен лук, без да се режат. Агнешката плешка се осолява, подправя се с черния пипер, намазва се с маслото и се поръсва с червен пипер. Месото се слага в пликчето, което се набожда на няколко места с игла. Плешката се пече на 160 градуса в предварително загрята фурна за 2 ч.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/