Вярват, че извори и камъни в Източните Родопи добиват целебна сила на 6 май

05 May 2024
Ненко Станев
Вярва се, че потапянето в ледените води на извора в планинската местност Дамбалъ лекува заекване и парези. СНИМКИ: НЕНКО СТАНЕВ
Вярва се, че потапянето в ледените води на извора в планинската местност Дамбалъ лекува заекване и парези. СНИМКИ: НЕНКО СТАНЕВ

В Източните Родопи вярват, че извори и камъни добиват лечебна сила на 6 май. Най-популярен е изворът в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. От години хиляди се стичат в подножието на скалист връх, за да посрещнат Хъръдлез. Според легендата в нощта на 5 срещу 6 май край извора се срещат двама мюсюлмански светци Хъдър и Иляз, които вървят в различни посоки. Точно в този момент водата, извираща от скалите добива вълшебна сила и лекува немота, заекване, парези и екземи. Според преданието знак, че двамата светци са се срещнали, е особено прошумяване на дъбовата гора. Когато това стане болните се потапят в леденостудената вода, събирана в специално изградени басейни.

Местните вярват, че водата, извираща от скалите в местността Дамла кая е лековита на 6 май.
Местните вярват, че водата, извираща от скалите в местността Дамла кая е лековита на 6 май.
Целебна става на 6 май и водата, стичаща се по скалите над кирковското село Старейшино. Местността се нарича Дамла кая, което в превод от турски означава плачещ камък. До изворът се стига по стръмни планински пътеки, но това не спира хората, търсещи изцеление. Местните разказват, че водата помага най-вече на глухонеми и заекващи деца. Болните се изкъпват ритуално и ги карат да пият от водата. Преобличат ги и старите дрехи окачват по околните дървета и храсти. Според местните за пълно излекуване посещенията траят по няколко години. В района на Дамла кая има антична гробница, наричана от местните Кая бунар /скален кладенец/. От каменния под на съоръжението извира вода, която се събира в естествен басейн. Местните вярват, че и тази вода е лековита.

При постояването на дървената джамия край село Подкова не е използван нито един пирон.
При постояването на дървената джамия край село Подкова не е използван нито един пирон.
На 6 май местните хора търсят изцерение и в старо мюсюлманско гробище край уникална стара джамия край кирковското село Подкова. Храмът е изграден изцяло от дърво без да са използвани пирони. Легендата разказва, че джамията е издигната за една нощ от 7 момичета, чиито годеници загинали по време на война. Когато научили тъжната вест 7-те девойки продали чеизите си и с тях купили дървени греди и дъски, с които за една нощ изградили храма. В близост до него, в самия край на старото гробище, се намират лековитите камъни.

Хора се провират за здраве през отвор, изсечен в камък.
Хора се провират за здраве през отвор, изсечен в камък.
Местните твърдят, че всеки от тях има способността да лекува болести на различни части от тялото. Има камък за болен кръст, за глава, за ръце и крака. През изсечен в камък прозорец пък вярващи се промушват 3 пъти за здраве. Камъкът, за който се вярва, че лекува болен кръст.
Камъкът, за който се вярва, че лекува болен кръст.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/