BG фотограф снима бащи и синове, хванати за ръце, "Гардиън" пише за него

05 May 2024
24 часа
Един от кадрите, които Пощаров прави.
СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Един от кадрите, които Пощаров прави. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Поредицата с над 300 снимки на Валерий Пощаров изложена в Лондон до 6 май

Ако за баща и син е толкова трудно да се държат за ръце, чудя се колко ли сложно ще бъде да го направят непознати. Това казва пред в. “Гардиън” българският фотограф Валерий Пощаров. Британското издание публикува статия за него, след като той спечели наградата на “Сони” за портретна фотография. Пощаров получи отличието за поредица от снимки на бащи и синове, които се държат за ръце. Тя може да бъде видяна до 6 май в “Съмърсет хаус” в Лондон.  Валерий Пощаров

Валерий Пощаров

Пред вестника фотографът разказва, че снима не само у нас, но и в Грузия, Армения, Турция, както и в страни от Западните Балкани. Някои от бащите, хванали за ръце вече порасналите си момчета, признават, че никога досега не са го правили. А на други не им се е случвало от десетилетие. Идеята му хрумва преди няколко години. Водейки синовете си на училище, Пощаров се замисля, че скоро ще дойде ден, в който те няма да имат нужда от него. Няма да се държат за ръце, а чувството на физическа близост помежду им ще изчезне. Малко след това решава да заснеме баща си и дядо си, който в началото на пандемията е на 95 г. Кадъра не прави веднага, а близо година по-късно, тъй като семейството се опитва да го предпази от вируса. Малко след снимката дядо му си отива от този свят.

Вдъхновение за проекта фотографът получава, чувайки историята на жена, чиято къща в София иска да снима. Тя моли Пощаров да заснеме съпруга ѝ в инвалидна количка, докато държи снимка на наскоро починалия им син. Тази молба фотографът разчита като знак от съдбата. Така кадърът на баща му и дядо му става първият от поредицата портрети на бащи и синове, хванати за ръце.

Валерий Пощаров е роден в Добрич през 1968 г. Завършва Националното училище по изкуства във Варна “Добри Христов” и пластични изкуства в Сорбоната в Париж. Артистите, които оказват влияние на изкуството му, са Август Зандер и Алек Сот.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/