Български зет в надпреварата за кмет на Лондон

03 May 2024
Павлина Трифонова
Браян Роуз. СНИМКА: Х/ @BrianBRose
Браян Роуз. СНИМКА: Х/ @BrianBRose

Български зет е сред кандидатите за кмет на британската столица на предстоящите в четвъртък избори. 52-годишният Браян Роуз е американец. Кариерата му започва като банкер в САЩ, но през 2002 г. се мести в Лондон и прави свой информационен канал в интернет. В британската столица се запознава и със съпругата си Мариана Алексиева.

Браян Роуз участва в изборите за лондонски кмет и през 2021 г., но успя да събере само 1,2% подкрепа. Направените преди сегашния вот социологически проучвания също не му дават големи шансове - включен е в групата на кандидатите, които едва ли ще съберат 5% от гласовете. Сред тях има доста екзотични претенденти като Човека кофа, който непрекъснато ходи с боклукчийска кофа на главата.

Самият Роуз се възприема като противоречива личност, тъй като дава трибуна на конспиративни теории в онлайн телевизионния си канал London Real. Той обеща да построи 50 хил. нови жилища в столицата, ако бъде избран, и да пусне по улиците на града още 10 хил. полицаи.

Увеличаващата се престъпност в Лондон бе сред основните теми по време на предизборната кампания. В навечерието на вота бе извършено шокиращо нападение със самурайски меч, довело до смъртта на 14-годишно момче и раняването на четирима души, включително двама полицаи. Причините за него все още се изясняват. Според анализатори обаче появилите се кадри на мъж, който обикаля по улиците и наръгва хора, може да променят електоралните нагласи.

Иначе проучванията сочат, че настоящият кмет на Лондон Садик Хан ще успее да запази поста си. Той е представител на опозиционната Лейбъристка партия и управлява британската столица от 2016 г. Общо 13 души се състезават за мястото му. Те се борят за гласовете на около 6 млн. жители на Лондон с право на глас.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/