10 качества, с които винаги блестите като професионалисти

01 May 2024
Димитрана Александрова

Списък е съставен от препоръките на специалисти по кариерно и личностно развитие

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

На 1 май - Деня на труда, си припомнете какво най-много ценят работодателите. Този списък е съставен от препоръките на специалисти по кариерно и личностно развитие. И е основан върху разбирането, че ще постигате успех, като се стремите да бъдете не изпълнителни, а предприемчиви служители.

Впрочем "предприемчивост" често се появява в обявите за работа сред качествата на търсените кадри. Конкуренцията във всички бизнес сектори е много силна и добрите мениджъри отлично знаят, че няма да постигнат успех, ако подчинените им не са инициативни, а просто чакат нареждания.

Добрата новина е, че като се стремите да мислите и действате с предприемчив дух, работите по най-ефективния начин и за собствената си кариера. Само трябва да правите така, че и шефът ви да забелязва това непрекъснато. (Саморекламата - това тънко умение.)

1. Мотивираност. Искате да свършите блестящо всяка задача, с която се захванете, и здраво се стараете."Умението да демонстрирате високата си мотивация на вашия началник е от ключово значение за успеха ви - казва Карън Литсингър, кариерен коуч в Питсбърг. - Трябва да посрещате всеки работен ден с ентусиазъм. Шефът ви иска да види, че наистина се интересувате от работата си."

2. Креативност. В която и индустрия да работите, мениджърите търсят служители, които не се страхуват да показват творческото мислене извън общоприетите рамки. "Те ценят служители, които не само се справят добре с изпълнението на задачите, но могат да предложат и по-ефективни методи за тяхната реализация - изтъква Литсингър. - Важно е винаги да бъдете креативни, да се стремите да подобрите процесите и продуктивността във вашата компания."

3. Убедителност. Това качество ви е от голяма полза във всичко - преговори с клиенти, обсъждания с колеги, разговор с шефа за увеличение на вашата заплата или за назначаване на по-висок пост, казва кариерният ментор Филис Мъфсън. Затова тренирайте да сте изключително убедителни в начина, по който представяте идеите си. (Техники да включите на скорост способността да убеждавате и още Как да сложите „ефект на примамката", за да ви вярват шефът, колеги и партньори.)

4. Визия. Успешните предприемачи, направили собствен бизнес, никога не изпускат от поглед голямата картина. Това е качество, което може да ви направи по-добри във вашата работа. "В основата на визията седи стратегическото планиране - припомня Литсингър. - Старайте се да определите посоката, в която се е насочила вашата индустрия, да разпознаете предизвикателствата, които стоят пред вашата компания. Личната ви задача пък е да се справяте с ежедневните си отговорности, като същевременно запазвате фокус върху дългосрочните си цели."

5. Приспособимост. Адаптацията към бързо променящите се условия в съвременната бизнес среда е от огромно значение за вашия успех. Може да са ви назначили заради уменията, които имате. Но ако искате да се задържите по-дълго на този пост, трябва да знаете как да се приспособявате към нуждите на компанията и да се развивате. За да сте човекът, на когото може да разчита шефът във всяка ситуация, от голямо значение е и да сте на "ти" с новите технологии и да поддържате актуални познанията си във вашата сфера на работа.

6. Гъвкавост. Трябва да знаете как да се справяте с проблемите, когато изникват, а това означава да правите промени в крачка, подчертава Мъфсън. По своята същност да бъдете гъвкави означава да разпознавате нуждите, мненията, идеите на другите хора и да съобразявате как да ги използвате. В това число влиза да чувате шефа и колегите, когато коментират вашата работа. (Критиката от шефа не е болка за умиране, а чек за осребряване.)

7. Липса на страх от риск. "Всеки работодател иска да развива бизнеса си, а за целта е нужно да се правят промени и да бъдат поемани рискове - обяснява Литсингър. - Не се страхувайте, когато давате идеи, преследвате нови клиенти или изпробвате нов продукт. Но когато служителите поемат риск, все пак има едно условие - той трябва да бъде одобрен от вашия шеф." (Заучената безпомощност – отървете се от нея, за да имате успех.)

8. Решителност. Служителите, способните да взимат сами решения, са много ценени от добрите мениджъри. Особено ако действат правилно дори под напрежение. "Трябва да знаете на кои задачи да давате приоритет и как да организирате работата си по такъв начин, че да взимате правилните решения възможно най-бързо и ефективно", коментира Литсингър.

9. Сътрудничество. Предприемчивият служител не е единак. Ако му се иска да работи сам, трябва да си потърси подходящ собствен бизнес. Според последните проучвания 78% от работодателите търсят кандидати, които притежават добри умения за работа в екип. Едно от тях е да сте в състояние да признавате и да отбелязвате успехите на вашите колеги.

10. Точност. Това е много просто - винаги спазвате крайните срокове. Колкото и да са прекрасни инициативите ви, никой няма да им се зарадва, нито ще ви похвали, ако продуктът не е навреме на пазара. (Защо И с дребни закъснения рушите репутацията си.)

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Техники да отличите арогантен надувко от уверен професионалист

Как да не позволявате никой да ви ядосва на работа

Какъв комплимент към колега и делови партньор винаги ви води към успех

6 хвалби, с които всъщност се излагате

Научно доказано: Кимайте с глава, за да ви харесат

Документът е ваш добър приятел при лош шеф

Първи закон срещу стрес в работата – премахнете излишното

Само "Еврика" не стига за успех, като ви осени идея в работата

Грешно, по-грешно, най-грешно, "Не си прав, шефе"

Въпроси, с които да впечатлите новия шеф

Когато началникът ви обикне миг преди да го напуснете

Конкретни стъпки, за да ви признаят за авторитет в работата

Спестовни хитрини, ако имате шеф, който смуче време

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/