Топло на Великден, “златен” дъжд по Гергьовден, но и бури с град и гръмотевици

30 April 2024
Ярослава Прохазкова
Вера Младенова изпраща снимка от  Ботаническа градина в Балчик. “Къдравите лалета ме впечатлиха много”, ни пише тя.  Кадърът  е част от “Гледките на четирите сезона” – читателския фотоконкурс на в. “24 часа”.
Вера Младенова изпраща снимка от Ботаническа градина в Балчик. “Къдравите лалета ме впечатлиха много”, ни пише тя. Кадърът е част от “Гледките на четирите сезона” – читателския фотоконкурс на в. “24 часа”.

Идва най-дъждовният месец, този май ще вали с 20% повече от обикновено

В най-дъждовния месец валежите ще се разминат на Великден. За най-големия християнски пролетен празник ще е горещо, макар и облачно. Очакваните температури са до 24 градуса.

Още на следващия ден - на Гергьовден, обаче времето се разваля и се очаква много дъжд. Народното вярване е, че всяка капка по Гергьовден е жълтица - напоява полето.

Тази година обаче се задават и силни гръмотевични бури в Западна и Североизточна България, а на места и градушки, прогнозира шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

През целия май ще вали с 20% повече от обикновено и ще е най-дъждовният месец в годината, очаква Янков.

Температурите обаче ще са около нормата - от 20 до 25 градуса

“През май страната често е под влияние на по-влажни океански въздушни маси, идващи от северозапад. При такива условия времето е неустойчиво - с развитие на мощна купеста облачност и краткотрайни дъждове, в следобедните часове често придружени от гръмотевици. Понякога падат интензивни валежи и градушки, причиняващи наводнения и щети върху земеделските култури. Не са редки случаите, когато само за 2-3 часа пада толкова валеж, колкото е месечната норма и дори повече”, коментира климатологът.

Май започва с валежи главно в източната половина на страната и с температури от 19 до 25 градуса.

На 3-и и 4-и ще захладнее и ще има чести валежи.

След празниците времето ще е по-скоро лятно - с кратки валежи, повечето над Западна България. Температурите през деня ще достигат 17-24 градуса.

Във втората десетдневка на месеца ще е по-горещо. От 10 до 18 май времето ще се стабилизира и ще бъде предимно слънчево с

летни температури от 27 до 32°С

Повече облаци се очакват следобед над планините, където е възможно за кратко да превали. След 19 май дъждовете отново ще се усилят, като се очаква да паднат валежи от 40 до 60 л на кв. метър предимно в Западна и в Северна България.

През последните дни на месеца валежите и гръмотевиците ще бъдат често явление, предупреждава Петър Янков. Това ще засегне и втория празничен период през месеца - за деня на светите братя Кирил и Методий.

Значителни ще бъдат валежите на 22, 23, 24 и 25 май,

като по-интензивни дъждове се очакват отново в западните райони. Ще има и опасност от градушки.

Температурите през последната десетдневка ще варират от 21 до 22 градуса по крайбрежието на морето, до 24-28 в местата с повече слънце, прогнозира метеорологът.

В последните 3-4 дни на месеца валежите ще спират и ще има повече слънце, а градусите ще са от 21 до 26. .

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/