Научно доказано: Кимайте с глава, за да ви харесат

27 April 2024
Димитрана Александрова

Трябва да е нагоре-надолу, а не да я въртите настрани

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Някои го правят инстинктивно - кимат с глава, когато са съгласни със събеседника. При други е заучен жест - кимат нагоре-надолу с глава, докато слушат, а после възразяват.

Японски учени доказаха с експеримент, че кимането с глава увеличава привлекателността до 40%. Така че, съгласни или не, то ще ви свърши работа, за да предразположите събеседника.

Хората, които кимат с глава, биват възприемани като по-симпатични и по-достъпни за разговор, твърдят японските учени. Те установили това в изследване, при което сравнили кимането нагоре-надолу с две други пози - неподвижната стойка и поклащането на глава настрани.

Липсата на движение с глава няма особен ефект - не увеличава привлекателността на събеседника, но и не я намалява. Поклащането на глава настрани е по-скоро отрицателен сигнал и неслучайно в много култури означава "не".

Кимането с глава нагоре-надолу наистина прави човека по-симпатичен - събеседникът има чувството, че му показва съгласие. Това може да се превърне в заучен жест за хората, които често водят преговори или искат винаги да се харесват при общуване.

Само че този заучен жест крие и рискове. В същия експеримент учените открили, че ако кимате с глава нагоре-надолу, самите вие несъзнателно ставате по-склонни да се съгласите.

Една група от участниците били накарани да правят този жест, докато слушат четена на глас статия. Друга група трябвало да клатят глава настрани. Оказало се, че хората в първата група накрая били по-склонни да се съгласят с мнението в статията в сравнение с участниците във втората група, накарани да клатят глава отрицателно.

Това японско изследване потвърждава колко важна е т.нар. невербална комуникация. Тялото казва много и може да се възползвате от това, за да направите нужното впечатление.

Демонстрирате откритост и създавате доверие, като стоите свободно, с изправени, но не напрегнати рамене, вдигната глава, ръце, отпуснати до тялото, а не кръстосани. Най-добре е леко да се наклоните към събеседника си. Показвайте, че го слушате внимателно и се интересувате от думите му, като кимате с глава нагоре-надолу. Отвреме навреме вмъквайте въпроси. (10 начина да манипулирате елегантно.)

Всичко това не ви задължава да изкажете съгласие, когато дойде ваш ред да говорите. Но дори и възраженията ви събеседникът ще приеме по-спокойно.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Документът е ваш добър приятел при лош шеф

Първи закон срещу стрес в работата – премахнете излишното

Само "Еврика" не стига за успех, като ви осени идея в работата

Грешно, по-грешно, най-грешно, "Не си прав, шефе"

Въпроси, с които да впечатлите новия шеф

Когато началникът ви обикне миг преди да го напуснете

Конкретни стъпки, за да ви признаят за авторитет в работата

Спестовни хитрини, ако имате шеф, който смуче време

8 роли в екипа извън длъжностната характеристика - коя сте припознали и води ли към успех

Самолюбие не е мръсна дума, помага за успех в работата

Неочаквани беди от шеф визионер и от микромениджър

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/