Хаванският синдром - странната болест, която покосява само US дипломати

25 April 2024
Александър Трайков
Американското посолство в кубинската столица - Хавана
СНИМКА: Ройтерс
Американското посолство в кубинската столица - Хавана СНИМКА: Ройтерс

Подозират Русия в използването на специално оръжие с микровълни, случаи има и в България

Мистериозна неврологична болест атакува американските дипломати и затруднява работата на външното министерство на Вашингтон от близо десетилетие. Симптомите ѝ са различни и могат да се изразят в оглушителен шум в ушите, пулсираща болка в главата, припадъци, кръвоизливи от носа, внезапно оглушаване, проблеми с паметта и концентрацията, както и бели петна.

Състоянието е известно като Хавански синдром и през последните години са

били оповестени над 1000 случая на неговата проява

Интересното е, че данни за тази озадачаваща болест не се срещат никъде другаде в медицинската литература и изглежда, че засяга само американци, и то само такива, които работят в държавната администрация на Вашингтон.

Най-скорошният случай на хаванския синдром е от юли миналата година от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, където страните-членки на алианса, декларираха отново своята подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия. Според данни на Пентагона служител на американското министерство на отбраната, който е бил на работна среща там, е проявил симптоми, наподобяващи странното състояние.

“Мога да потвърдя, че високопоставен служител на Министерството на отбраната е изпитал симптоми, подобни на тези, за които се съобщава при необичайните здравни инциденти”, заяви заместник-говорителката на Пентагона Сабрина Сингх, но тя отказа да даде повече информация дали въпросното лице е имало нужда от интензивни медицински грижи и дали продължава да бъде трудоспособно.

Първият случай на хавански синдром датира от лятото на 2016 г. и е докладван от повече от три дузини служители на ЦРУ и дипломати, командировани в американското посолство в Хавана. Именно от кубинската столица тръгва и названието на неврологичното състояние. Потърпевшите твърдят, че са изпитали умопомрачително главоболие и гадене, след като усетили странно стържещо, пронизващо бучене в главите си. То продължило 20-30 минути, а тези, които били под негово влияние най-дълго, били доведени до почти инвалидизиращо състояние. Един от дипломатите дори загубил слуха си. Инцидентът се случил в апартаментите на засегнатите или в хотелските им стаи. Тук трябва да се отбележи, че членове на семействата им и хора около тях не били засегнати.

Местата, където американци са преживели хавански синдром, включват главно Москва и Хавана. Но други предполагаеми прояви на болестта са докладвани в България, Австрия, Германия, Франция, Грузия, Полша, Сърбия, Швейцария и Великобритания, както и Австралия, Колумбия, Киргизстан, Сирия, Тайван, Узбекистан и Китай.

Един от най-фрапиращите случаи става дори в самото сърце на американската държавност

- Белия дом. През лятото на 2019 г. Оливия Трой, която е служителка в Съвета за национална сигурност, върви към своя офис в западното крило на президентската резиденция, когато внезапно е повалена на земята от светкавично главоболие.

“Помня, че беше от дясната страна на главата ми и получих нещо като световъртеж. Бях объркана, чувствах, че ми се повръща, бях малко дезориентирана и си спомням, че си мислех: “Трябва да се стегна и да намеря баланс”, разказва Трой.

Теориите за произхода и причините на хаванския синдром са многобройни и подлежат на непрестанен дебат. Една от най-разпространените е, че състоянието е причинено от секретно свръхзвуково оръжие, което работи, като насочва микровълнови лъчи към главата на целта, където причинява мозъчни увреждания. През декември 2020 г. американската Национална академия на науките, инженерството и медицината представи подробни доказателства, че причинител на синдрома са микровълни. Докладът стига до заключението, че “най-правдоподобният механизъм”, причинил тежките последици за здравето по време на инцидентите, започнали през 2016 г., е насочена импулсна радиочестотна енергия” - категория, която включва микровълните.

Ако тези проучвания са верни, те показват, че хаванският синдром не е природен феномен, а е причинен от човека. Според много американски чиновници един от първите заподозрени виновници за неврологичната болест е руското правителство въз основа на близките му отношения с кубинското ръководство и вида на атаките, които, изглежда, съвпадат с описанията, давани от руските официални лица, когато се хвалят с нови видове неврологични или насочени енергийни оръжия. През 2018 г. Владимир Путин заяви, че “Русия има всички основания да смята, че е крачка напред пред другите страни в създаването на перспективни оръжия, основани на нови физически принципи”. Години по-рано бившият вече руски министър на отбраната Анатолий Сердюков обяви разработването на оръжия, основани на нови физически принципи -

включително оръжия с пряка енергия, геофизични оръжия и психотронни оръжия

През 2022 г. обаче ЦРУ стига до заключението, че неприятелски обект вероятно не е отговорен за хаванския синдром.

“Преценяваме, че е малко вероятно чуждестранен участник, включително Русия, да провежда продължителна, световна кампания, увреждаща американски персонал с оръжие или механизъм”, казва високопоставен служител на ЦРУ.

Но в свое разследване, продължило почти година и публикувано в началото на април, медиите The Insider, 60 Minutes и Der Spiegel твърдят, че са открили доказателства, които сочат, че хаванският синдром може да произхожда от използването на насочени енергийни оръжия, използвани от членове на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

В доклада се казва, че неврологичното състояние е потенциално дело на отдел 29155 - прочутото звено за убийства в ГРУ, за което се смята, че е отговорно за покушението срещу Юлия и Сергей Скрипал през 2018 г. на Острова. Те бяха отровени с нервнопаралитичното вещество “Новичок” в гр. Солсбъри. Скрипал и дъщеря му оцеляха, но тяхната съседка Доун Стърджис почина, след като влеяла в контакт с флакон от парфюм, за който се смята, че е използван при нападението.

“Това изобщо не е нова тема. В продължение на много години темата за така наречения хавански синдром беше преувеличавана в пресата и от самото начало беше свързана с обвинения срещу руската страна, но никой никога и никъде не е публикувал или изразил убедителни доказателства за тези неоснователни обвинения. Следователно всичко това не е нищо повече от безпочвени, необосновани обвинения от страна на медиите”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/