Рекордните цени на златото повличат нагоре среброто, чакат да стигне 10-годишен връх

25 April 2024
24 часа

Рекордните цени на златото, което поскъпва почти без прекъсване от началото на тази година, повличат нагоре и среброто.

В световен мащаб търсенето му се очаква да достигне 1,2 милиарда тройунции тази година. Това ще е второто най-високо историческо равнище се посочва в доклад на международната асоциация Silver Institute, цитиран от CNBC.

Среброто се използва предимно за промишлени цели, най-често при производството на автомобили, слънчеви панели, бижута и електроника.

Среброто ще има страхотна година, особено по отношение на търсенето". Майкъл ди Риенцо - изпълнителен директор на Silver Institute, очаква цените да достигнат 30 долара за унция. Това означава 10-годишен връх, ако се погледнат данните на Лондонската фондова борса (LSEG). Последно среброто е стигало такива котировки през 2013 г.

В доклада на асоциацията се казва още, че засиленото търсене от Индия ще доведе до по-големи продажби на бижута. Прогнозира се и възстановяване на търговията с потребителска електроника, което също ще увеличи търсенето на благородни метали.

Цените им особено на златото и среброто обичайно се движат в обратна посока на лихвите - когато те се качват, търсенето на металите намалява и те поевтиняват, защото инвеститорите са насочват към покупката на облигации и държавни ценни книжа.

Очакваното понижение на лихвите от средата на тази година отново насочва интереса към металите.

Златото например премина психологическата граница от 2000 долара за тройунция през есента на миналата година. А от началото на тази започна доста чувствително покачване на котировките му. В края на февруари те стигнаха над 2200 долара, а в началото на април и над 2300 долара. Вчера цените на благородния метал надхвърлиха 2343 долара.

Според нов доклад на австралийското министерство на промишлеността средната цена на златото през 2024 г. ще бъде около 2020 доклада за тройунция, което е с 6 процента повече от предишната прогноза.

Анализаторите очакват поскъпването да продължи заради края на повишението на лихвите и облекчаване на паричната политика на централнитге банкипо света. Това щяло да доведе и до поевтиняване на щатския долар.

Американската банка JPMorgan Chase наскоро обяви, че цената на златото има потенциала да достигне 2500 долара за тройунция тази година. Друга щатска банка - Goldman Sachs, прогнозира, че средната цена за тази година ще е 2180 долара, а в началото на следваща ще се вдигне до 2300 долара.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/