Мафиотският бос Месина Денаро имал профил във фейсбук със снимка на куче

23 April 2024
Виолина Христова, Рим
Матео Месина Денаро
Матео Месина Денаро

Покойният бос от Коза ностра Матео Месина Денаро,който беше арестуван на 16 януари 2023 г.след 30-годишно издирване от властите, имал профили в инстаграм и фейсбук. В тях се представял като лекаря Франческо Аверна, завършил медицина в миланския университет „Бокони" и необвързан. Като профилна снимка поставил тази на бяло кученце със синя кърпичка на шията. Във фейсбук имал пет приятели, но следвал много страници на различни ресторанти и заведения в Кампобело ди Мадзара, откъдето произлизал.

В инстаграм пък профилът на мафиота бил f.averna, а се представял като Франческо Аверна 17. И там е със същата снимка на куче и има 122 последователи, а той самият следвал 441 профила.

Осъденият на доживотен затвор Месина Денаро използвал много услугите, свързани с изпращане на лични съобщения. Още през 2013 г. следователите попаднали на следите му във фейсбук, където той комуникирал със сестра си Анна Патриция, която се представяла като Лучила.

Франческо Аверна било само едно от фалшивите имена,които мафиотът ползвал по време на укриването си от правосъдието. Той се подвизавал и като Андреа Бонафеде,или като лекаря, който му „отстъпил" самоличността си, и който беше осъден на 6 год.и 8 мес.затвор.

Месина Денаро си направил и татуировки – в студиото за татуировки се представил като Вито Ферери. На техник, дошъл да поправи миялната му машина, дал името Аверна. Младеж, работещ в пицария в Мадзаро, разказва пред в."Република", че виждал често навремето Месина Денаро да си поръчва пици и напитки, но не предполагал, че това е босът от Коза ностра. От залавянето му до сега са арестувани общо 14 души, които са му помагали в нелегалния период. Сред задържаните е и сестра му Розалия.

Според следователите Месина Денаро твърдял, че никога не е притежавал мобилни телефони, защото знаел, че ако използва технологиите, щели да го заловят. „Нашето поколение навремето не е имало мобилни телефони, знаехме как се живее и без тях". Въпреки тези думи обаче Месина Денаро бил арестуван с два телефона у себе си. Той обяснил това с необходимостта от комуникации със здравните власти по време на заболяването си. Анализирането на смартфона му от следователите показало, че разменял лични съобщения чрез социалните мрежи.

Профилът на мафиота в инстаграм
Профилът на мафиота в инстаграм

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/