Републиканецът, прокарал $ 61 млрд. помощ за Украйна: По-добре куршуми, отколкото нашите момчета

23 April 2024
24 часа
МАЙК ДЖОНСЪН
МАЙК ДЖОНСЪН

Медведев пожела на САЩ гражданска война

По-добре да изпратим куршумите в конфликта отвъд океана, отколкото нашите собствени момчета. С тези думи председателят на Камарата на представителите в САЩ - републиканецът Майк Джонсън, обясни подкрепата си за приетите късно в събота пакети, с които правителството ще отпусне на Украйна, Израел и Тайван общо рекордните $ 95 млрд.

Демократичното правителство на президента Джо Байдън се опитваше да прокара закона за жизненоважната помощ за Украйна през Конгреса още в края на миналата година. Републиканската опозиция, която има минимално мнозинство в Долната камара обаче, не отстъпваше, позовавайки се на

непрестанно нарастващия дълг на САЩ,

който вече е $ 34 трлн. и давайки предимство на вътрешни за държавата проблеми на фона на предстоящите избори през ноември.

Джонсън игнорира заплахите за свалянето му от поста на твърдолинейни членове на неговото нестабилно мнозинство и въпреки всичко прокара мярката. “С Майк Джонсън е свършено”, категорична бе крайнодясната републиканка Марджъри Тейлър Грийн.

Законопроектът бе одобрен с 311 гласа “за” на 112 “против”, а някои членове дори развяха украински знамена - което председателят Джонсън определи като неуместно. Не стана ясно кога парите ще бъдат получени. В идните дни Сенатът, в който мнозинство имат демократите, също трябва да гласува, а финалният подпис е на президента Джо Байдън. Заедно с всички помощи Долната камара прокара и законопроект за забраната на “ТикТок”, обвързан с помощите. В деня на гласуването пред Капитолия се събраха различни демонстранти - против помощта за Израел и в полза на Украйна.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

В деня на гласуването пред Капитолия се събраха различни демонстранти - против помощта за Израел и в полза на Украйна. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Близо $ 61 млрд. от средствата ще бъдат насочени към Украйна и попълване на оръжейните запаси на САЩ. От тях Киев ще получи 13,8 млрд. за закупуване на оръжия. Други 9 млрд. са под формата на икономическа помощ - този заем ще бъде опростен. Израел пък ще получи $ 26 млрд., от които 9 млрд. ще бъдат насочени за хуманитарна помощ за Газа. Около 8 млрд. се насочват за съюзниците на САЩ в Индийско-Тихоокеанския регион и противодействие на Китай. С 3,3 млрд. Вашингтон ще заздрави подводната си инфраструктура в района, а допълнителни 1,9 млрд. ще попълнят арсенала от оръжия на САЩ, предоставени на Тайван.

Одобряването на колосалната помощ разбуни хиляди по света. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев пожела на САЩ гражданска война и се закани, че Москва ще победи въпреки милиардите на Вашингтон. Той нарече решението на САЩ “русофобско” и каза, че

подкрепата само ще увеличи жертвите

на “гражданската война, която разделя доскоро единните народи” - визирайки Русия и Украйна.

От своя страна Палестина също упрекна САЩ за предоставянето на допълнителна военна помощ на Израел. На този фон протестите срещу правителството на Бенямин Нетаняху не стихват.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/