Иво, който поруга гроба на Неофит: Бях мъжка проститутка в Германия, воювах в Украйна, брах маслини в Гърция

20 April 2024
24 часа
Кадър от видео, което бе разпространено във Фейсбук. На него се вижда как Иво Димитров танцува с момиче на улицата.
Кадър от видео, което бе разпространено във Фейсбук. На него се вижда как Иво Димитров танцува с момиче на улицата.
  • Изнервих се, защото нямах пари, обяснил той защо е съборил кръста
  • Психиатрията в Царев брод пред "24 часа": Никой не е търсил информация от нас

Иво Димитров, който поруга гроба на патриарх Неофит, е живял в поне 4 държави. 37-годишният мъж е бил в Гърция, където брал маслини с майка си. За известно време бил и в Германия. Там предлагал платена любов на мъже. Имал и гадже - момче на име Марек. Живял е и в Швейцария, където лежал в затвор. Последно се установил в България, но като скитник, който спи в подлеза на Софийския университет.

Тези подробности за живота си разказал Иво пред разследващите по време на първия разпит след задържането му, научи "24 часа" от адвокат Йордан Първанов, който е бил с него по време на разпитите му в полицията. Разказва, че клиентът му не бил "издирван", а открит при обход на патрул. Полицаите го разпознали в района на НДК след пуснато до тях описание на външния му вид.

Юристът си спомня, че след ареста Иво бил отведен в районно, където съвсем спокойно разговарял с полицай.

"Не се изнервяше, не повишаваше тон, държеше се добре - описва го Първанов. - Отговаряше на всички въпроси умерено. На моменти имаше адекватни включвания, но понякога говореше неразбираемо. Постоянно ме питаше дали ще му дам една цигара. Обясни ми, че в ареста на "Г.М. Димитров" го хранели с кроасани и пиел вода, а в затвора в Швейцария без проблем получавал всякакви неща. На въпрос какво престъпление е извършил, за да го изпратят в затвор, той не ми отговори нищо."

Казал обаче защо е поругал гроба на патриарх Неофит.

"Просто се изнервих, защото нямах пари", обяснил той, като държал да подчертае, че не е принуждаван насила от друг човек да го направи.

Разказал подробности и за роднините си. Твърдял, че има три сестри и един брат, които живеели в Добрич. Дал и точните имена на майка си, когато властите поискали да се свържат с негов роднина. След бърза справка полицаите открили мобилния телефон на жената, но когато я потърсили, тя не им вдигнала.

"Странното беше, че в системата липсваха данни за сестрите и брат му", спомня си адв. Първанов.

Иво допълнил, че се разделил със семейството си, защото се включил във войната между Украйна и Русия. Разказал, че носил автомат "Калашников" и веднъж, докато пътувал с влак, започнали да стрелят по него и останалите в групата.

"Заради войната приключих контакт с роднините си, беше трудно, но се наложи", обяснил той и дори казал, че се моли за децата си, които обаче не били негови. Повтарял, че е набожен. Вярвал в Господ. Имал силна връзка с него. Общували си и получавал информация от горе.

На въпрос дали е лежал в психиатрия, Димитров отговорил: "Бях за известно време в Цари брод". Юристът го поправил: "Имаш предвид село Царев брод". Това е село до Шумен, в което има психиатрична клиника.

"Точно там - отвърнал му уверен в думите си скитникът. - Бях на терапии, на хапчета. Даваха ми антипсихотици (вид психоактивни вещества, използвани в психиатрията за потискане на психични болести. Най-честото им приложение е срещу психоза, шизофрения и биполярно разстройство - бел. ред.)."

Юристът казва, че поставя под съмнение всяка дума на клиента си, дори и твърдението, че е лежал в психиатрия, въпреки че видимо имал нужда от лечение. За престой в държавната болница се заговори и по време на мярката му за неотклонение. Тогава стана ясно, че властите са проверили лечебните заведения на територията на София, но не и извън столицата.

"24 часа" се свърза с психиатрията в с. Царев брод, за да попита дали Димитров е лежал там, за какъв период от време и с каква диагноза. "Пред медии не можем да разкрием информация дали лицето е било в нашето лечебно заведение за болнична помощ, защото това е строго конфиденциално. Не е морално да съобщаваме имена. До момента никоя институция не е изискала от нас документи, с които да бъде установено дали мъжът е лекуван в Царев брод. Ако властите пожелаят да разберат пребивавал ли е Димитров в психиатричната болница, ще направим справка и ще им предоставим резултата в най-кратки срокове, за да помогнем", казаха от болницата.

Според адвокат Йордан Първанов няма данни някога Иво да е посягал на друг човек, липсвали и сигнали в МВР за агресивно поведение.

"Както вече стана ясно, той няма криминално досие - казва служебният му защитник. - След обстойна проверка не бяха установени и жалби от софиянци, които да твърдят, че са нападани от Димитров."

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/