Скитникът, поругал гроба на патриарха: И от Господ, и от Аллах получавам информация (Oбзор)

19 April 2024
Цветелина Танкинска
Кадър от видеото, на което се вижда как 37-годишният Иво поругава гроба на патриарха
Кадър от видеото, на което се вижда как 37-годишният Иво поругава гроба на патриарха
  • Спи в подлез, църквата го храни. Пратиха го в психиатрия за изследвания

"Получавам информация от Господ и от Аллах."

Така отговарял скитникът Иво Димитров, който поруга гроба на патриарх Неофит. когато разследващите го питали защо го е направил. Бях в Гърция да бера маслини с майка ми, бях и в Швейцария, разказал още 37-годишният мъж. В Софийския районен съд отговаряше също така несвързано в четвъртък. Бе пуснат на свобода, но прокуратурата разпореди да бъде изпратен в психиатрия, където да кажат дали е болен и опасен.

Пред съда мъжът и служебният му адвокат Стефан Първанов казаха, че вече е бил в психиатрия. "Лежал съм, 15 години седях на хапчета, сам поисках, защото вземах наркотици", обясни арестуваният. "Бил е със заболяване, настанен е в психиатрично заведение извън територията на София - в с. Царев брод", поясни адвокатът. Допълни, че Иво е говорил чрез видеоконферентна връзка с "психиатъра д-р Симов" и първоначалните впечатления на специалиста били, че страда от шизофрения. Затова е лежал в болница, но юристът не знае колко време.

Според прокуратурата обаче липсват данни да е лежал. "Документите ще бъдат изискани, тъй като е възможно да е настаняван за лечение на в здравно заведение в страната. Досега са проверени тези в София, не е настаняван в тях", разясни прокурор Зорница Щърбева.

На съда Иво каза, че е роден в Добрич. Имал завършен 5-ти клас.

"Спя в подлез до катедрала "Александър Невски", до Народното събрание. Там съм си добре, имам си чаршаф. Живях на това място и зимата една година. Работя на гробищата, по църквите, моля се, нося цветя, като готвя, ми дават пари, а от църквата ми дават храна. Вземам от контейнерите, правя биоанализ, манджа. Дават ми пари благородни хора", разказа той. Бил разведен. Имал телефон, но му го взели в Гърция.

"Ще пуша една цигара, ще си ям хляба и си гледам живота. Искам да ме пуснат да си живея под подлеза. Добре ми е, не се оплаквам. Имам малко храна, но стига", моли мъжът.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/