8 роли в екипа извън длъжностната характеристика - коя сте припознали и води ли към успех

20 April 2024
Димитрана Александрова

Като я осъзнаете, ще разберете какво да промените, ако имате амбиции за по-висок пост

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Каквато и професия да имате, вероятно не сте самостоятелни играчи, а работите в екип. Шефът ви е отредил място в него. Но и вие сте приели определена роля, която зависи не само от длъжностната характеристика, а от способностите и от нагласите ви.

Шансовете ви за повишение в много голяма степен са свързани с това да осъзнаете ролята си в екипа, да разберете дали ви задоволява, искате ли друга и коя точно, казват експертите по кариерно развитие. Тогава ще можете да набележите целта, да определите върху какво да работите и да направите план как да повишите шансовете си, за да постигнете въпросната цел.

Не е задължително да имате амбиции за издигане в йерархията - може позицията и ролята да си ви харесват, защото намирате смисъл и удовлетворение да бъдете точно това, не искате повече работа и повече отговорности на началнически пост. Добре е обаче и такова решение да бъде осъзнато.

Във всеки колектив има типични роли, които не са възложени, а равни по ранг служители сами си ги припознават, посочват специалистите.

Координатор. Той може да се е самонатоварил с тази роля, а може и да е оторизиран от шефовете да следи за постоянното взаимодействие между членовете на екипа при изпълнението на задача или осъществяването на проект. Това е добър признак, защото е проверка на способностите му преди окончателното решение да бъде повишен като щатна длъжност.

Ако смятате, че сте в такава роля, имате голям шанс да се изкачите на следващото стъпало в йерархията. Влагайте още усилия като координатор и системно показвайте, че можете да поемете отговорности от следващо управленско ниво.

Оформител. Той моделира усилията на колектива, подрежда целите, измисля тактики за постигането им. Лидер е, макар и да не е назначен за началник. Заради качествата му колегите го припознават за ръководител де факто. Това често е достатъчен сигнал, че може да бъде повишен в йерархията и де юре.

Трябва обаче да подсетите висшестоящите шефове, че е време. Помислете как да си направите самореклама. (Можете да прочетете за Саморекламата - това тънко умение.)

Довършител. Той има талант да обобщава, да нанася финалните щрихи за блясък на проекта или да спасява екипа при зацикляне. Това също е роля, която мениджърите често оценяват като плюс за повишение.

И в нея ви е нужна умна самореклама, за да ги посетите да ви го дадат.

Съотборник. По длъжностна характеристика той е изпълнител, но има качества на обединител и посредник. С лекота повдига настроението на екипа, успокоява, разрешава спорове. Но нерядко не е достатъчно трудолюбив и упорит. Заради това шефовете оценяват способностите му на медиатор, но не са склонни да го повишат.

Много просто - щом искате да растете в йерархията, запретнете ръкави за повече работа и не оставяйте нищо недовършено.

Външен министър. Той общува извън колектива, носи информация и чужди идеи. Тези специфични функции, които си е самовъзложил, го приближават и до висшестоящия мениджмънт.

Понеже се вре навсякъде, такъв служител може да се представи за двигател на екипа и да бъде набелязан за повишение. При по-стриктна провека обаче то няма да се случи, ако не покаже и друг конкретен принос.

Инкубатор. Той е неизчерпаем източник на нови идеи, но няма представа как да ги осъществи и воля да го направи. Ценен е за екипа, но шансовете му в йерархията нагоре не са големи.

След като честно си признаете, че сте в тази роля, решете, че всеки път, като ви дойде идея, първо ще мислите как да се осъществи в ваше участие, после ще я споделяте.

Специалист. Той е тясно специализиран в своята област, но му липсват свежи идеи. Това също не е добра основа за стъпка нагоре по кариерната стълба, но може да доведе до увеличение на заплатата, защото точно от такива хора зависи крайният успех.

Трудно е, но опитайте да излезете извън рутината и да мислите творчески.

Изпълнител. Хората, които вършат конкретните дейности, обикновено са най-много в екипа. Служителят, който иска повишение, трябва да се отличи от тълпата.

В най-неблагоприятна позиция сте, ако се разпознавате в тази роля. Веднага трябва да измислите как да влезете и в някоя от другите. На първо време няма значение в коя, важното е да изпъкнете с нещо. След това най-надеждна тактика към повишение е да опитате последователно да станете "довършител", "оформител" и "координатор". А после изкачването в йерархията е въпрос на време.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Самолюбие не е мръсна дума, помага за успех в работата

Неочаквани беди от шеф визионер и от микромениджър

Как синдромът на късмета влияе на успеха в кариерата

Наръчник да се оправяте с колега циклофреник

И усамотението е полезно за успех в кариерата

Когато мразите началника, а обичате работата си

13 телесни хитрини помагат на интервю за работа

Как да си вдигнете психическия имунитет за успех в кариерата

Три трика за успешна лична енергийна ефективност в работата

Как пространственият мениджмънт в работата помага за успех

Най-сигурният признак, че сте намерили идеална работа

Най-сигурният признак, че трябва да смените работата

Как да се справяте с шеф емоционален манипулатор, който вменява колективна вина

10 банални, но подхлъзващи въпроси на интервю за работа

Имате успех, ако избирате работата си и по началника

10 сигнала, че ще ви уволнят

Човекът с най-хубавия костюм невинаги е най-големият шеф

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/