Скитникът, поругал гроба на Неофит, ритал кошове на “Графа” и обиждал жени по спирките

18 April 2024
Цветелина Танкинска
Комисар Георги Гечев (вляво) и прокурор Николай Николов
Комисар Георги Гечев (вляво) и прокурор Николай Николов

Несретникът е задържан за 72 часа, не може да обясни защо е съборил кръста на Негово Светейшество

37-годишният скитник, който поруга гроба на патриарх Неофит, от години обикаля по централните улици на София, а живeeщите по тях го познават отдавна, показа проверка на “24 часа”. След публикуване на снимката му в социалните мрежи се появиха коментари от потребители, които твърдят, че от години мистериозният мъж обикалял улиците в неадекватно състояние. На моменти дори проявявал агресия, но само вербално.

Читатели на “24 часа” разказаха, че преди време скитникът ритал кошовете за боклук на улица “Граф Игнатиев”. Веднъж дори крещял по жена, която чакала трамвая на спирката. Обиждал я и я наричал “нахална”, “противна” и “нещастница”. Не я е доближавал, стоял на разстояние от нея.

Никой не му е правил забележка, защото всички знаели, че има психични проблеми. Често се обличал странно и със седмици носeл един и същ чорапогащник, с който беше задържан и след поругаването на гроба на Неофит.

“Обикаля наоколо бос, рови в кофите за боклук, търси храна и не говори с никого”, описва го една от жените, които са го засичали.

Скитникът няма досие в полицията и няма данни да е лежал в психиатрия, става ясно на брифинг на полицията и прокуратурата в сряда. Мъжът е обвинен за поругаване на гроб на покойник, което се наказва със затвор до 3 г. и глоба от 5 до 10 хил. лв.

От прокуратурата са му назначили съдебнопсихиатрична експертиза, за да стане ясно дали може да носи наказателна отговорност. 

Скитникът е арестуван до НДК във вторник. Задържан е 3 часа след като от Светия синод са пратили видеото от камерата над гроба на МВР. От полицията издирват роднините му, за да разберат повече за него.

Досега не е дал обяснения. В четвъртък прокуратурата ще внесе искане до съда, за да му се определи мярка за неотклонение.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/