Единственият вид секс, който насърчава обвързването и връзката

10 March 2024
София Вътова

Има убедителни причини да изключите компютъра, да се обърнете към партньора си и да инвестирате или реинвестирате в истинска еротика - с партньора си!
Гледането на порно не е безобидно забавление. То е пристрастяващо и отровно.

Това твърдение е подкрепено от изследвания и клинична работа с хиляди двойки през последните 30 години, заедно с мъдростта на науката за привързаността – новата наука за любовта и свързване.

Няколко причини да спрете с гледането на порно
То е свързано с увеличаване на депресията и тревожността, разрушава интимните връзки и предлага умишлено хипнотизиращ урок как да не имате здравословни сексуални отношения с някого, с когото искате да имате връзка.

Освен това изкривява самовъзприятието на човека като здраво сексуално същество. Голяма част от порнографията е насилствена и обидна, свързвайки секса с господство и злоупотреба с власт. Вредните ефекти могат да са безкрайни.

Обичайната консумация на порно често кара младите мъже да споделят с терапевтите, че се борят да постигнат ерекция с приятелките си. Този резултат не е изненадващ, като се има предвид, че мозъците им са били обусловени да реагират на изкривените сексуални сигнали, предлагани от платформи като PornHub.

Младите жени, повлияни от техниките, изобразени в порнографията, може да се съгласят на действия, които ги плашат и безпокоят, защото те и техните партньори са виждали тези движения на екрана многократно, предполагайки, че „би трябвало да им харесват" – имитиращи поведението на порноактрисите.

Скорошно интервю на Хауърд Стърн с певицата Били Айлиш се задълбочава в този въпрос, разкривайки нейната борба да отстоява граници в сексуалните контакти, което е кошмарно за самата сексуалност.

Освен това все по-голям брой млади студенти съобщават на терапевтите си, че практики като задушаване са се превърнали в новото „нормално" в сферата на срещите.

Тези тревожни тенденции подчертават необходимостта от осъзнаване и диалог около въздействието на порнографията върху сексуалните норми и благополучие.

Иронията е, че в тази епоха на сексуална „свобода" и фокус върху „съгласието", младите хора се обръщат към порното, за да научат за секса и своята сексуалност. Мъжете под 18 години са най-големите му потребители, като повече от 35% от всички интернет изтегляния в САЩ са порнография.

Те се научават да виждат сексуалността и себе си през изкривен образ
Въпреки това може би най-убедителната причина да спрете с порното, е, че то предлага само празнота.
Порнографията описва секса чисто от гледна точка на усещане, най-вече като преследване на момент на освобождаване в оргазъм и сила.

Тази перспектива е едноизмерна и лишена от емоционална връзка, пренебрегвайки изследванията, които показват, че за мнозинството от нас през повечето време сексът е толкова свързан с обвързване, колкото и с оргазъм.

Напоследък секстерапевтите са се концентрирали върху обсъждането на три вида секс.

Първият е Solace Sex (утешителен секс), който се върти около търсенето на увереност, че сте желани и обичани.
Много клиенти на секстерапевтите споделят, че не са пристрастени към оргазма или порнографията сами по себе си, а към докосването – това, което учените за привързаността наричат ​​„комфорт на контакта" – и към емоционалното усещане да бъдеш желан и важен за любим човек.

Вторият вид секс е Sealed-off Sex (запечатан секс), където фокусът е изключително върху усещането, а емоциите са затворени и отрязани.
Интимността се превръща в пречка, а стремежът към повече и по-интензивно усещане взема превес. В този сценарий партньорът е просто път към това преживяване - обект.

И накрая е онази реалност, която може да бъде достъпна за всички, тъй като всички разбираме необходимостта от любов, обвързване и здравословна сексуалност: Synchrony Sex (синхронният секс).
Той се случва, когато двама души се чувстват сигурни и забелязани от партньора, свързвайки се със собственото си преживяване и нужди момент за момент и се събират в еротична игра. Този секс винаги е различен.

Противно на ширещото се възприятие, скорошните изследвания в областта на романтичните отношения споделят, че дългогодишните двойки в любовни връзки правят повече секс, намират го за по-вълнуващ и просто му се наслаждават повече.

Запечатаният секс е само коричката — сухият хляб на сандвича, докато вкусната плънка е танцът заедно и изграждането на музиката на връзката, както физическа, така и емоционална. Ето защо любовните романи са толкова популярни; героите и героините припадат един по друг, давят се в удоволствие и се влюбват - както всички копнеем да направим.

Синхронният секс насърчава свързването и връзката, точно както свързването подобрява способността да се забавлявате и да откривате нови елементи във вашата сексуалност.

С порното се оказвате сами – само вие и вашият екран. Често се задоволяваме с порно, когато по основателни причини намираме други хора за твърде плашещи, за да ги допуснем до себе си - да им позволим да ни „докоснат". .
Помнете, че истинският секс, синхронният секс е великолепен подарък, който само чака да бъде разопакован.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/