10 фрази, които ви измъкват от конфликт

01 March 2024
Димитрана Александрова

Основната им цел е да свалят напрежението, много е важно кога и на кого ги казвате

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Bие сте светец/светица, ако никога не влизате в конфликт. На простосмъртните им се налага поне веднъж на ден да спорят за нещо я с колеги, я с партньори.

Понякога размяната на мнения минава с конструктивни и възпитано изказани противоречия. Друг път страстите така се нажежават, че точната дума за разговора става скандал.

Спорът е нормална част от работата, скандалът не е. И в двата случая трябва да се измъкнете по възможно най-добрия начин. Защото дори когато противоречията са полезни, за да се изяснят възможностите и да се вземе най-доброто решение, след това за известно време остава неприятно чувство у спорещите. А пък скандалът се помни дълго и трайно може да влоши отношенията, особено ако участниците са прекрачили границата на възпитанието.

Психолозите твърдят, че има поне 10 фрази, които действат омиротворяващо във всеки конфликт. Трябва обаче да уцелите момента за тях.

Второто условие за успех е да съобразите според събеседниците си какво е подходящо да кажете. "Много си красива, като си ядосана" може да потуши огъня у любимата. Но дамата от фирмата, с която преговаряте, като нищоще го сметне за сексуален тормоз. За нея трябва да измислите друг комплимент, който да стимулира мозъка й да отдели хормона на щастието - например "Много си красноречива, като си ядосана".

"Да спрем да се караме" е подходящ призив сред равнопоставени колеги или партньори. Щом участва шефът ви, много вероятно е да чуете "Не се караме, ами аз ви се карам". В негово присъствие изберете примерно "Да видим нещата от друга гледна точка".

Основната цел на всяка от 10-те фрази е сваляне на напрежението.

1. "Да си починем и да премислим" е прост призив, но върши работа. Повечето хора не обичат разправиите, така че с благодарност ще включат на пауза. Много възможно е след прекъсването разговорът не само да започне, а и докрай да продължи със спокоен тон, колкото и сериозни да са противоречията.

В никакъв случай обаче не предлагайте почивка, ако събеседникът ви не се е доизказал.Той ще го сметне за неуважение и вместо да успокоите, ще нажежите страстите.

2. "И през по-лоши неща сме минавали. Ще се справим с това, само да се успокоим" въздейства не толкова с директния призив и с бордяческия си смисъл, а с напомнянето, че сте общност, имате успешно минало заедно, не за първи път се случва да изпаднете в противоречия. Конфликтът няма да съсипе връзките ви, ако се отнасяте с уважение едни към други, докато спорите. Вие изтъквате колко страхотен екип сте и ако това е вярно, всички се осъзнават и потушават огъня.

3. "Да видим нещата от друга гледна точка" е добра фраза, когато всеки в конфликта зацикли върху собствените си аргументи. Понякога хората забравят, че най-добрият изход от противоречията е всеки да се помъчи да се постави на мястото на другия, за да го разбере. Вие подсещате за тази възможност. А може и наистина да предложите нова гледна точка, за да стигнете до взаимоизгодно решение.

4. "Хайде да разрешим проблема заедно" има магически ефект, защото показвате готовност да съдействате. Макар че спорите, давате знак на другата страна, че сте готови да изслушвате и евентуално да приемате мнението й.

Фразата навежда на мисълта, че искате конфликтът да завърши с резултат печеля/печелиш, а не да се налагате. Следователно всички трябва да изпуснат малко парата в темпераментния разговор.

5. "Какво мога да направя, за да променя ситуацията" също изразява склонността ви за компромис. Тя обаче е малко хлъзгава, защото опонентът ви ще си помисли, че отслабвате позициите си.

Не се притеснявайте от това, ползите са повече от вредата. Първо, ще туширате конфликта за момента, което е основната цел. Второ, винаги е добре да знаете какво очаква от вас човекът отсреща. Това ще ви позволи да сте по-конструктивни в търсенето на решение или поубедителни в защитата на собствената си позиция.

6. "В това отношение те подкрепям" е ловък трик. В разгорещения спор опонентът ви изведнъж среща разбиране. Е, щом в едно се получава, вероятно ще се получи и в друго отношение.

Така едновременно давате удовлетворение на събеседника си и надежда, че нещата ще завършат с общо съгласие. Логичният резултат е конфликтът да се уталожи поне за известно време. Колкото побързо оставите впечатлението, че всички сте на една и съща страна, толкова по-лесно ще избегнете остра конфронтация.

7. "Прави сте" работи в същата посока. Като опитате да се съгласите със своите опоненти поне за едно нещо, те за момент се чувстват победители, сваляте напрежението и всички стават много по-склонни да водят конструктивен диалог. Това е хитро, а не е чак толкова трудно за прилагане. Винаги ще намерите поне едно нещо, за което другата страна е права.

Част от фразите, препоръчвани от психолозите, са малко манипулативни, понеже въздействат на разпаления опонент на подсъзнателно ниво. Те работят най-ефективно, ако конфликтът е между двама или в малка група.

8. "Разбирам те" може да използвате в различни варианти. Като често повтаряте тази дума, спорещият приема, че наистина е така, постепенно се успокоява и разговорът става разумен.

Макар че вашият събеседник е "яхнал метлата" и ви залива с емоции, вместо с аргументи, може да му кажете "Разбирам защо се палиш" или "Разбирам защо си разстроен". Така изглежда, че вземате неговата страна.Това няма да разреши конфликта, но може да го подсети, че държанието му не е твърде професионално.

Не изричайте обаче "Опитвам се да те разбере" - съдържа нюанс на отрицание и известно пренебрежение.

9. "Обясни ми какво имаш предвид" е по-добра формулировка. Действа, защото демонстрирате интерес към мнението на събеседника и готовност да вникнете в аргументите му. Докато ви ги излага, той ще се успокои, а може дори да преосмисли някои от тях.

Освен това, когато хората се карат, им става трудно да мислят трезво. Може пък и вие да разберете, че в крайна сметка позицията на другата страна не е толкова неприемлива, колкото сте ви се е сторило в началото.

10. "Не ми дръж този тон" е крайна фраза. Гледайте да не стигате до нея, макар тя директно да заявява на опонента ви, че е прекрачил границите на професионалното поведение и на възпитанието.Може да я изречете, когато целите да прекратите конфликта на всяка цена, за да не скъсате отношения завинаги.

След нея млъкнете, не ставайте и вие емоционални с неподходящи приказки в недопустим тон. Ако събеседникът ви не се успокои, кажете "Хайде да спрем" и излезте. Е, това е неуспех, но при някои опоненти никакви фрази не помагат.

Какво да правите с ръцете си

Може да ви се струва странно, но ръцете са в състояние да разпалят конфликта също като думите. Има жестове, които грижливо трябва да избягвате, за да не наливате масло в огъня.

В никакъв случай не сочете с пръст. Няма значение с кой пръст. Показалецът е обвинителен. Средният пръст е откровено просташки и враждебен. Палецът издава някакво пренебрежение. С кутрето е безвкусно.

Когато искате да посочите нещо на събеседниците си, използвайте цялата си ръка.

Щом говорите прави, не правете жестове под кръста, те навяват асоциации за нещо неприлично. Ако са на по-високите нива на тялото, примерно на нивото на сърцето, оказват положителен ефект върху публиката.

Не си дръжте ръцете пред стомаха. Така сякаш се пазите от нещо или някого, не вдъхвате доверие, възприемат ви като ненадеждни.

Не хващайте двете ръце зад гърба си. Когато слушате опонента си, това изглежда като господарска поза, издава високомерие.

Когато вие излагате аргументите си, позата пречи на вас - има доказателства, че движението на ръцете помага за красноречието. Проф. Уилям Макнийл е провел експеримент, при който ръцете на лектори били завързани зад гърба. В резултат на това те имали нужда от повече време, за да открият точните думи.

Избягвайте да се докосвате по лицето и косата. Почесването, побутването на прическата, бъркането в носа, подръпването на ушите ще наведат опонента ви на мисълта, че не го слушате с интерес, че ви е скучно, че не проявявате уважение. Това ще го подразни.

В "Точният човек" можете да прочете още:

3 енергийни вампири в характера, които пречат на успеха

3 думи ефективно парират критиката

Лошият шеф е опасен за здравето. В съвсем буквалния смисъл

Как да се самоентусиазирате за работа, като ви е тъпо

7 прости правила за успех и 5 трика да ги осъществите

10 сигурни начина да урочасате успеха

Леле, по-умни сте от шефа

7 стъпки да уцелите целта за успех в кариерата

Когато ви трябва за съюзник колега, когото мразите

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/