България и Карлос Насар №1 в Европа

21 February 2024
24 часа
Карлос Насар е №1 на европейското по щанги, което приключи в София.
Карлос Насар е №1 на европейското по щанги, което приключи в София.

Зрителите не видяха мегазвездата Лаша Талахадзе, контузи се

България и Карлос Насар са номер 1 в Европа при мъжете на завършилото в София континентално първенство.

В класирането по медали спечелихме безапелационно, докато при това по точки имаше малко интрига заради контузията на мегазвездата във вдигането на тежести Лаша Талахадзе. Грузинецът направи загрявка в залата, но след това се отказа заради лека болка. Това даде шанс за Армения, която имаше двама представители при свръхтежките - Вараздат Лалаян и Симон Мартиросян.

И двамата арменци се възползваха от ситуацията, като завършиха първи и втори. Лалаян събра двубой от 455 кг, а Мартиросян - 437, като изпревари само с 1 кг руснака Едуард Зязюлин, който участва като неутрален спортист.

Така арменците събраха 157 точки в отборното класиране и завършиха с 669. България обаче събра 692 след сребърния медал на Христо Христов в понеделник. На трето място остана Турция с 628.
В класирането по медали арменците имат по-голям общ брой, но ние ги превъзхождаме с титлите, което е важно.

Така България стана отборен шампион в три от последните четири европейски първенства и общо за 7-и път от 1998 година насам, когато бе възприета сегашната система за набиране на точки.

Карлос нямаше конкуренция за №1 на първенството по новата система "Роби", която се използва в щангите. Тя се прави от процента на двубоя на състезателя от световния рекорд. Предната "Синклер", която вземаше предвид личното тегло на щангистите, фаворизираше леките категории, където например можеш да изтласкаш три пъти теглото си. Докато един при свръхтежките с лично тегло от 160 кг няма как да го направи. "Роби" дава 1000 точки при нов световен рекорд в двубоя.

Така Карлос завърши с 958,6679 точки. На второ остана беларусинът Евгени Циханцов, който взе 891,5056 точки, а трети е Самвел Гаспарян (Армения) с 876,7103. На 13-о място пък завърши Васил Маринов с 861,2889. Габриел Маринов е 37-и с 663,0456, а Иван Димов е 40-и с 655,2395.  

При жените България зае престижното седмо място в отборното класиране, след като Джесика Иванова зае също седмо място при свръхтежките. Нашите събраха 344 точки. Шампион стана Украйна с 654, пред Турция с 535 и Румъния с 485. Украинките са първи и в класирането по медали, а нашите са с един бронз.
Джесика Иванова завърши с двубой от 225 килограма. Все пак това бе цели 11 килограма повече от предното европейско.

Шампионка стана представителката на Великобритания Емили Кембъл с 263 кг. След нея на 5 кг завърши Анастасия Хотфрид (Грузия), а бронзовият медал остана за Фатмагюл Чевик от Турция с 238.
Сестрата на Дейвид Фишеров, който има европейска титла за България - Сара, завърши на петото място с 231 кг.

Над всички обаче бе американката Мери Тисен Лапен, която извън класирането събра двубой от 271 кг.

Норвежката Солфрид Коанда стана най-добра състезателка по системата "Роби".

Сега за нашите предстои единствено световната купа на остров Пукет, Тайланд, която е и последната олимпийска квалификация и трябва да участваш, за да се класираш.

Големият въпрос е кой ще ни представя в категория до 61 кг, където ще се премести европейският шампион Ангел Русев. Там най-напред е Иван Димов, който след европейското ще остане най-вероятно сред десетте най-добри. В тази категория европейски шампион стана Габриел Маринов, на когото също му трябва един по-сериозен резултат, за да се пребори за място. В момента Русев е заявен като резерва.

Карлос Насар и Божидар Андреев просто трябва да се явят в Тайланд, защото няма кой да ги измести от първите 10 места.

В Париж вдигат първите 10 от ранглистата само в пет категории, като максималният брой щангисти е трима.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/