Кой е Камен Матов, набеден за незаконен син на Живков

18 February 2024
Симона Димитрова
Майката на Камен, секретарката Ангелина Горинова, била една от най-верните на Тодор Живков.
Майката на Камен, секретарката Ангелина Горинова, била една от най-верните на Тодор Живков.

Този слух се носи още от 80-те години, а синът на Райко Дамянов го казва официално в интервю

Дете е на най-доверения човек на Тато, секретарката Ангелина Горинова, която участва в преврата за издиганет му на власт

Майка му го изпратила в Люксембург, където направила брат му посланик, за да го отърве от проблемите, в които се забърквал с Калин Балев у нас

Преди дни от този свят си отиде Камен Матов – Тимоти, известен като по-малкия син на Ангелина Горинова, секретарката на Тодор Живков и най-доверения му човек. Въпреки изминалите десетилетия, до ден днешен името му се свързва с бившия Първи, тъй като още от 80-те години на миналия век из софийските среди упорито се носел слухът, че той е незаконен син на Тато,

плод на любовна авантюра между него и Горинова

Разбира се, близките на Матов категорично отричат това твърдение. Сред тях е и приятелката му Валерия Попова, която с голяма тъга научила, че скъпият ѝ колега си е отишъл от този свят.

"Камен беше интелигентен, ерудиран, образован, невероятен кавалер и приятел", сподели тя пред "24 часа - 168 истории" и допълни, че не е в състояние да говори повече за него, тъй като мъката ѝ е изключително голяма. В пост във фейсбук обаче се възмущава от новината в медиите: "На 67 г. си отиде незаконният син на Тодор Живков, Камен Матов". "Кой от вас пък е толкова сигурен кой е баща му? Жалки твари. Благодаря ти за прекрасните и незабравими спомени, Матович! Скърбя!"

Съпругата на покойния журналист Митко Цонев, с когото са кумували на сватбата на Тимоти, също посочи пред "24 часа", че Камен е бил достоен човек.

"Мъжът ми се познаваше с него още от гимназията – сподели тя. - Били са в една компания. След това той ни избра за свои кумове. Камен много късно се ожени. Има две прекрасни деца. Много добре се грижеше за тях. Жена му също е прекрасен човек, въпреки че се разведоха през последните години. Тя направи една група с негови приятели, които написаха страхотни неща за него. Един лош отзив нямаше.

Всички толкова много са го уважавали

Достоен и честен човек."

Всъщност за Камен Матов се знае изключително малко. Единственото е, че е имал по-голям брат Валентин. Двамата са деца от първия брак на Ангелина Горинова с Христо Матов. След това тя се омъжила за генерала от Държавна сигурност Иван Горинов.

Слухът за Матов обаче се разпространил още повече, когато синът на комунистическия функционер Райко Дамянов го съобщил официално. Преди години Дамян Дамянов огласил в интервю, че истинският баща на Камен всъщност е самият Тато и това лесно можело да се види, защото Тимоти много приличал на Живков.

За приликата между двамата не се говорело, защото хората след това били наказвани. Лекар от Правителствена болница се удивил на глас, но минути по-късно бил уволнен.

В младежките си години по времето на соца Тимоти бил софийски бохем и известен плейбой. Дружал със сина на Милко Балев - Калин, с когото се забърквали в различни скандали.

Вероятно затова градските легенди му приписват пиперливи любовни авантюри.

   Затова се смята, че когато се открило посолството ни в Люксембург, майка му

уредила по-големият ѝ син Валентин да стане посланик

там и с него изпратила и Камен, за да го откъсне от проблемите в България. Там Тимоти се занимавал с дейността на няколко външнотърговски дружества. След промените се върнал в България, а брат му останал в чужбина.

Тимоти бил до майка си в последните години от живота ѝ. Самата тя почина през септември 2021 г. Горинова остана известна като най-близката жена до Живков след съпругата му Мара Малеева.

Тя бе най-верният човек на бившия Първи,

защото до сетния си дъх Ангелина не даде нито едно интервю пред медии и никога не издаде нито една тайна за бившия си шеф.

Според спомените на хората от висшия партиен ешелон Горинова е имала огромно влияние върху Живков, а с Мара Малеева често са били единствените, които са знаели предварително какви събития ще се разиграят в политиката през следващите дни и месеци.

Всъщност Горинова поема щафетата още докато първата секретарка на Живков Николина Попова работи активно. Според архивите Ангелина първо е била секретарка на Вълко Червенков, а мястото ѝ там е уредено от Живков. Целта била тя да му предава всичко, което се случва с генералния секретар на БКП.

Въпреки че Тато е имал няколко чиновнички, най-любимата му била Ангелина. Много бързо започнали да я наричат "несменяемата". Още като млада тя иззела цялата кабинетно-административна власт и пазела достъпа до Първия по-вярно от всеки друг. Затова към нея се отнасяли със страхопочитание и именно тя най-често вдигала "петолъчката" - суперсекретния телефон на бившия Първи, който бил за връзка само между тесен кръг хора от висшия ешелон на властта.

Може би по тази причина постоянно се носели слухове, че между двамата има роман, а плод на любовта им била Камен, но това завинаги ще си остане в сферата на градските легенди.

Факт е, че Тато се отнасял с респект и уважение към нея,

дори се допитвал по много въпроси. Неслучайно именно тя, Мара Малеева и Тодор Живков са единствените хора в България, които знаели как ще се развият събитията на Априлския пленум през 1956 г., когато Тато става новият силен човек и оглавява БКП. Само те били наясно и със съдържанието на речта на комунистическия лидер, която Горинова написва предварително на машина. След това писмото било отнесено за одобрение в съветското посолство. Може би затова има догадки дали

тя не е била човек на Съветския съюз

Последвал бърз превод на руски език и в навечерието на пленума Живков заедно с Вълко Червенков и други членове на Политбюро заминали за Москва. Там Никита Хрушчов дал одобрението си за промените в България.

След години бившият Първи разказвал, че е диктувал речта си на Мара Малеева, която я записала на ръка, а Ангелина я преписала на машина. На неин рожден ден Живков споделил, че тогава Горинова казала: "Другарю Живков, сега е моментът да вземем властта!".

Ангелина била част и от 8-членната делегация на Тато, с която той посетил Кливланд. Това показват документи на ФБР, в които Ангелина се записала като Матова - с фамилията на първия си съпруг Христо Матов.

Когато тя се омъжила за втория си съпруг ген. Иван Горинов, Живков им уредил къща в софийския квартал "Лозенец" на ул. "Бигла". Там те били съседи с другия любимец на Живков - Милко Балев. Дори закрили близката бензиностанция, която разваляла въздуха на партийните членове.

Според източници на "24 часа" генералът бил един от най-доверените хора в службите на бившия Първи заедно с Мирчо Спасов и бил по-важният човек от семейството. Горинови се сдобили и с две вили - една на морето и друга в Панчарево,

собственици били и на още няколко апартамента в София.

Тези подробности лесно могат да се докажат, но слухът, който се носи за Камен Матов, никога няма да може да бъде оспорен напълно. Затова приятелите му му пожелават светъл път в небесните бохемски среди.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Камен Матов заедно с Мариана Цонева, съпругата на покойния журналист Митко Цонев.
Камен Матов заедно с Мариана Цонева, съпругата на покойния журналист Митко Цонев.
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/