Мъск сложи чип в мозъка на човек

31 January 2024
24 часа
Милиардерът иска да лекува парализа и паркинсон с изобретението
Милиардерът иска да лекува парализа и паркинсон с изобретението

Милиардерът иска да лекува парализа и паркинсон с изобретението

Компанията на Илон Мъск Neuralink за първи път постави чип в мозъка на човек. “В момента се възстановява добре”, отбеляза Мъск за пациента, уточнявайки, че “първоначалните резултати показват обещаващо засичане на невронни импулси”.

Neuralink е вероятно най-противоречивият проект на милиардера. Компанията е регистрирана в Калифорния като такава за “медицински изследвания” през юли 2016 г., а Мъск я финансира предимно сам. Тя е известна с работата си по създаването на електроди, които се свързват с мозъка. Neuralink предвижда това да позволи на човечеството да общува безжично - да споделяме мислите, страховете, тревогите и надеждите си без помощта на писмен или говорим език. Освен това една от главните цели на компанията е да помогне на

парализирани

хора да се

движат отново,

както и да лекува различни неврологични заболявания.

Неотдавна Мъск получи разрешение да поставя импланти в хора, като първото устройство, което Neuralink сложи в човешки мозък, се нарича “Телепатия”. Според богаташа то ще позволи “само със силата на мисълта” да се управляват телефони, компютри и всякаква друга техника. Имплантирането е част от изследването на Neuralink - PRIME, което трябва да оцени безопасността на чипа, поставен хирургически от робот.

Системата на Neuralink се състои от компютърен чип, прикрепен към малки гъвкави нишки - електроди, които се зашиват в мозъка от робот. Той реже малко парче от черепа, свързва електродите към части на мозъка, зашива отвора и единствената следа от процедурата е малък белег.

Мъск посочи, че цялата операция е само 30 минути, като няма нужда от упойка и пациентите могат да се приберат у дома още същия ден. По време на представяне на технологията през 2020 г. милиардерът загатна за т.нар. концептуална телепания, която ще позволи на двама души да общуват само с мисъл благодарение на технологията. Той предвиди това да е началото на

“симбиоза”

между човека

и изкуствения

интелект

“В бъдеще ще можете да запазвате и възпроизвеждате спомени”, отбеляза Мъск. Допълни, че дори има възможност спомените да бъдат изтеглени в тяло на робот, където да се съхраняват.

По-късно богаташът посочи, че една от главните цели на компанията е да “възстанови цялото тяло на човек с прекъснат гръбначен мозък”. Според него чипът даже ще може да върне зрението на хора, които са били слепи цял живот, както и да лекува паркинсон и алцхаймер.

Милиардерът беше посочил, че хората ще могат да слушат музика директно от чипа, както и че имплантът може “да преквалифицира част от мозъка”. Така ще лекува депресия и пристрастяване към различни субстанции. “Това е едновременно страхотно и ужасяващо”, коментира Мъск.

При първото представяне на Neuralink през 2020 г. милиардерът показа прасето Гертруда, чиято мозъчна дейност беше визуализирана в реално време. През 2021 г. пък беше показана маймуна с чип, която сама играе видео игри.

През 2022 г. обаче компанията потвърди, че маймуните, които са ползвали при тестове, са умрели, но отрече да е злоупотребявала с животни. Това последва след жалба на Лекарския комитет за отговорна медицина (PCRM), в която се изразява загриженост за маймуна, загубила няколко пръста заради “самонараняване”.

Експерти предупреждават още, че изобретението на Мъск може да се окаже опасно за неприкосновеността на личния живот. Д-р Сюзън Шнайдер - директор и основател на Центъра за бъдещ разум, посочи, че ако умовете на хората бъдат прикачени към облак, то това би могло да промени икономиката. “Най-съкровените ни мисли ще бъдат продадени на този, който предложи най-високата цена”, коментира тя. Мъск обаче неотдавна заяви, че не би се притеснил да имплантира чипа на някое от децата си. “На етап сме, в който поне според мен това не е опасно”, каза той.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/