Едно тежко препиване е по-опасно за черния дроб от същия брой чаши, но за цяла седмица

07 January 2024
Любомира Николаева

Учени от университетите на Кеймбридж и на Оксфорд в ново проучване: Моделът на пиене е по-точен индикатор за риска от цироза от сборната консумация във времето. Вредата от здравото напиване расте при генетично зададена слабост на органа и при хората с диабет тип 2 2. Комбинацията от факторите умножава по 6 вероятността за заболяване

Непремереното пиене, дори да е инцидентно, застрашава черния дроб повече, отколкото се мисли.

В представата на повечето хора алкохолът и цирозата са свързани. А събирателният образ е човек, пристрастен към чашата, който не пропуска ден без напиване. Към това може да се добави нов типаж. Симпатичният купонджия например, който в никакъв случай не може да се нарече алкохолик, но при повод - а поводи може да се намерят често - успява да се напие безпаметно. Вместо "купонджия" може да се напише, каквото си поискате определение - смисълът не се променя. Проучване, публикувано в Nature Communications, е първото, което оценява как личният модел на пиене на човека, неговият генетичен профил и метаболитното му здраве - дали има, или не захарен диабет, влияят на риска от развитие на свързаната с алкохола цироза.

Оказва се, че не е важно само колко пиете като цяло, но и начинът, по който пиете. Изпиването на голямо количество за кратко време може да има сериозни последствия за здравето на черния дроб
"Резултатите от проучването предполагат, че би било по-вредно да се изпият например 21 чаши за няколко сесии, вместо да се разпределят равномерно за една седмица. Въпреки че подозирахме, че случаят е такъв, мисля, че все пак всички, които проведохме проучването, бяхме изненадани как взаимодействието между рисковите фактори нарежда някои хора в изключително рискова категория", казва водещият автор д-р Гаутам Мехта.

Цирозата е смятана за преддверие към фатален край. Може да се оприличи на образуване на твърда нееластична като белег тъкан в черния дроб - фиброза, причинена от увреждане на чернодробните клетки. Това пречи на черния дроб да работи правилно - спира да изпълнява жизненоважните си функции за метаболизма, производство на протеини, включително фактори на кръвосъсирването, и филтриране на лекарства и токсини. Състоянието понякога се нарича краен стадий на чернодробно заболяване, защото се случва след натрупано увреждане на органа и може да доведе до невъзможност да продължава да функционира. Смята се, че цирозата не може да се излекува дефинитивно, но ако се открие достатъчно рано и в зависимост от причината, има шанс прогресирането на влошаването да се забави с лечение.

Ключова констатация в проучването е, че колкото повече рискови фактори са включени, толкова по-голям е "излишният риск" поради взаимодействието на тези фактори. Ефектът не се различава значително между мъжете и жените и в различните възрасти.
Разбивката на приноса на отделните рискове показва, че тези, които са участвали в препиване, което се категоризира като 12 единици алкохол в даден момент от седмицата, са били 3 пъти по-застрашени да развият цироза. Рискът за тези със силно генетично предразположение е 4 пъти по-висок, а за тези с диабет тип 2 - два пъти по-висок.
Добрата новина е, че с поведението си всеки би могъл да държи риска под границата.
Но защо препиването изглежда по-опасно за черния дроб от условно казано разумна консумация на алкохол, разпределен във времето? Отговорът ще се търси в следващи проучвания. Възможна хипотеза е, че се дължи на шока от голямото еднократно количество алкохол, което черният дроб трябва да обработи много бързо.

Спиртът действа като тъканна отрова в целия организъм. Но главният проблем е, че залповата доза може да надвие способността на органа да метаболизира алкохола. Изказват се предположения, че това става след загиване на клетки на черния дроб
поради силно увреждане, към което те може да са генетично предразположени.

На въпроса коя е мярката за препиване, има много отговори в зависимост от конкретния човек, неговата възраст, пол, моментно състояние. За ориентир Националният институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм в САЩ определя прекомерната консумация като модел на пиене, който води до 0,08 грама алкохол на децилитър кръв или повече. Това обикновено се случва, ако жена изпие 4 или повече напитки, а мъж - 5 или повече напитки в рамките на около 2 часа. Изследванията показват, че по-малко напитки за една и съща времева рамка водят до същата критична концентрация на алкохол при младежи - само три напитки за момичета и три до пет напитки за момчета, в зависимост от тяхната възраст и телесно тегло.

Въпреки че пиенето на каквото и да е количество алкохол може да носи рискове, препиването е особено опасно не само за черния дроб. В часовете на интоксикация то може да компрометира имунната система и да доведе до критично възпаление на панкреаса.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/