Коледа по "Мастършеф" - шефовете Илиян Кустев и Явор Сарафов издават любимите си рецепти

25 December 2023
Виктория Костова
Сармичките на Кустаки
Сармичките на Кустаки

Представяме ви две рецепти, подходящи за коледната трапеза от шефовете Илиян Кустев и Явор Сарафов.

Сармичките на Кустаки

Продукти за 6 броя:

  • 6 лозови листа + още 6
  • 130 г ориз
  • 2 г магданоз
  • 5 бр. пекан
  • 10 бр. каперси
  • 1 кисела краставичка
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • 2 г ширача
  • 2 г кимчи
  • 1 ч.л. унисос
  • 1 ч.л. сол
  • 1 г черен пипер
  • 5 с.л. смлени домати
  • 1 чери домат
  • вода, колкото да покрие 2/3 от сармите

Начин на приготвяне:

Шеф Илиян Кустев

Шеф Илиян Кустев

Сваряваме басмати ориза до полуготовност. Нарязваме на малки кубчета сушен домат, каперси, кисели краставички, чери домат, пекан и на ситно магданоза. Овкусяваме със сусаменото олио, кимчи, шрирача, уни сос, сол, черен пипер.

На дъното на тенджерата слагаме малко вода да покрие дъното и постиламе три лозови листа да го покрият.

Слагаме смлените домати и още малко вода да стане гъста доматена каша.

Завиваме сармите с плънката и ги редим. Допълваме с още малко вода да се покрият малко над половината и ги покриваме напълно с още три лозови листа.

Готвим на умерен огън за около 15-20 минути.

Еленско филе - Sous vide с гарнитура пюре от цвекло и сладко от бекон

Еленско филе - Sous vide с гарнитура пюре от цвекло и сладко от бекон
 

Еленско филе - Sous vide с гарнитура пюре от цвекло и сладко от бекон от шеф Сарафов

Продукции за 4 порции:

  • 800 г филе от елен
  • 400 г цвекло
  • 60 г масло
  • 50 г свински бекон
  • 50 г бял лук
  • 60 мл коняк
  • 50 г кафява захар
  • 50 мл тъмно балсамико
  • 50 мл кленов сироп
  • 70 мл готварска сметана
  • 5 г хвойна
  • 50 мл олио
  • 50 мл зехтин
  • розмарин, сол кайен пипер на вкус
  • пръчка канела
  • гъби шимеджи
Шеф Явор Сарафов
Шеф Явор Сарафов

Начин на приготвяне:

Еленско филе:

След като се премахне ципата и се почисти, еленското филе се маринова със сол, хвойна, розмарин, зехтин и се прибира в хладилник за 12 часа. Готви се в sous vide на 54 градуса за 150 минути, след което се запечатва на скарата от всички страни и се реже на тънки парченца.

Пюре от цвекло:

Междувременно цвеклото се измива добре, овкусява се със сол, добавя се зехтин, пръчка канела, увива се в алуминиево фолио и се пече във фурна на 180 градуса за около час и половина или докато омекне напълно. След като се изпече, се бели и поставя в блендер заедно със сметана, масло и сол. Блендира се до получаване на гладка консистенция.

Сладко от бекон:

Необходими са 100 г бекон и 100 г лук. Режат се на ситно и се задушават в олио за няколко минути, или докато омекнат. Фламбират се с 30 мл. коняк, добавят се 50 г кафява захар, 50 г тъмно балсамико, сол, 50 гр. кленов сироп и щипка кайен пипер. Всичко това се редуцира на бавен огън за няколко минути или докато се получи гъста консистенция.

При сервиране се поставя пюре от цвекло в чиния, две канелки сладко от бекон. Отгоре се поставят еленското филе и сотирани гъби шимеджи.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/