Представяме ви две рецепти, подходящи за коледната трапеза от шефовете Илиян Кустев и Явор Сарафов.
Сармичките на Кустаки
Продукти за 6 броя:
Начин на приготвяне:
Сваряваме басмати ориза до полуготовност. Нарязваме на малки кубчета сушен домат, каперси, кисели краставички, чери домат, пекан и на ситно магданоза. Овкусяваме със сусаменото олио, кимчи, шрирача, уни сос, сол, черен пипер.
На дъното на тенджерата слагаме малко вода да покрие дъното и постиламе три лозови листа да го покрият.
Слагаме смлените домати и още малко вода да стане гъста доматена каша.
Завиваме сармите с плънката и ги редим. Допълваме с още малко вода да се покрият малко над половината и ги покриваме напълно с още три лозови листа.
Готвим на умерен огън за около 15-20 минути.
Еленско филе - Sous vide с гарнитура пюре от цвекло и сладко от бекон от шеф Сарафов
Продукции за 4 порции:
Начин на приготвяне:
Еленско филе:
След като се премахне ципата и се почисти, еленското филе се маринова със сол, хвойна, розмарин, зехтин и се прибира в хладилник за 12 часа. Готви се в sous vide на 54 градуса за 150 минути, след което се запечатва на скарата от всички страни и се реже на тънки парченца.
Пюре от цвекло:
Междувременно цвеклото се измива добре, овкусява се със сол, добавя се зехтин, пръчка канела, увива се в алуминиево фолио и се пече във фурна на 180 градуса за около час и половина или докато омекне напълно. След като се изпече, се бели и поставя в блендер заедно със сметана, масло и сол. Блендира се до получаване на гладка консистенция.
Сладко от бекон:
Необходими са 100 г бекон и 100 г лук. Режат се на ситно и се задушават в олио за няколко минути, или докато омекнат. Фламбират се с 30 мл. коняк, добавят се 50 г кафява захар, 50 г тъмно балсамико, сол, 50 гр. кленов сироп и щипка кайен пипер. Всичко това се редуцира на бавен огън за няколко минути или докато се получи гъста консистенция.
При сервиране се поставя пюре от цвекло в чиния, две канелки сладко от бекон. Отгоре се поставят еленското филе и сотирани гъби шимеджи.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари