Проф. Стоянович: Свалянето на най-рейтинговата рубрика в БНТ е поръчка на носталгиците, но кому е изгодно това?

23 December 2023
24 часа
Проф. Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София Завършил е обща история и история на Източна и Югоизточна Европа във Виенския университет (1989 – 1995). Защитава с отличие докторска степен “доктор по философия” на Виенския университет (1998). Избран е за министър на културата от 42-ото народно събрание на 29 май 2013 г. Професор в Института за исторически изследвания към БАН.
Проф. Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София Завършил е обща история и история на Източна и Югоизточна Европа във Виенския университет (1989 – 1995). Защитава с отличие докторска степен “доктор по философия” на Виенския университет (1998). Избран е за министър на културата от 42-ото народно събрание на 29 май 2013 г. Професор в Института за исторически изследвания към БАН.

На фона на българските депутати, които за добро утро се наричат "късопишковци", моят разказ е като от буквар на първокласници, казва историкът

- Проф. Стоянович, обявихте във фейсбук профила си, че сте уволнен от БНТ по идеологически причини, маскирани като "защита на приличието и добрия тон". Бихте ли обяснили повече какви са обстоятелствата, които доведоха до това?

- Благодаря за интереса най-вече. Това с изясняването на обстоятелства ми напомни на "Студио Х", имаше такава рубрика през соца. Но тъй като и сегашната случка ни връща в онези времена, разгеле да разкажа.

Правехме си ние с прекрасния Жоро Любенов нашата рубрика като част от неговото предаване. Май навъртяхме почти две години при учудващ за мен публичен интерес.

Преди година нещо от думите ми явно е скандализирало моралните съдници в СЕМ и те наложиха на БНТ глоба. Генералният директор ни направи страшен скандал и спря предаването, като обясни, че едва ли не работим целенасочено за отстраняването му. Не бях виждал толкова уплашен и притеснен този дисидент от запаса!

По едно време обеща да пусне рубриката отново, ако успея да убедя регулаторния орган да анулира глобата. Странно очакване, при положение че аз не познавам никого в СЕМ и не разбирам защо трябва да се обяснявам дали съм полубременен, или съм на път да стана?

- Какъв точно беше проблемът тогава, когато за първи път се оказахте в "нарушение"? Какво точно казахте?

- Цитирах буквално три изречения от един разказ на местния месар в Неа Перамос Никос Флорос за негов престой при едни момичета в Благоевград през 1980 г. Разбира се, че репликата беше пиперлива, но смешна. И пак казвам: цитат от разказ. При това разказан на завален български и с онова типично за гърците произнасяне на нашето "ч".

Честно казано, на фона на речта на българските депутати, които напоследък се наричат за добро утро "късопишковци", този разказ е като от буквар на първокласници.

Но решението си е на СЕМ, аз не му се меся. Четейки стенограмата на последвалото изслушване, видях, че генералният директор не само не е застанал зад най-рейтинговото предаване на собствената си телевизия, но дори не е опитал да прояви известно мъжество да покаже поне двойните морални стандарти на подобно решение.

- И какво последва?

- Ами генералният директор разпореди да записваме предаването няколко дни преди излъчването, за да може да го гледат и орязват упълномощени от него цензори (това е думата за подобно действие, съжалявам, че сме в ХХI век).

И ето, вече цяла година ние записваме през седмицата, после на две или три нива рубриката се гледа от разни лица и като мине поредното "клъцни-срежи", в събота се излъчва уж на живо.

Разбрах, че го гледали първо редакторката, после шефката на актуалните предавания, често дори генералният. Чудна държавичка си имаме!

- Доколкото разбираме, сега генералният директор превантивно взема мерки с вашето отстраняване от ефир, защото иначе би изпаднал в ситуацията да даде повод за своето собствено дисциплинарно уволнение, в случай че някой реши да го "цака" през вас. Вие като че ли се оказвате в странната роля на неговата ахилесова пета?

- Аз с политика съм спрял да се занимавам отдавна. Личните вендети човек трябва да ги изживява на по-ранен умствен етап. Не ме вълнуват подобни глупости, не ме интересуват имена.

Знам обаче да задавам въпроса: кому е изгодно това, което стана? Това беше най-рейтинговата постоянна рубрика на БНТ, беше трибуна за пряк и задочен дебат по близкото ни минало и беше трън в очите на една (слава Богу, малка) група носталгици и тоталитаристи.

В последния ни разговор генералният директор ми каза, че рейтингът не го интересува и че на мое място можело да има спортно предаване със същата гледаемост, което в голяма степен отговори на първите два въпроса. За поръчката на носталгиците нещата останаха някак неловко недоизяснени от негова страна.

- Проблемът не е ли в СЕМ - един колкото неефективен, толкова и лицемерен орган, който в някои случаи усърдно търси под вола теле, докато медийната среда изобилства от ужасяващи примери за пошлост, злословия, пропаганда и откровени лъжи?

- Нямам психофизическа връзка с онези, които назначават състава на СЕМ, българските медии имат чудесна възможност да проявят любопитство в тази посока. Но когато някой администратор се опитва по толкова несръчно параден начин да превърне едно общество от бик във вол, мисля, че и търпелив човек като мен започва да реагира на червено.

- Смятате ли да предприемете нещо в посока на алтернативна телевизионна кариера, тъй като със сигурност се превърнахте в любим телевизионен персонаж в последните години?

- Смятам по стар китайски обичай да седна на десния бряг на Перловския канал и да изчакам. След съветския току-виж и някой друг паметник се спуснал по течението.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/