София през телефона - от сватба до закъснява ли градският транспорт

20 December 2023
Цветелина Стефанова
С телефона може да платите и данъците в София.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
С телефона може да платите и данъците в София. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Неусетно столицата "поумня", с приложение можете да си оправите дори лампата пред блока

С един клик от телефона може да си запазите час за сватба, да си платите данъците, извадите винетка за паркиране, да проверите закъснява ли градския транспорт или да си извикате автобуса на спирката. И това не се случва във Виена или Лондон, а в София.

Някак си неусетно българската столица “поумня” къде заради усилията на общината, къде с много помощ от мераклии.

Най-новата услуга в телефона на софиянци е от приложението Google maps, където всеки може да провери не само как да стигне най-бързо от “Младост” до “Люлин”, а и дали закъснява метрото или автобусът. Като все още е възможно да има известни разминавания докато се напаснат системите на “Гугъл” и Центъра за градска мобилност. С приложението може да разберете и колко е пълен трамваят. Онлайн може да си извикате и едно от довеждащите бусчета, които се движат по пет линии.

Онлайн може да си извикате и едно от довеждащите бусчета, които се движат по пет линии.

С апликацията Businn пък може да си поръчате и довеждащ транспорт

по пет линии - до “Горна баня”, “Овча купел”, “Манастирски ливади”, “Модерно предградие”, “Витоша”. За да си извикатe бусче, ще трябва да първо си създадете и свой профил и да въведете валиден електронен адрес, който е нужен, за да се получи потвърждение. Така ще може да организирате своето пътуване чрез задаване на начална точка, дата и час, да посочите дали ще ви е нужна рампа и да изберете финална дестинация. Приложението ще генерира наличието на подходящ транспорт и възможността за извършването му.

Най-популярното софийско приложение е SofiaTraffic, от което човек може да получи информация за разписанията на градския транспорт и да види кога ще дойде тролеят и колко време ще се вози. С тази апликация пътниците могат да проверят през мобилните си устройства как да стигнат от точка до точка в рамките на София. Освен това могат да намерят и информация за разписанието на влаковете, така че да осъществят връзка със системата на държавните железници.

MPASS пък е апликацията за билети за градския транспорт. Те обаче могат да се купят и директно с телефона с банкова карта. Предлагат се билети както 30+, така и 60+ (билетът дава право на половин или един час пътуване с прекачвания). А картите са дневна и 24-часова. Важно е да знаете, че почасовите билети се активират от момента на купуването им, а не от регистрацията в първото превозно средства.

Тази апликация обаче вече има алтернатива, след като във всички автобуси, тролейбуси и трамваи в столицата бяха поставени апарати за електронно таксуване. Така пътуването вече може да бъде платено не само с карта за градския транспорт, но и с обикновена банкова пластика или дори директно с мобилен телефон.

За да паркирате в синята или зелената зона в столицата пък, може да използвате освен есемес и апликация URBO PARKING. А със Sofia Plus можете бързо да заплатите за поставена скоба. Освен това с него може да си купите и винетка за паркиране в зона. Приложението се изтегля безплатно и изисква еднократна регистрация. Чрез него може дистанционно с кредитна или дебитна карта да си платите и така не е нужно да се заявява освобождаване от “скоба по телефона.

С телефона може да оправите и лампата пред блока или да почистите нерегламентирано сметище. Това ще стане чрез подаване на сигнали - call.sofia.bg. Гражданинът получава официален регистрационен номер и

може да проследи как се придвижва сигналът

и какво е направила общината по неговия въпрос.

А през телефона може да си запазите час за сватба, да си платите данъците или да си направите адресна регистрация.

Административната карта на София също е достъпна с приложение. Хората от бизнеса я ползват от телефона си с апликацията NAG.Mobile. Чрез приложението гражданите могат да ползват инструменти за визуализация на данни от планове за регулация, кадастрален план, зони на строителни граници, застрояване, аерофото заснемане, административни карти и други. Всички обществени поръчки също са онлайн.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/