Lada Niva най-накрая получава ABS, въздушните възглавници ще почакат

06 December 2023
Георги Луканов
Лада Нива е добре познат у нас. Снимка: АвтоВАЗ
Лада Нива е добре познат у нас. Снимка: АвтоВАЗ

Lada Niva съществува от 70-те години на миналия век. Произведеният в Русия истински офроудър е с подобрена версия за следващата година и получава функции, които са задължителни в ЕС от години.

Lada Niva обаче никога не е имала ESP (Electronic Stability Control), въздушни възглавници, автоматична скоростна кутия или дигитален инструментален панел. Явно скоро няма и да има.

Култовият съветски джип, който се произвежда от 47 години, вече ще бъде оборудван с ABS (антиблокираща спирачна система), доставена от завода Pegasus в град Кострома.

Niva също така ще има и нови бензинови двигатели с екостандарт Евро 5, които ще заменят сегашните, които са с Евро 2. Европа подготвя въвеждането на стандарта Eвро 7 за двигатели с вътрешно горене, който най-вероятно ще влезе в сила от 2025 г., преди да премине към изцяло електрическа автомобилна индустрия до 2035 г.

Предстоящите модификации Lada Niva Travel и Legend ще бъдат малко по-безопасни от преди, но също и по-екологични. Lada вече тества прототипите както по планински пътища, така и по офроуд трасета, преди да влязат в производство.

Руският производител на автомобили оборудва Niva с круиз контрол с функция за контрол на скоростта, бордово осветление и по-модерен бордови компютър.

Лада Нива от моделната гама 2024 е с базова цена 830 000 рубли (8338 евро). Новите двигатели и ABS ще поскъпнат версията Niva Travel до 927 500 рубли (9318 евро). Niva Travel от 1 198 900 рубли се повишава до 1 215 500 рубли (12 211 евро).

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/