И Италия обмисля социален лизинг за нова кола - 75 евро на месец

30 November 2023
Георги Луканов
Електрическият Fiat Topolino. Снимка: Fiat
Електрическият Fiat Topolino. Снимка: Fiat

Лизинг на автомобили с контролиран наем за електрически коли обмисля да въведе Италия за семейства с ниски доходи. Подобна схема ще бъде въведена от догодина и във Франция.

Предложението е за социалния лизинг да могат да кандидатстват хора с доходи до 14 000 евро годишно, а наемът на автомобил на месец да е от 75 до 125 евро. Първоначалната вноска от няколко хиляди евро, която трябва да бъде изплатена на автомобилния производител, ще бъде поет от държавата, която ще се явава и собственик на колите, които бъдат ползвани за социалния лизинг.

Във Франция събирането на заявки тръгна на 1 ноември, а през януари ще започне предаването на автомобилите на държавата и разпределението на семействата.

Хората с ниски доходи, които искат социален лизинг за нова електрическа кола в Италия, трябва да върнат за рециклиране старото си возило (с екокатегория от Евро 0 до Евро 3). Държавата изчислява, че по този начин ще бъдат премахнати 10 милиона неекологични превозни средства от движение или 27% от автопарка.

Притежателят на колата на социален лицинг ще може да я ползва в продължение на 3 години без да е собственик. В края на договора, ако желае, той ще може да върне колата на държавата или да плати първоначално определена сума, ако иска да стане собственик на автомобила за постоянно. Най-вероятно ще има ограничение на пробега - 30 000 км за 3-годишния период. Всеки, който го надвиши и иска да върне превозното средство, трябва да плати неустойка за всеки километър над лимита.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/