Намалиха цената на електрическия MG4 почти наполовина в Испания, вече е 18 480 евро

21 November 2023
Георги Луканов
Електрическият кросоувър MG4 има до 520 километра пробег. Снимка: MG
Електрическият кросоувър MG4 има до 520 километра пробег. Снимка: MG

Най-продаваният електрически компактен автомобил на китайската компания MG вече е изключително достъпен в ЕС и най-вече в Испания, където цената на кросоувъра MG4 започва от 18 480 евро. Отстъпката е повече от 12 000 евро в сравнение с препоръчителната цена на дребно. В тази сума влизат и държавните стимули и MG отстъпки, както и 1 година безплатно каско.

Така в Испания MG успя да напарви цената на електрически компактен автомобил по-ниска от тази на на бензиновите автомобили. В Белгия отстъпката на същия модел е 5550 евро и сега може да се купи за 26 785 евро. Ввъ Франция електрическият кросоувър започва от 22 990 евро, като тук държавната субсидия е 7 хиляди евро за тази кола.

MG4 осигурява до 520 километра пробег в комбиниран цикъл на каране. Скоростта на зареждане може да достигне до 144 kW, което позволява да се зареди батерията от 10 до 80% само за 26 минути.

Историята на марката MG най-добре демонстрират настоящата автомобилна ситуация. Английският производител, сега китайски, е един от най-легендарните в индустрията. Инициалите му съответстват на Morris Garages, стар дилър на марката Morris в Оксфорд, който през годините започна да създава свои собствени версии на тези коли. Компанията MG Motor е създадена през 1924 г., като седалището й е разположено в Бирмингам, Англия.

През пролетта на 2005 г. MG обявява фалит, спирайки производството в легендарната си фабрика. Няколко години след това азиатският гигант SAIC, един от най-големите автомобилни производители в Китай, купува компанията и й дава нов живот.

В България все още няма официално представителство на марката MG.

Ключови думи
MG

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/