$10 млн. за 6 тениски на Меси от световното в Катар

21 November 2023
24 часа
Тези фланелки отиват на търг в Ню Йорк през декември.
Тези фланелки отиват на търг в Ню Йорк през декември.

Рекордът за най-скъп екип е на Майкъл Джордан

Над 10 милиона долара се очаква да бъдат дадени за 6 тениски на Лионел Меси от световното първенство в Катар, където той изведе Аржентина до титлата след победата над Франция след дузпи във финала.

Аукционът Sotheby’s в Ню Йорк организира търга, в който ще участват и екипите на Меси. В колекцията са включени фланелките, с които той е играл през първите полувремена на всички мачове от елиминационната фаза, включително и финала, плюс още два от груповата. Не е ясно точно коя тениска липсва от колекцията, защото Аржентина игра 7 мача в Катар.

Очаква се крайната сума за комплекта да бъде над 10 милиона долара (8 милиона английски лири).  Меси позира с наградата за спортист номер 1 в света.

Меси позира с наградата за спортист номер 1 в света.

До момента рекордът за спортен екип се държи от Майкъл Джордан. Той е от първия мач на финала в НБА през 1998 година, когато “Чикаго Булс” разби със 107:90 “Сиатъл Суперсоникс”. Бе продаден на търг за невероятните 8,1 милиона лири.

Във футбола рекордът е за фланелката на Диего Марадона от мача с Англия от световното през 1986 г., когато геният вкара първо гол с ръка пред погледа на българския съдия Богдан Дочев, а след това премина през шестима англичани, за да отбележи най-великото попадение в историята на световните първенства.

Фланелката се появи изненадващо, след като английският национал Стив Ходж му я поискал в края на мача и скрил всичко от бесните си съотборници. Накрая я печели анонимен купувач за 7,1 милиона лири.

Част от приходите от предстоящия търг ще отиде за благотворителност, обявиха от аукционната къща.

В неделя в Лас Вегас пък бяха дадени 15,1 милиона долара за болид на Луис Хамилтън от първия му сезон в “Мерцедес”.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/