Николай Банков бил клоунът на класа, затова често го гонели от час

19 November 2023
Никола Михайлов
След 10 г. на сцена Ники Банков все още има притеснения.
След 10 г. на сцена Ники Банков все още има притеснения.

  • Артистът за трети път стана Комедиант на годината
  • Ако сега си чуя шегите отпреди 10 г., сигурно ще искам да се хвърля от моста

За трети път Николай Банков стана Комедиант на годината и пътят му сякаш е предопределен още от детството. Неведнъж като малък е имал ядове заради веселяшките си изпълнения. “Бях от най-бъбривите ученици. Редовно ме гонеха от час за пускане на смешки и разваляне на дисциплината, общо взето бях клоунът на класа”, разказва пред “24 часа” той. През годините приятели са му предлагали да стане комедиант, но той не вярвал, че това може да бъде професията му.

Днес Ники Банков е един от професионалните стендъп комедианти в България с над 2000 шоута зад гърба си. Той участва във фестивалите на комедията в София, Пловдив, Варна и Бургас и има редовни изяви на сцената на Комеди Клуб София.

“С моята дългогодишна приятелка най-накрая

навлязохме в най-хубавата фаза на нашата връзка – разделихме се

Тя продължава да ми пише, явно все още има силни чувства към мен. Всеки ден ми праща емоционални съобщения от типа на: “Умри!” Аз ги чета и отвътре ми напира да отговоря, но нали трябва да съм джентълмен: “Умри първа”. Ей с такива неща той разсмива зрителите.

Ники Банков е роден в Пловдив през 1983 г. Учи в ОУ “Райна Княгиня”, а след това завършва Английската гимназия. Когато бил на 16 г., заминал за САЩ, където изкарал една година на разменни начала в американско семейство. Живял в малко градче в северната част на щата Ню Йорк. След като приключва средното си образование,

прекарва 6 г. в Лондон, където

учи международен бизнес

и започва работа. Впоследствие се връща в България, прекарва известно време в Стара Загора, но му се отваря възможност да замине за Гърция. 

Работил в Солун, в газовата индустрия. Бил нещо като шеф във фирмата и видял хубавата страна на Гърция. Работата му била сериозна, налагало му се да пътува много из страната, за да подписва договори, затова и малко е видял от таверните и традиционните гръцки забавления. След година се върнал в България и се установил в София.

“Бях гледал Иван Кирков и Васил Ножаров още в зората на българския стендъп. Още го нямаше комеди клуба, но много ми хареса”, спомня си Ники Банков. Следейки тези първи шоута, у него се породило желанието да излезе на сцена. Тогава

го било срам да пита: “Абе, хора, как да стана стендъп комедиант?”

Мислел си, че са просто двама забавни мъже, които правят свое шоу, и последното нещо, което ще искат, е трети човек да им вземе работата.

Не събрал смелост да попита сам как може да влезе в света на комедията, докато случайно не видял във фейсбук събитие за open mic (т.нар. “отворен микрофон” е вечер, в която непрофесионалисти излизат на сцената и пробват да правят стендъп - б.а.). “Тогава подскочих от стола и си казах: “Това е моят момент. Трябва да се подготвя с най-доброто от себе си, за да ме вземат при тях”, спомня си мъжът.

Кариерата му започва през пролетта на 2014 г. Преди първото си излизане на сцена бъдещият комедиант на годината бил изключително притеснен. В онзи момент това било най-важното събитие в живота му, понеже от представянето му зависело дали ще сбъдне мечтата си.

“Ако сега си чуя шегите, сигурно ще искам да се хвърля някъде от моста. Предполагам, че са били доста зле, но аз бях толкова притеснен, че не осъзнавах. Но това беше преди почти 10 г. и разликата в нивото оттогава е голяма.

Все едно да сравняваме “В” група във футбола ни с Шампионската лига”,

споделя Ники Банков. 

Първият му open mic се провел пред малобройна публика, защото хората все още не били запознати с този жанр. За близо десетте години, в които пловдивчанинът разсмива от сцената, са се променили и феновете. Комедиантите от Комеди клуба успяха да покажат на хората какво е стендъп и какво трябва да очакват.

“Българската публика извървя един много голям път с шоутата, които правим, фестивалите, излизанията в Зала 1 на НДК. Доведохме световни имена като Луи Си Кей, Джими Кар, Джон Клийвс и много други”, посочва Банков. Той е на мнение, че комедиантите са длъжни да предлагат най-доброто на феновете, за да могат те да развият вкуса, да изискват повече и съответно да ги карат да стават по-добри. Защото “целият процес е една симбиоза”. 

Спечелването на наградата “Комедиант на годината” определя като плод на много усилия. Той е много горд от постижението, понеже отличието му е връчено след гласуване на колегите му. “Това за мен означава много, защото става въпрос за хора, които всеки ден се занимават със стендъп комедия, имат изключително високи изисквания към писането на шеги, излизат постоянно пред публика и градят тази култура в България”, заяви Банков. 

От откриването на Комеди клуба през 2015 г. броят на комедиантите постоянно нараства. “Резидентите плюс младите сме над десетина души. Постоянно търсим нови хора, правим open mic-ове и щом забележим някой талантлив, му даваме възможност да се пробва”, описва развитието на жанра Ники Банков. За него най-важното качество освен таланта и упоритостта е уважението към изкуството на стендъп комедията, публиката и колегите.

“Всеки може да е забавен с някоя шегичка пред приятели и да ги предизвика да му кажат: “Много си готин, защо не идеш на сцена да разсмееш и другите”, но се изисква много голяма отдаденост, всекидневна работа и уважение към изкуството, за да можеш да се превърнеш в човек, който е уважаван от феновете”, изброява Банков. 

Най-важният елемент в стендъп комедията е материалът на артиста да е личен.

Комедиантите сами пишат шегите си - на база собствения си опит и преживявания. Това ги различава от актьорите,

които играят по текст, създаден от друг. На сцената има един човек, с един микрофон, който трябва да разсмее публиката. Едно от любимите ми места, в които той търси комедиен материал, са абсурдите на живота - странните неща, с които сме свикнали и ги правим ежедневно, без да се замисляме. От световните имена в стендъп комедията го вдъхновява неговият любимец Луи Си Кей. 

Той все още се притеснява, когато излиза на сцена. “Но ако първия път не знаеш какво ще стане и си мислиш: “Боже Господи, какво ще се случи, дали няма да се разцепи Земята и аз да потъна”, след време по-скоро е притеснение от публиката, която е дошла с високи очаквания”, обяснява комедиантът. За него е важно да може да отговори на изискванията, с които хората отиват на шоу. “Искам всеки път те да виждат нещо малко по-хубаво. Това ме притеснява сега - ще мога ли да им дам най-доброто, на което съм способен”, казва Ники Банков. И продължава да мисли нови и нови шеги.

Ето две от смешките му:

*****

Аз я питам: “Добре, ти коя зодия си?”. И тя: “Познай”. Какво значи да ти я позная? Първо, аз не ги знам всичките. И второ, нали те питам. У вас, като ти звъннат от топлофикация: “Добър ден, дойдохме да ви отчетем топлата вода”, ти какво? “Познайте колко кубика ми е”. 

*****

Преди повече от 500 години на 6 септември Христофор Колумб тръгнал да открива Америка. Стигнал до днешната Доминиканска република, там се запознал с местните племена таитяните и почнали да обменят стоки. Това е първият търговски договор между Америка и Европа. И аз винаги го чета това и се чудя на какъв език са се разбрали. При условие че тези два свята никога не са имали допирна точка допреди това, никакви общи думи. И въпреки всичко Христофор Колумб се е разбрал с тях. Миналата седмица бях в община “Младост”. Два часа не мога да се разбера с лелката за едно паркомясто, два часа! Обяснявам: “На това паркомясто, за което трябва да плащам, са построили трафопост. Няма как да си вкарам колата”. Обяснявам ѝ и лелката: “Нищо не разбирам, нищо”. А Христофор Колумб се е разбрал с диваците, бе!

Николай Банков и останалите комедианти, след като стана за трети път Комедиант на годината.
Николай Банков и останалите комедианти, след като стана за трети път Комедиант на годината.
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/