Виновникът за диабет, който не очаквахте: готварската сол

18 November 2023
Любомира Николаева

Когато се каже диабет, първата асоциация е да се сетим за захарта като виновник за лошото заболяване. А натриевият хлорид - готварската сол, би се оказала последният заподозрян. (Наплашването със солта е запазена мярка за хипертониците, на които привързаността към солницата може да причини инфаркт, инсулт, потенциално инвализидиращи тромбози в краката.)

През последните години обаче в относително малки медицински проучвания се прокрадват съмнения в невинността на солта като фактор за диабет. Например в шведски анализ, представен на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Лисабон, Португалия. Авторите предупреждават, че хората, които консумират дневно по около 2800 милиграма сол (приблизително 1,25 лъжичка) или повече, живеят със 72% по-голяма вероятност да развият диабет тип 2. Подобни резултати са докладвани и от финландско проучване.

Ако досегашните предупреждения не се приемат много насериозно, преди дни се появи мащабно изследване с данните за повече от 400 000 души от Великобритания, което показва категорично, че честото добавяне на сол към храните е свързано с по-висок риск за диабет от тип 2.

Участниците са групирани според навиците си за солене и са преминали през изследвания, включително за натрий в урината и съотношението на натрий и калий. Резултатите са “изчистени” чрез коригиране за влиянието на фактори като пол, възраст, ниво на образование, доход, пушене, пиене, физическа активност, висок холестерол, индекс на телесна маса и С-реактивен протеин. Оказва се, че връзката между навика да се яде по-солено и диабета не зависи от факторите, свързани с начина на живот, социално- икономическите влияния и други традиционни рискове за провокиране на заболяването. 

Силни страни на новото проучване, публикувано в Mayo Clinic Proceedings, са уникалните методи за оценка на дългосрочния прием на натрий и впечатляващо големият брой участници.

Въпреки че биологичните механизми в основата на положителната връзка между обичайния висок прием на сол и вероятността за диабет предстои да бъдат проучени, няколко линии доказателства подкрепят потенциалните неблагоприятни ефекти. Първо, нарастват научните доказателства за корелация между прекомерния прием на натрий и затлъстяването, което е основен рисков фактор за диабет тип 2. Второ, множество проучвания показват, че излишният натрий е свързан с високи нива на възпаление, което също е свързано с риска от “захарна болест”. Въпреки това изследователите признават за слабост на работата си, че не може да се изключи възможността високата честота на добавяне на сол към храните да е маркер за нездравословен начин на живот. Те допускат още, че самоотчитането на навиците може да е пристрастно и не е в състояние да предостави количествена информация за общия прием на натрий и др.

Ценност на новите данни е в косвения извод, че намаляването на добавянето на сол към храните може да действа като потенциален подход за поведенческа намеса за предотвратяване на диабета от тип 2.

Проучването не доказва причинно-следствена връзка, но свързва по-високия прием на натрий с по-голяма вероятност от развитие на диабет тип 2 в рамките на 12 години.

Въпреки че фокусът на досегашните изследвания за ролята на натрия не търси причината за връзката сол - диабет, изследователите предполагат, че диета с високо съдържание на натриев хлорид може да причини инсулинова резистентност, състояние, което може да доведе до диабет тип 2 и често е наричано преддиабет. Или може да се окаже, че хората, които поемат с храната най-много натрий, просто са по-дебели. Обяснението е, че хората с наднормено тегло не винаги поддържат нормално ниво на кръвната захар, което ги излага на повишен риск от диабет.

България е сред държавите, в които преобладаващо ядем по-солено от препоръчителната 1 ч.л. общо от всички храни, включително от вложената в готовите храни сол, за която не си даваме сметка.

Според Американската сърдечна асоциация хората получават до 75% от дневния си натрий от преработени храни. На този фон оставянето на солницата извън масата по време на хранене може да бъде полезен начин за намаляване на количеството сол, което поемаме.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/