Сицилианецът, който събра на сватбата си цялата мафия на Италия

17 November 2023
Виолина Христова
Леговището на Матео Месина Денаро било близо до мястото, където се срещали хора от консорциума.
Леговището на Матео Месина Денаро било близо до мястото, където се срещали хора от консорциума.

Джоакино Амико обедини "Коза Ностра", "Камора" и "Ндрангета" в консорциум със седалище в Милано

Наистина ли Джоакино Амико, роден в сицилианското градче Каникати преди 37 години, е баща на супермафията? Като такава определят "консорциума" в Ломбардия, в който представители на сицилианската "Коза Ностра", неаполитанската "Камора" и калабрийската "Ндрангета" обединили сили в името на повече печалби в наркотрафика.

Някои италиански власти поддържат тезата, че Амико, чието фамилно име се превежда като приятел, имал таланта да завързва приятелства не само между хора от различни кланове, а и в сферата на политиката. Други представители на властите обаче твърдят, че тези хипотези са пресилени.

Но за какво точно става въпрос? От съдебните документи на прокуратурата "Антимафия" на Милано и на прокурора Алесандра Черети излиза, че Амико е успял да създаде нещо като федерация на мафиите от цяла Италия, събирайки на една маса на собствената си сватба хора от престъпния свят на Сицилия, Калабрия, Пулия и Кампания. Алесандра Черети, прокурор от дирекция “Антимафия” в Милано, беше поискала затвор за 153-ма души. 
КАДЪР: ШВЕЙЦАРСКАТА ТВ RSI

Алесандра Черети, прокурор от дирекция “Антимафия” в Милано, беше поискала затвор за 153-ма души. КАДЪР: ШВЕЙЦАРСКАТА ТВ RSI

Тезата на прокуратурата за супермафията, до която стигнала след тригодишно разследване, не се приема обаче от съдията от предварителното следствие Томазо Перна. Затова той даде зелена светлина за арестуването само на 11 души, в това число и на "супербоса" Джоакино Амико. Преди това прокурорката по делото беше поискала задържането на всичките 153-ма разследвани от консорциума. Обвиненията срещу тях варират от трафик и разпространение на наркотици до изнудване и незаконно притежаване на оръжие.

Кой всъщност е Джоакино

Амико, който притежава

"патента" за ООН-то на

престъпните групировки?

Политиката била нещо като фиксидея на Амико още от младини, когато си навил на пръста, че иска да участва в нея. С тази цел се кандидатирал, но без успех, за съветник в общинския съвет на родната Каникати.

През 2016 г. се пробвал с Movimento Fare (Движение "Да правиш") с бившия кмет на Верона Флавио Този. Въпреки че Амико не спечелил необходимия брой гласове, оставил амбициите си за бъдещето, не изпускайки от око политиката. Тя трябвало да се постави в услуга на безскрупулни хора като него.

Според 2000-те страници на съдебното разследване в Милано

сицилианецът преминал

през най-различни нива

в "кариерата" си. Изглед от Каникати, до Агридженто, откъдето произлиза Джоакино Амико.

Изглед от Каникати, до Агридженто, откъдето произлиза Джоакино Амико.

Началото поставил с измами при получаването на кредити в провинция Агридженто. Затова през 2010 г. е арестуван в рамките на операция "Кеш". После обаче стигнал до водеща фигура в престъпния клан "Сенезе" на неаполитанската "Камора".

"Изградихме империя и се оторизирахме в Милано, минавайки през Калабрия, Неапол, навсякъде", се чува да казва Амико в записите на прокуратурата, която смята, че "Коза Ностра", "Ндрангета" и "Камора" споделяли общи фирми и бизнес в богатата Ломбардия. Главните герои в консорциума имали за цел правенето на много пари, без обаче да се дава повод за тревога в обществото. С други думи, до заплахи се стигало само в много краен случай.

Съдията от предварителното следствие от Милано

разпореди запорирането

на над 225 млн. евро.

Според прокурора престъпната система имала пет "производни" - оттам и името на операцията на властите "Хидра".

Разследването се ражда, след като властите започнали да следят реактивирането на клетка на калабрийската "Ндрангета" в зоната между Милано и Варезе. След това пък изчезнал свързаният с клан от сицилианската "Коза Ностра" Гаетано Кантарела. Това станало, след като през 2020 г. заминал от Ломбардия за Катания, където се срещнал с Джоакино Амико.

Фактите били навързани един с друг от миланската прокуратура "Антимафия", която започнала да възстановява постепенно схемата на компонентите на консорциума.

Първият от него бил свързан с палермитанския клан "Фиданцати". Имало обаче и друг участник – кланът "Паче" от Трапани. Прозирала и сянката на клана от Кастелветрано, свързан с починалия неотдавна бос Матео Месина Денаро, който беше арестуван през януари 2023 г. след 30 г. укриване. Прокуратурата смята, че неговият братовчед Еранте Парино, мафиотски бос в едновремешен стил, управлявал бизнеса си, седнал на маса в бар "Лас Вегас" в Абиатеграсо. Там се срещал и с известния с прякора си Адвоката Антонио Месина, който според разследването движел мафиотския бизнес в Ломбардия.

Хора от консорциума се срещали няколко пъти в бар в Мадзара дел Вало, на няколко крачки от леговището на Матео Месина Денаро. От близката община Кастелветрано били и двама бизнесмени, които

поставили в услуга

на консорциума

над 200 фирми,

включително и в чужбина.

Чрез тях изпрали доста пари чрез фиктивни кредити.

В престъпния консорциум членували и представители на други сицилиански кланове, свързани с "колеги"от "Ндрангета", които имали бизнес интереси в Ломбардия. Според прокуратурата на Милано консорциумът се събирал много пъти на срещи "на високо равнище", вземал решения, поставял началото на фирми, в които налял капитали за над 300 млн. евро, инвестирал в петролния бизнес, правел сделки чрез злоупотреби около COVID, в сферата на санирането, в старческите домове, в пазарите на зеленчуци.

Инвестирало се и в паркингите на големи милански болници, мафиотите спечелили и търгове в сферата на затворите, "вербували" за услуги парламентаристи от дясната партия "Италиански братя", поддържали връзки с кметове на общини и с областни представители на Лигата.

И въпреки цялата тази схема на мафиотския консорциум, очертана от миланския прокурор в следствените документи, според съдията от предварителното следствие не става въпрос за супермафия. Аргументът му е, че в случая в Ломбардия липсва един много важен елемент, типичен за мафиотските групировки – заплахата.

Италиански журналисти, пишещи по въпросите на мафията, обаче са на друго мнение. Според тях магистратът не е взел предвид един много важен елемент, типичен за групировката от мафиотски вид –

сватбите като място за

среща на членовете ѝ.

Именно при такова събитие следователите успели да запишат чрез бръмбарите си "историческия" диалог. Главни герои в него са Джоакино Амико и годеницата му, които организирали предстоящата си сватба.

С тази цел изготвили и списък на поканените гости. Сред тях били представители на калабрийски фамилии от "Ндрангета", хора от римската "Банда дела Маляна", хора от сицилианския клан "Фиданцати", от палермитанците, "всички онези от Кастелветрано".

Не могат да забравят обаче и неаполитанците и Джанкарло Вестити, разследван от властите и смятан за човек в центъра на консорциума.

"Направо ще стане бордей", коментират Амико и годеницата му в записите. "А на онези от Секондиляно (до Неапол – бел.а.) можеш ли да им откажеш?", допълват още те. Сред поканените е и Масимо Рози, който възражда калабрийска клетка на "Ндрангета" в Ломбардия.

Така в края на разговора Амико възкликва на сицилиански диалект: "Това е неаполитанско нещо! Калабрийско е! Сицилианско е! Какво повече от това, по дяволите, мога да направя? С хеликоптер трябва да дойдат тоя ден (властите – бел.а.).

Ако пък дойдат с дрон,

какво, по дяволите,

искат, женя се!",

възкликва още Амико.

Консорциумът се събира на сватби, но и на срещи на високо равнище. Карабинерите на полк. Каталдо Панталео, който познава на пръсти мафията в Милано, записват и снимат общо 21 срещи на сицилианци, калабрийци, неаполитанци предимно в офисите на фирми, водещи към Джоакино Амико.

Хората от консорциума се готвят да реконструират и над 2000 жилища за бедни, инвестират в бизнеса с недвижимо имущество. В записан от властите разговор

Амико обобщава: "Ще

строим с печалбите от

Милано... с печалбите

от Рим... с печалбите

от Калабрия...

с печалбите от Сицилия... така няма да имаме различия... ти вземаш парите от Милано и инвестираш в Рим".

Въпреки представените доказателства съдията от предварителното следствие не приема тезата за пакт между мафиите в Италия, затова миланската дирекция "Антимафия" ще иска преразглеждане на делото с искане за процес срещу близо 150-те разследвани по случая.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/