Полярно сияние над България преди силна магнитна буря

06 November 2023
24 часа
Гледка на северното сияние над България. Червената светлина напомня пожар.
Гледка на северното сияние над България. Червената светлина напомня пожар.

Над България е забелязано полярно сияние, което предшества силна магнитна буря.

Това съобщи специализираният синоптичен сайт "Метео Балканс".

"Пред силна геомагнитна буря сме, за която писахме. За първи път виждаме полярно сияние в България!", заявиха специалистите през страницата си във Фейсбук.

Коментарът им дойде, след като необичайна червена светлина притесни хората в България. В сайта са получени и много снимки, на които червената светлина напомня много голям пожар. Тази снимка на полярното сияние се твърди, че е направена над Казанлък.

Тази снимка на полярното сияние се твърди, че е направена над Казанлък.

Пред силна геомагнитна буря сме, която дори писахме. За първи път виждаме полярно сияние в България ! Необичайна...

Публикувахте от Meteo Balkans в Неделя, 5 ноември 2023 г.

Aстрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети именно утре - 6-и ноември. Това става ясно от данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география.  СНИМКА: НИГГГ-БАН

СНИМКА: НИГГГ-БАН

Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G2-G4. Възможни са слаби смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на Интернета на места в Европа и Азия, а през нощта срещу 7-ми и над САЩ.

СНИМКА: НИГГГ-БАН
СНИМКА: НИГГГ-БАН

В периода 18-20 ноември се очаква слаба геомагнитна буря, следвана от средна по сила около 24-26 ноември. В края на месеца - около 29 и 30 ноември ще има слаба магнитна буря.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/