Хората с тази черта на характера имат по-добър сексуален живот

02 November 2023
София Вътова

43 процента от жените страдат от сексуална дисфункция (ниско либидо, редки оргазми, болезнен полов акт), според проучване от 2014 г., публикувано в списанието „Сексуална медицина“.
И макар някои да смятат, че това се дължи на медицинско състояние, то всъщност може да е резултат от тяхната личност.

Предишни изследвания показват, че лошото здраве и заболявания, като диабет, могат да допринесат за сексуална дисфункция или разстройство.
Все пак все още се знае малко за влиянието на личността на човека и реакцията му на стресови ситуации.

Затова експертите на гореспоменатото изследване са анкетирали 50 жени, които по това време са били на лечение за сексуална дисфункция. Дадени са им личностни тестове, за да се видят характеристиките, с които се идентифицират най-много -екстравертност, приятност, съвестност, емоционална стабилност и отвореност за нови преживявания.

След това били помолени да оценят своите механизми за справяне. В зависимост от това как се справяме, казва проучването, може да увеличим или намалим стреса в дадена ситуация.

Въз основа на отговорите на жените изследователите установяват, че тези без екстровертни тенденции, за които обикновено се смята, че човек е положителен, изходящ и енергичен, имат по-лоша сексуална функция.

Проучването установява също, че жените, които притежават екстровертни характеристики, както и жените, които имат готовност за нов опит - например качествата като изобретателност и любопитност - имат тенденция да функционират по-добре в секса, за разлика от жените, които са интровертни или не толкова отворени за различни преживявания.

Същото важи и за жените, които са склонни да се справят негативно с напрягащи ситуации - например да започнат да злоупотребяат със субстнации или да се самообвиняват.

„Установих, че жените, които са отворени за новости, имат по-добър сексуален живот“, казва съветникът по превенция д-р Мери Джейн Минкин , клиничен професор в Медицинското училище в Йейл за резултатите от проучването.

С други думи, задоволителните нива на сексуалния ви живот могат да се определят от това колко положителни сте като човек като цяло.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/