Разликата между здравословна мъжка енергия и токсична мъжественост

21 October 2023
Вяра Султанова

Мъжествеността напоследък е погрешно разбрана и охулена поради нездравословни или токсични прояви на мъжка енергия. Токсичната мъжественост е фокусирана върху властта и контрола. Иска да държи на къса каишка другите и да контролира женското начало.

Здравословната мъжка енергия е насочена към развиване на вътрешна сила и контролиране на себе си, а не на околните. Здравата мъжественост е свързана с уважение и почтеност.

Когато жените са притиснати да бъдат повече като мъже, като крият чувствата си, или когато вярват, че трябва да бъдат твърди, за да бъдат уважавани, или когато гледат на женското като на слабо, тогава те развиват поведението и стратегиите на токсичния мъж.

Как определяте разликата между здравословна мъжка енергия и токсична мъжественост?

Ето 7 вида здравословна мъжка енергия във връзките, които вдъхновяват да расте истинската любов.

1. Той се чувства добре с уязвимостта
Изисква се истинска сила и увереност, за да покажеш на някого истинските си чувства. Здравата мъжественост прегръща автентичното изразяване и знае, че уязвимостта идва от вътрешната сила.

Вашият мъж трябва да може да отвори сърцето си за вас и да разкрие вътрешните си мисли и чувства. Той знае, че показването на емоционалните му слабости не го прави слаб. Вместо това създава възможност за по-дълбока връзка и създава доверие във връзката.

Потърсете мъж, който е в контакт с емоционалния си живот и има способността да се отвори пред вас. Той може да не използва винаги правилните думи или да крие емоциите си в ръкава си, но ще изрази как се чувства, когато това е важно.

2. Той е заземен
Човек, който се чувства комфортно в собствената си кожа и знае кой е, ще ви вдъхнови да се чувствате здраво и безопасно.
Представете си, че мъжкото е стволът на дървото, а женското са по-малките клони, листата и цветовете. Силен ствол поддържа клоните и листата да танцуват на вятъра и подхранва цветята да цъфтят.

Заземената мъжка енергия ви дава пространство да изразите напълно своята женственост. Той подкрепя вашата емоционална страна и не се чувства застрашен от вашата страст и интензивност.
Той оценява как го омекотявате и го свързвате със собствените му чувства.
Това най-добре се изразява, когато наблюдавате двойка, която танцува салонни танци. Мъжът води и държи жената, докато тя красиво се върти около него.
Този танц на мъжката и женската енергия във взаимоотношенията позволява силните страни на двамата партньори да бъдат изразени и да бъдат в хармония един с друг.

3. Той ви осигурява и ви прави щастливи
Мъж, който се чувства удобно в своята мъжественост, знае, че неговото щастие идва от това да ви направи щастливи. Той иска да осигури нещата, от които се нуждаете, за да процъфтявате.
Разбира се, това не означава, че той трябва да бъде единствената финансова подкрепа в семейството.
Той може да осигури чрез способността си да се грижи за неща, които или не искате да правите, или не може да правите. Той може да ви осигури емоционална подкрепа и насърчение да продължите кариерата си.

Докато знае, че подкрепата му ви носи радост, той ще е готов да ви даде това, от което се нуждаете. Той ще бъде готов да уважи вашите искания и да работи, за да отговори на вашите нужди.

Неговата сила е способността му да ви угоди и да създаде среда, в която се чувствате сигурни и обгрижени. Това не означава, че не може да постигнете успех сами по себе си.

Мъж, който е уверен в своята мъжественост, няма да се почувства застрашен от жена, която е по-успешна от него. Той ще иска да ви подкрепи в създаването на вашите мечти до вас.

4. Той олицетворява почтеността
Съвпадат ли неговите думи с действията му? Поема ли отговорност, когато направи грешка? Може ли да се извини, когато е необходимо?
Тези черти идват от мъж, който живее почтено и се чувства удобно със своята мъжественост. Той не се страхува да бъде несъвършен и ще ви покаже слабостите си.

Почтеността е ключът към живот със здрава мъжественост. Изисква вътрешна сила и увереност, за да живеете според вашите ценности и вярвания. Човек, който постоянно се подчинява на хората около него, не е основан на собствената си истина.
Отбраняването и прехвърлянето на вината са качества на човек, който не е уверен в себе си.

Почтеността изисква да поемате отговорност за действията си. Никой не е перфектен, но всеки има способността да поправи грешките си и да се извини, когато не отговаря на неговите стандарти.

5. Той води, но не е твърд
Когато един мъж поеме отговорността в една връзка, това означава, че той знае какво иска и е готов да предприеме действия, за да го получи. Той ще ви покани на среща, търсейки ексклузивност на отношенията ви.
Това обаче не означава, че той е толкова целенасочен в действията си, че не е в състояние да реагира и да промени курса, когато получи обратна връзка.

Токсичната мъжественост вижда нещата само по един начин – по своя начин. Здравата мъжественост е в състояние да се коригира и промени курса, когато е необходимо.
Опитва ли се да ви смаже с булдозер или да ви затрупа с любовта си? Или е любопитен да открие какво желаете? Потърсете мъж, който знае какво иска и е гъвкав в подхода си към постигането му.

В идеалния случай всеки от вас се отдава на силните страни един на друг, за да създаде силна връзка.

6. Той търси и приема помощ
Мъж, изразяващ здрава мъжка енергия, знае, че невинаги има отговори на всичко. Той е готов да приеме помощ и може дори активно да търси помощ. Наясно е, че в един отбор има повече сила, отколкото в това да се справяш сам.

Вашият мъж може да се бори и да се стреми сам да реши проблемите си, но също така ще знае кога не може да се справи сам.

Той няма да се страхува да поиска помощ и няма страх, че ще бъде възприет като слаб, когато поиска помощ, защото знае, че е нужна истинска сила, за да признае, че има нужда от помощ.

Вашият мъж може ли да поиска вашето мнение или помощ? Има ли ментори или приятели, на които може да разчита? Той чете ли инструкциите, преди да се опита да сглоби мебелите, които току-що сте купили от Ikea?
Човек, който може да поиска помощ, е уверен в себе си и е готов да признае това, което не знае.

7. Той не е обсебен от това да бъде прав
Необходимостта да бъдеш прав е нездравословна мъжка черта. Желанието да се оправи е пример за здрава мъжка енергия.
Независимо дали се опитва да ви угоди, работи, за да изрази собствените си чувства или постига цел в живота си, мъжът, който се чувства удобно в своята мъжественост, иска да го направи както трябва. Освен това знае, че невинаги е прав.

Мъжът, който се чувства комфортно в своята мъжественост, желае и е в състояние да отдаде дължимото, а не да бъде обсебен от това да си присвои всички кредити. Той ще се стреми да оправи нещата и лесно ще признае, когато греши.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/