Най-вкусните ястия с боб според Иван Звездев

20 October 2023
24 часа
Тавче гравче - печен боб в гювече с бекон
Тавче гравче - печен боб в гювече с бекон

Най-важното при приготвяне на боб - накисва се за една нощ, казва топ готвачът. Ето няколко негови рецепти

Иван Звездев

Иван Звездев

Тавче гравче - печен боб в гювече с бекон

Необходими продукти: 80 г бекон, 300 г боб или 800 г сварен, 1/2 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 с.л. вегета ( зеленчуков бульон), 1 ч.л. сушен джоджен, 1 ч.л. сушен магданоз 

За заливка: 4 с.л. олио, 2 ч. л. червен пипер 

Начин на приготвяне: Накисваме боба за една вечер в студена вода. На следващия ден изхвърляме водата. Заливаме го с нова и го слагаме да кипне. Тази вода отново се изхвърля, след това го заливаме с чиста вода и сваряваме, докато омекне напълно. Нарязваме бекона на дребно. В затоплен тиган слагаме бекона и на умерен огън изчакваме две-три минути да се стопи мазнината. През това време нарязваме на дребно лука и чесъна. Когато беконът се запържи, добавяме лука и 1/3 от чесъна. Запържваме ги за една-две минути. Наливаме около 200 мл от течността на боба и изсипваме сварения фасул. Посоляваме и варим четири-пет минути. Слагаме вегета и прехвърляме боба в глинени гювечета. Смесваме в купа олио с червен пипер. Във всяко гювече слагаме по една-две супени лъжици от сместа. Разпределяме и останалата част от нарязания чесън. Всяко гювече подправяме с магданоз и джоджен. Слагаме гювечетата в затоплена фурна до 100-120 градуса, за да не се пръснат. Увеличаваме температурата на 180 градуса. Печем около 25-30 минути под капак.

Пълнени сушени чушки с боб  Пълнени сушени чушки с боб

Пълнени сушени чушки с боб

Продукти за 4 порции: 15-20 сухи червени чушки, 250 г зрял боб, 1 морков, 1 праз лук, 1 ч.л. джоджен, 1 ч.л. сминдух, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. червен пипер, 6 с.л. олио, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Накисваме боба в студена вода и оставяме да престои за 10-12 часа. Отцеждаме го и го заливаме със студена вода, колкото да го покрие. Слагаме да заври и след 2-3 минути отново го отцеждаме. Изсипваме го в тенджера и наливаме 2-3 литра студена вода. След като отново кипне, го оставяме да се свари за 45-60 минути. Слагаме сушените чушки в купа и ги заливаме със студена вода. След 2-3 часа са готови и омекнали за пълнене. Запазваме течността. Режем морковите и праза на дребно. Загряваме олиото и запържваме зеленчуците за минута. Слагаме всички подправки и след 20-30 секудни сварения боб. На слаб огън разбъркваме за една-две минути. С тази смес пълним чушките. Потапяме отвора на всяка чушка в купичка с брашно. В глинен гювеч или тава сипваме 3-4 лъжици олио. Слагаме напълнените чушки и ги поливаме с още 2-3 с.л. олио. Заливаме ги с 150-200 мл от течността на сушените чушки. Затваряме гювеча и го слагаме в студена фурна, която после загряваме до 180 градуса. Печем 40 минути.

Боб по манастирски  Боб по манастирски

Боб по манастирски

Необходими продукти: 2 ч.ч. бял боб (около 300 г), 1 небелена глава кромид лук, 1 глава кромид лук, 1 морков, 2-3 сухи чушки (или пресни червени), 250 г консервирани домати, 2 филии глава целина (100 г), 4-5 стръка магданоз, 6-8 с.л. олио, 1- 2 ч.л. сушен джоджен, сол на вкус

Начин на приготвяне: Накисваме боба във вода за една вечер. На следващия ден го отцеждаме. Заливаме го с половин литър студена вода и кипваме на котлона. Отново го отцеждаме и заливаме с 2 л студена вода. Варим всичко заедно с небелена, почистена от мустачките и измита глава кромид лук за 45 минути или докато омекне. Нарязваме кромид лук на ситно, морковите и целината на дребно и ги прибавяме в тенджерата при боба. Добавяме сухите чушки, нарязани на дребно. Наливаме олио и след като кипне, варим 20 минути или докато бобът омекне напълно. В края добавяме доматите. Посоляваме. Варим още 20 мин на слаб огън под капак. Изваждаме небелената глава лук от тенджерата. В самия край нарязваме магданоз и го прибавяме заедно с джоджена. Оставяме да къкри още 2-3 мин и е готово.

Супа от тиква, царевица и боб  Супа от тиква, царевица и боб

Супа от тиква, царевица и боб

Необходими продукти: 250-300 г тиква - цигулка, 200 г сварен бял фасул, 200 г консервирана царевица, 2 консервирани домата, 2 печени чушки, 1 зелена чушка, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 6 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. риган, 1/2 ч.л. кориандър, 1/2 ч.л. кимион, сол на вкус

Начин на приготвяне: Нарязваме тиквата на кубчета, а лука и чесъна на ситно. Загряваме олиото. Нарязваме зелена чушка на ситно. Запържваме за 30 секунди лука, чесъна и чушката, след това поръсваме с кориандър, червен пипер, сол. Добавяме консервирани домати. Наливаме 2 литра гореща вода и прибавяме нарязаната на кубчета тиква, сварения фасул и консервираната царевица, заедно със сока. Варим на тих огън за 25 минути. Изваждаме сварената тиква и пасираме заедно с 250 мл от бульона. Връщаме в тенджерата и добавяме нарязани на дребно печени чушки. Поръсваме с риган. Варим пет минути.

Боб с кисело зеле  Боб с кисело зеле

Боб с кисело зеле

Необходими продукти: 250 г боб или 600 г сварен боб, 5 с.л. олио, 1 малка кисела зелка - 500 г, 1 стрък праз, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. сушен джоджен, сол на вкус

Начин на приготвяне: Накисваме боба в студена вода и оставяме да престои за 10-12 часа. Отцеждаме го и го заливаме със студена вода, колкото да го покрие. Слагаме да заври и след 2-3 минути отново го отцеждаме. Изсипваме го в тенджера и наливаме 2-3 литра студена вода. След като отново кипне, го оставяме да се свари за 45-60 минути. Отцеждаме го. Нарязваме зелето и праза на едро. Загряваме олио на котлона и слагаме праза да се запържи за минута. Поръсваме с червен пипер и след 10-15 секунди слагаме киселото зеле. Наливаме чаша зелева чорба (около 250 мл) и оставяме да ври за 5 минути. Добавяме сварения боб и подправяме с джоджен. Наливаме още една чаша вода и след като кипне, го слагаме в тава. Печем в предварително загрята до 180° фурна за около 45 минути или докато придобие приятен златисто-кафяв цвят.

Рецепти от жители на село Смилян 

Салата от смилянски боб

Продукти: 2 чаени чаши едър смилянски боб, 4-5 изпечени и обелени червени чушки, 1-2 моркова, 250 г доматено пюре, 1 глава кромид лук, черен пипер, сол, олио

Приготвяне: Бобът се сварява, прибавят се нарязаните на кръгчета моркови и варенето продължава, докато омекнат. Зеленчуците се отцеждат от водата, прибавят се нарязаните чушки и запърженият в олиото нарязан лук. Всичко се смесва с доматеното пюре, осолява се на вкус и се слагат подправките.

Смилянска боб чорба

Продукти: 500 г смилянски боб, буркан домати, буркан с печен пипер, 2 големи глави лук, 6 бр. моркови, чубрица, джинджифил, сол, мащерка, лющян (девисил) на вкус, 1 с.л. сода, червен пипер

Приготвяне: Бобът се оставя за известно време да накисне във вода, водата се сменя и се слага да се вари. Когато заври се сваля от огъня и се слага 1 с.л. сода .Водата се сменя и се добавя сол на вкус, доматите - пасирани, пиперът - нарязан на едро, моркови на шайби, лук, чубрица, джинджифил, мащерка, лющян.

Вари се около два часа, червеният пипер се слага накрая да поври 15 минути.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/