Защо изглежда, че времето минава по-бързо с напредване на възрастта?

08 October 2023
Боби Найденов

Пак ли е рожденият ми ден? Октомври ли сме вече? Наближава ли Коледа? Ако искате да знаете защо изглежда, че времето тече все по-бързо, докато остарявате, продължавайте да четете.

Айнщайн е казал, че времето е относително. Невинаги тече с еднаква скорост. Понякога един час може да се почувства като миг или цяла вечност.

Скоростта на времето зависи от това, което правим. Както знаете, да прекараш един час, наслаждавайки се на концерт на любимия си изпълнител, не е същото като да прекараш един час на опашка за досадна процедура. В първия случай времето лети. Във втория май изобщо не напредва. Въпреки че един час винаги е 60 минути, възприемането му може да бъде наистина различно.
Като възрастни сме склонни да забелязваме нещо доста досадно: колкото повече остаряваме, толкова по-бързо изглежда времето минава. Има научно обяснение за това.

През 2005 г. психолозите Марк Витман и Сандра Ленхоф от университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен провеждат проучване, за да изследват този феномен. Те анкетират 499 души на възраст между 14 и 94 години, за да разберат как те възприемат изминалото време. Всеки от участниците е помолен да даде оценка на даден период от време въз основа на това колко бързо смята, че е минал.

Изследователите отбелязват, че за кратки периоди, като седмица или месец, възприемането на скоростта не се е увеличило значително при по-възрастните хора. С други думи, не се променя с възрастта. Въпреки това по отношение на по-дълги периоди (години или десетилетия) били открити разлики. Възрастните са склонни да смятат, че преминава по-бързо.

Повечето от участниците, които са били над четиридесет години, споменават, че по време на детството си са чувствали, че времето минава бавно, но с напредването на възрастта се чувствали сякаш то все повече се ускорява.

Времето минава различно, когато сме млади
Когато сте били малки, всеки ден е бил приключение. 24 часа са много, когато едва си съществувал общо 8760 часа, какъвто е случаят с едногодишно дете. От друга страна, десетгодишно момче е живяло 87 600 часа, а 50-годишен възрастен има 438 000 часа зад гърба си. Следователно, за едногодишно дете един ден представлява значителен процент от цялото му преживяване, но за възрастен един ден може да се почувства като нещо малко, тъй като вече е преживял толкова много от тях.

Помислете за това по следния начин: докато навършите четири години, 50 процента от живота ви са само две години. От друга страна, когато навършите петдесет, половината от живота ви съответства на двадесет и пет години. Хората от различни възрасти имат наистина различна представа за времето, отчасти защото техният живот е различен. Всъщност абстрактната концептуализация на времето означава, че малките деца не разбират напълно значението му. Не е нещо вродено, а се придобива на шест или седем години.

Преживявания
Както качеството, така и нивото на новост на всяко изживяно преживяване са елементи, които поемат конкретна роля при определянето на това колко бързо или бавно времето се е изплъзнало.

В този смисъл е важно да направим едно пояснение: хората имат различни гледни точки по отношение на времето.
• Проспективната перспектива е тази, която възприемаме за събитие, което все още се случва или ще се случи в бъдеще.
• Ретроспективната перспектива възниква, след като събитието приключи и следователно става част от миналото.

Поради тази причина може да почувствате, че времето лети на забавна и вълнуваща ваканция (перспектива от бъдещето), но когато сте у дома и погледнете назад към пътуването, имате чувството, че е продължило по-дълго от други ваши по-малко невероятни преживявания (ретроспективна перспектива).

Това се случва, защото мозъкът има тенденция да съхранява нови преживявания в паметта, а не толкова ежедневните. Затова може да си спомните в детайли нещо неочаквано, което сте преживели на екзотична почивка. Въпреки това, ако ви попитат какво сте вечеряли миналия четвъртък, може да ви е трудно да отговорите.

Неврологът Дейвид Игълман обяснява, че когато едно преживяване се повтаря често, невроните, които са отговорни за регистрирането му, се активират по-малко. От друга страна, паметта за нови преживявания е по-богата.

Тъй като светът около нас става все по-познат, ние чувстваме, че времето все повече се свива.

Новостта помага да се забави
Следователно, нашето възприемане на времето се основава на броя на нашите нови спомени. Типичният етап на новите преживявания е детството. По време на този период всеки ден имаме иновативни приключения. Всичко е чисто откритие.

Животните, цветовете, игрите, заниманията с приятели, ястията и всичко останало, което се случва, може да отвори един магически и завладяващ свят. Всъщност всичко е потенциално чудо.
Това означава, че колкото повече непознати преживявания преживяваме и колкото повече спомени имаме, чувстваме, че времето е „продължило по-дълго“. Въпреки това животът на възрастен човек става по-скоро рутинен с работата, дома и семейните задължения. С две думи, новите преживявания стават все по-спорадични с напредване на възрастта.

Новостта влияе върху възприемането на времето.

Не всичко е загубено
Сега, когато знаете защо времето изглежда минава по-бързо, когато остарявате, може да промените възприятието си за него, като включите нови дейности. Бягството от монотонността ще ви донесе приятни изненади. Например може да се запишете за курс по арабска кухня, да планирате пътуване до културно различно място, да промените маршрута си до работа или да започнете да спортувате нов спорт.
Направете всичко, което още не сте направили.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/