Да си добър човек, не е същото като да си глупав

03 October 2023
Теодора Шопова

Според проучване на Астурийското общество по психиатрия си струва да бъдеш добър човек, защото това ти дава емоционално благополучие. Учените са категорични, че човешките ценности служат като защитни фактори.

Има десет ценности, които са приложими за почти всички култури и универсално се считат за добри. Доброта, универсалност, независимост на мисълта, водене на вълнуващ живот, преследване на удоволствие, личен успех или постижение и власт. И има още три традиционни ценности: сигурност, съответствие и традиция.

Воденето на живот в съответствие с добрите ценности ви предпазва от общество, което показва много ниска степен на толерантност към проблемите. В нашите светове постоянно има проблеми, които в крайна сметка генерират заболявания, като депресия, състояния на тревожност, стрес и т.н.

„Когато всеки следващ ден се окаже еднакъв с предходния, това е, защото човекът е спрял да възприема всички хубави неща, които се появяват в живота всеки път, когато слънцето изгрее на небето.“
-Пауло Куелю-

Търсейки доброто за околните, вие ще намерите своето
Всичко, което предлагате на другите, е бумеранг, който ще се върне при вас в още по-голяма степен. Когато търсите добро за хората около вас, било то чрез мисъл, чувство или действие, вие засилвате връзките си с другите. Тези връзки ви осигуряват успокояващи усещания, които са съществени части от вашето емоционално благополучие.

По-голямата част от това, което раздавате, ви се връща в даден момент или при определени обстоятелства в живота, много пъти в по-голяма степен. И така, всичко е да помагаш на другите чрез любов и да бъдеш добър човек. Трябва да знаете, че като го раздавате, вие автоматично се отваряте за демонстриране на природен закон. Законът, че всичко, всяко чувство, винаги ще се рециклира.

Всеки акт на доброта е демонстрация на сила. Да бъдеш добронамерен човек, не означава да увеличиш толерантността си към всичко лошо. Означава да имаш воля да правиш добро. Помнете, че сте толкова добри, колкото най-доброто нещо, което някога сте правили.

„Светлината на Луната блести 60 пъти по-ярко от звездите.”

Буда

По същия начин нежната доброта освобождава сърцето 60 пъти по-ефективно от всичките ви други постижения, взети заедно. Ако се храните с доброта, вашите страхове и скърби ще умрат от глад.

Търпението е добродетелта, която най-добре описва добрите хора. Обхваща способността да давате свобода на човеците, които обичате. Изкуството на добротата изглежда доста оскъдно в наши дни, но може би е по-разпространено, отколкото си мислите.

Най-добрият начин, по който животът се отплаща на добрите хора, е чрез благодарност. Комплиментът означава, че някой е признал вашата упорита работа. Някой, който се грижи за вас, означава, че вашата компания е важна за него и че сте добър човек. Благодарността означава, че сте способни да бъдете полезни на други хора, било то с вашите думи, отношение или поведение. Тези три елемента едновременно (комплименти, грижа и благодарност) ви позволяват да имате по-интимни и смислени отношения.

„Добрите хора са мъдри, защото съзнателно или подсъзнателно разбират за какво става дума. Това, което правим за другите, го правим за себе си."

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/