Сапьорът греши веднъж в живота си, а вие му се подигравате

23 September 2023
Едуард Папазян
Кадри от видеото с намерения дрон - пушещият полицай
Кадри от видеото с намерения дрон - пушещият полицай

Един доплувал по море дрон с бомба до Тюленово предизвика политическа буря в парламента в понеделник. “Възраждане”, БСП и ИТН поискаха оставката на военния министър Тодор Тагарев заради инцидента и закъснялата реакция на институцията.

Пръв забелязва дрона собственик на хотел. Той подава сигнал на 112. Военните сапьори пристигат 10 часа по-късно и контролирано взривяват боеприпаса.

Най-голямо оживление обаче предизвика видео, на което се вижда момент преди обезвреждането на оръжието - полицай стои на скалите над дрона и пуши, а мъж с черен потник влиза във водата при откритото устройство, но се подхлъзва на скалите и пада.

Точно тези детайли бяха впрочем един от аргументите, които лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна при искането на оставката на министър Тагарев.

Изпълних т.нар. си свещен дълг към Народна република България през 1983 г. в танковата бригада в Карлово. Там имаше, естествено, и сапьорна рота. Та от нейния старшина съм научил лафа “Сапьорът греши веднъж в живота си”.

За това се сетих покрай безкрайните мемета, подигравки и направо саркастични гаври с безименния и до днес служител на незнайно коя служба, обезвреждащ мината, доплувала с дрон до българския бряг край Тюленово тия дни. Човекът бил по потник по време на въпросната операция, а друг дори запалил цигара, та затова се възмутили. Как можело “Велик е нашият войник” да са полуголи, че и да пушат?!

Нещо не им схващам патоса. Какъв е проблемът - нали най-важното е било въпросната мина да бъде обезвредена, а това в крайна сметка

се е случило без никакви неприятни последствия,

ранени хора или не дай си боже, жертви. Бай Ганьо обаче пак недоволен - защо операцията не била като по американските филми - с роботи, с азбестови, кевларени или не знам си какви облекла и така нататък.

Типично за българина (спомнете си Андрешко) е да мрази властта още от време оно. А под властта той разбира всевъзможните ѝ представители и в този случай е съсредоточил мощта на съмнителния си балкански хумор върху човек, който може би е спасил дори човешки живот. Но очевидно потникът и цигарата са по-интересни, отколкото евентуалния спасен човешки живот.

Ситуацията с обезвреждането на дрона много прилича на случилото се горе-долу по същото време произшествие с простреляния и впоследствие починал 18-годишен младеж в София, заподозрян като член на банда за грабежи, имаща практиката да удря жертвите си с железни тръби по главите. Вместо да се запитат защо въпросният предполагаем грабител не е спрял след полицейска заповед, да не говорим защо изобщо е започнал да се занимава с престъпна дейност, Бай Ганьо започва да умува дали полицаят е стрелял правомерно, макар че това съвсем точно е указано в Закона за МВР, чл. 87, ал. 1, т. 3.

Същата е логиката при обезвреждането на дрона - не търсят причините той изобщо да е там, а това съвсем очевидно е агресията на Русия срещу Украйна (ако не е някаква поредна провокация срещу туристическия сезон у нас, разбира се). Сигурен съм, че преобладаващата част от подигравчиите смятат, че Путин е велик и правилно е анексирал Крим и Източна Украйна, а България трябва да си трае и да не помага на нападнатата страна.

Именно на елементарно разсъждаващите присмехулници искам да напомня една мисъл (при всичките ми доста негативни чувства към самата личност) на някогашния генерален секретар на Китайската комунистическа партия Дън Сяопин: “Не е важно дали котката е черна, или бяла, а дали лови мишки”.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/