Психоложката Моника Балаян: Масово ни манипулират да се ожесточаваме като “фили” и “фоби” в интернет с психотехниката “подбутване”

19 September 2023
Петя Минкова

  • Отвън се чудят защо в България толкова много обсъждат политиката, приятели не си говорят заради Русия и Украйна, разделиха се семейства и безнеспартньорства
  • Признак за Nudge е психическият терор – разтърсват емоционалната ни сфера с цел да изключат мозъка ни, способността да се мисли и анализира, да се сравняват и изследват самите факти
  • Българите са лесно манипулируеми - забележете колко много хора изказват мнение, без да знаят обективните факти
  • Целта е хората да са разделени, постоянно да спорят, да са емоционално нестабилни, за да се водят по-лесно за носа
  • Направихме експеримент в социалните мрежи, за да установим колко са ботовете, троловете, психически неадекватните

- Г-жо Балаян, имате ли обяснение как страна като България, член на ЕС и НАТО, бе избрана за международен русофилски събор? Според изследване на Евробарометър 19% от българите смятат, че Русия се движи в правилната посока и по този показател сме на първо място в ЕС. Освен това 39% смятат, че Европа върви по грешен сценарий. Много се отличаваме от останалите европейци, може би защото тук е много евтино да се манипулира – казват, че с 400 долара на месец изкуствен интелект генерира по 20 тролски статии на ден, а с 4000 долара - десет пъти повече.

- Въпросът няма един отговор. От една страна, позицията за Русия е обяснима – тук има много силно руско лоби. Освен това има пристрастно отношение. Има истории, доколко те са обективни или не, но знаем, че има много спорни моменти и хората имат емоционална привързаност към тази тема. От друга, българите са много лабилни и лесно манипулируеми. Забележете колко много хора изразяват мнение, без да възприемат обективните факти - няма значение дали знаят, дали не знаят, но се чувстват длъжни да изкажат мнението си. Това е идеален терен за теорията на подбутването (Nudge). Използва се масово в рекламите, но може да бъде приложена и за манипулация. Създадена е от икономиста Ричард Талър през 2017 г. и за този си принос той получава Нобелова награда.

Концепцията му е част от поведенческата икономика, която предполага, че хората могат да бъдат повлияни да направят по-добър избор чрез малки, фини “подтиквания”, а не чрез насилствени или принудителни мерки.

По същество теорията предполага, че чрез малки корекции в начина, по който се представят изборите, или “рамката”, в която са вплетени, хората могат да бъдат насочвани към вземане на по-добри решения, без да чувстват, че свободата им на избор е компрометирана. Тоест, когато външната среда действа по такъв начин, че независимо от подсъзнателните програми човек да вземе определена позиция. Или това е нещо като подбутване на подсъзнателно ниво, така че, без да осъзнаваме, да ни водят до определено решение и емоционално състояние.  Тази теория става толкова популярна, че дори Барак Обама базира върху нея предизборната си програма.   

За да я проверя, решихме да проведем експеримент в една от страниците ми в социалните мрежи с около 300 хил. последователи. Публикувахме лека закачка, която гласеше горе-долу следното – работи в Германия, кара ауди, децата му учат в Англия и казва, че братушките ще дойдат, за да го спасят от гнилия Запад. И започна един ужас. Около 10% от коментарите бяха на адекватни хора, но основният хейт бе от ботове, тролове, които нямаха снимка, нямаха история, не бе ясно кой стои зад профилите им. Други коментари бяха обиди, псувни, разкриващи колко някои са обидени на живота. Разбира се, изчистих всичко, но преди това обясних, че целта е била да разкрием ботовете, троловете и психически неадекватните, тъй като всеки има право на мнение, но няма право да обижда.

- Как се активира тази технология Nudge?

- Подхвърля се някаква емоционална информация подбутване, главно на тема политика, Русия-Запад, войната, и хората избухват, всеки изказва мнение, започват обвинения срещу държавата, правителството, ЕС, САЩ, изхвърля се насъбралото се напрежение.

Някой подхвърля тема в социалните мрежи, за да провокира ярко изразена негативна емоция. След това се намесват други и когато 100-ина души повторят една лъжа, тя се превръща в истина

Но когато тази технология се използва често, на човек не му се дава възможност да се концентрира върху себе си, върху своя живот, своето семейство, своята работа. Да, може да не ни харесва какво става, но можем да променим здравето си, да подобрим отношенията в семейството, с близките, да усвоим нови умения. Вместо това, някои предпочитат да бъдат обект на лъжи от добре платени манипулатори с подбутвания.

- Как да разпознаем Nudge, или теорията на подбутването?

- Един от начините е, когато някой подава тема и тръгва ярко изразена негативна емоция, а подстрекателят стои настрани. Намесват се други, а когато 100-ина души повторят една лъжа, от маркетинга е известно, че тя се превръща в истина.

Друг признак е емоционалният терор – разтърсват емоционалната ни сфера с цел да изключат мозъка ни, способността да се мисли и анализира, да се сравняват и изследват самите факти. Единственият изход е да се образоват хората, за да не се поддават на евтини манипулации, а към политиката да започнат да се отнасят като избиратели, които избират – не е необходимо за това да отдаваме цялото си време, да хабим нервната си система и здравето си. Много важно е да се научим как да се измъкваме от тези ситуации, за да не си вредим.

- Тази теория на подбутването, изглежда ,масово се използва у нас по всякакви теми?

- Да, това е технология, с която не дават на хората спокойно да живеят. Някои искат непрекъснато да ги подбутват, да разтърсват емоционалната им сфера като махало и човек да не е психически стабилен, защото така по-лесно се манипулира. В случая не дават възможност на човек да се успокои. Представете си, че някой постоянно ви боцка с игла - ще имате рана, но ако го прави постоянно, тя ще се превърне в сериозен проблем. Същото е, когато човек непрекъснато го манипулират. Създава се един тормоз в психиката.

- Защо е рана?

- Защото въвличат обществото в непрестанни спорове с подбутвания на различни теми и никой не може да си поеме дъх. Няма пауза. За съжаление, политиката е много емоционална сфера и така хората лесно стават манипулируеми. Това са специални технологии и има специалисти, които непрекъснато подпалват останалите с конфликтни въпроси, за да ги невротизират, но това влияе много зле на здравето на нацията.

- С какви емоции най-често се заиграва Nudge у нас?

- Най-често със страх, плашене, когато се апелира по някакъв повод и се препраща към истории от миналото, когато се прокарва теорията „разделяй и владей“. Целта е хората да са разделени, постоянно да се карат, да спорят, да са емоционално нестабилни, за да се водят по-лесно за носа.

- Как можем да се защитим от тези подбутвания?

- Важното е човек да идентифицира проблема, като си зададе въпроса дали точно сега са му необходими тези емоции?

Но може и да се запитаме - защо еди-кой си непрекъснато говори за политика? Защо някой, който не е лекар, дискутира здравната политика и лекарствата, защо някой, който не е строител, обяснява как трябва да се строят сгради? Защо трябва да си хабя живота и цял ден да псувам заради това? Защо ме подтикват да се боря за въпроси, от които нищо не разбирам, забравяйки своите проблеми? Забравяйки за възможностите, които губя, докато непрекъснато обсъждам подбутвания?

- Между другото, това е точно така. Вече никой не смее да говори с по-далечни познати за войната, за политика, защото рискува да провокира конфликт?

- Приятели спират да говорят един с друг заради Русия и Украйна, тези спорове разделиха дори семейства, партии, бизнеспартньорства. Затова, винаги когато забележим агресия, това е сигнал “Внимание”, там, където има обиди, унижения, там едва ли има истина и трудно можем да говорим за достойнство.

- Кои са най-податливи на манипулации?

- Хората, които не са постигнали нищо в живота, не са се реализирали, изтъкани са от вътрешни комплекси, страдат от потиснати емоции, не знаят как да ги проявят. Например моя приятелка живее в Англия и казва, че е много учудена защо в България толкова много говорят за политика. Според нея там най-важните въпроси по програмите на партиите се обсъждат 3-4  дни около изборите, след което всички забравят, затова се концентрират върху важните за тях задачи. А тук не е така, вече няколко години всички се занимават само с политика, с войната... Не можеш дори да се срещнеш с някого, без да се стигне до конфликтна тема, което засилва усещането, че хората не искат да поемат отговорност за своя живот и трябва да се пробудят.

За целта трябва да си задаваме въпроси – защо тези толкова много ни подбутват, да не би това да е техният бизнес? Защо не пазя своята нервна система? Тогава всичко си идва на мястото. Да, политиката е важна и правим избор, одобрявайки различни програми, но това не значи, че трябва да се убиваме с думи един друг? Защо трябва да има битки? Защо трябва да се демонстрира това мутренско отношение към другите - че “те са длъжни да мислят като мен, ако не – всички си идиоти, защото аз съм по-умен”. Самоутвърждаване за сметка на някой друг.

Една нация, за да има устойчива психика, трябва да има енергия, а когато тя се разбива с различни технологии, хората лесно могат да бъдат заблуждавани, защото не знаят на кого да вярват. Българите масово живеят с усещането, че постоянно са лъгани. За да се затвърди това усещане, се използват специални технологии, прокарващи именно този мит.

- Как?

- Като се публикуват непроверени и недостоверни факти, абсолютни лъжи, които потвърждават именно това. Така човек се държи в напрегнато състояние да не би нещо да изпусне. И всичко това е защото живее с усещането, че все го лъжат, а цялото това напрежение води до битки един срещу друг.

Хубавото е, че всичко приключва в момента, в който осъзнаем, че не си струва да губим живота си по този начин. Освен това трябва да помним, че прекаленото емоционално възприемане може да доведе до неадекватно поведение,  а уравновесеността и спокойствието осигуряват адекватност. Емоциите са енергия и не трябва да я пилеем за фейкове, ботове, тролове и манипулатори.

В това отношение много полезен е един метод от психологията, при който всичко се разглежда отвън. Т.е. човек трябва да излезе от ситуацията, да се успокои и тогава започва да вижда решенията. Обратно, ако е държан в дадена ситуация през цялото време, той губи ориентация и става като зомби. Ето защо, ако не сме политици, не е необходимо да отдаваме времето, емоциите си и живота си на всичко, свързано с тази тема. 

CV

Моника Балаян е дипломиран психолог от Ереванския университет

Работила е в администрацията на президента на Армения, като експерт при съветника на президента, разработва програми за комуникация на президентския апарат с обществеността по време на прехода

Като независим треньор и психолог-консултант е провела над 10 хил. курса и тренинги в цял свят

Наградена е от Международната асоциация на юристите и психолозите за впечатляващ принос в психологията 

В България е известна като основоположник на смехотерапията

От 2023 г. има разрешение да работи в едно от най-богатите хранилища за древни ръкописи в света Матенадаран в Армения.  

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/