Премиерът: Земеделци си купиха яхти и вили с пари от Европа и бюджета, а сега ще протестират

18 September 2023
Деляна Къркеланова
Премиерът Николай Денков даде брифинг по повод готвените протести от зърнопроизводителите СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Премиерът Николай Денков даде брифинг по повод готвените протести от зърнопроизводителите СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  • Оставаме с протегната ръка и сме готови да преговаряме във всеки един момент, каза Денков
  • Не виждам за какво да се извинявам на хора, които с пари от Европа и бюджета си купиха скъпи коли, вили и яхти. На другите съм готов да се извиня, ако са се почувствали засегнати
  • Правителството вече е започнало работа по промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите, заяви още премиерът

Още на 25 юли се срещнах заедно със земеделския министър Кирил Вътев с много браншови организации. Тогава повечето от тях изразиха подкрепа за падане на забраната за внос на аграрни стоки от Украйна. Отделно от това министър Вътев се срещна пет пъти с тях.

Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет по повод готвения за утре общонационален протест на зърнопроизводители и селскостопански работници.

До тях се стигна след като в петък парламентът реши да не продължава след 15 септември ембаргото за внос на аграрна продукция от Украйна.

Напрежението ескалира още повече след като премиерът Денков нарече зърнопроизводителите “терористи” с каквито той не преговарял.

“През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания сега, веднага нещо да се случи. Аз с терористи не преговарям”, каза той в събота.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също се включи с коментар, като заяви, че след като си определил производителите на зърно като терористи, най-морално е да си подадеш оставката. 

“Аз уважавам труда на всички земеделци във всички сфери и съм готов да работя заедно с всеки един от тях. С тези, които искат да решават проблемите заедно с правителството. Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от тези мои думи, те не са насочени към тях, готов съм да се извиня. Но има други на които не виждам за какво да се извинявам. Това са тези, които получават лъвския пай от многомилярдните помощи, които бяха дадени през миналите години. С тези помощи от Европа и бюджета те си купиха яхти, построиха си вили и скъпи коли и голяма част от тези хора сега са в сърцето на организацията на този протест. Не виждам за какво да се извинявам на тях. Призовавам хората от аграрния сектор в следващите дни да решат в коя от двете групи искат да участват”, така Денков обясни думите си от събота.  

Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме готови да преговаряме във всеки един момент, каза той.

Основният проблем вече е решен, добави Денков. 

“Решението се намира в споразумението, което беше изградено и обяснено от ЕК и Украйна. Два пъти разговарях с мин.-председателят на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните изисквания, така че да не се пренасити пазара. От нас се очаква да определим по кои стоки, какви количества сме готови да приемем. Това е решение, което правителството иска да приеме след обсъждане със съответните браншови организации“, заяви премиерът.

На въпроса докога трябва да бъде изготвен списъка с продукти и предаден на Украйна, Денков отговори така: "Колкото по-бързо го приготвим и колкото по-точен е той, толкова по-добре".

Той обясни, че именно по тази тема първо земеделският министър, а след това и той били поканили организациите за разговор, за да обяснят смисъла на споразумението и заедно да търсят решения. Вместо обаче да се отзоват на поканите, протестиращите били поставили ултиматуми и заплашили със създаване на блокади в цялата страна. 

“Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме готови да подновим диалога във всеки един момент, ако те са готови да се включат в конструктивен разговор с тях”, заяви Денков. 

Категоричен бе, че в България няма и не са се допускали продукти, които не съответстват на стандартите и са вредни за здравето. 

“Има и ще има стриктни проверки по всички показатели на стоките, които се внасят от Украйна включително и на тези, които изглеждат рискови”, добави той и каза, че от 1 октомври миналата година, до влизането на забраната на 3 май БАБХ е проверила 575 пратки зърно внос от Украйна у нас. 

Сподели, че в нито една от тях не са открити вредни вещества. 

Друго, което стана ясно от думите на академика е, че правителството вече е започнало работа по промяна на методиката по която се разпределят субсидиите. Целта - по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители. Особено на тези, които произвеждали плодове, зеленчуци, месо, мляко и мед. 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/