4 предупредителни знака, че не сме съвсем готови да бъдем приятели с бившия си

14 September 2023
Вяра Султанова

Да бъдеш „приятел“ с бивш интимен партньор, може да бъде много хлъзгав наклон, пълен с динамика на връзката и емоции, които могат да я направят наистина трудна.
Ако обмисляте да се опитате да бъдете приятели с екслюбимия си, но не сте сигурни, ето четири признака, че вероятно не сте готови. Поне не още.

1. Все още сте влюбени
Ако все още сте романтично обвързани или лудо влюбени в бившия си, ще бъде наистина трудно да преминете към платонично приятелство. Може би някой ден ще може да бъдете приятели, но не е днес.

2. Все още сте сексуално активни с него
Да сте приятели, означава, че не сте романтични или сексуални партньори. Освен че се използва като инструмент за привличане на внимание от бившия, сексът и оргазмите освобождават хормони и невротрансмитери в тялото ви, които могат да ви направят по-привлечени и привързани към него.
В дългосрочен план сексуалният контакт с бивш партньор често прави още по-трудно да продължиш напред.

3. Искате да се съберете отново
Ако в момента сте скъсали, нещо във връзката ви не е работило за вас, бившия ви или и за двама ви.
Ако се опитвате да бъдете приятели, защото тайно се надявате да се съберете отново, направете пауза.

Това може да ви накара да поддържате фалшива надежда - опитайте се да бъдете приятели само ако можете честно да живеете с истината, че не сте заедно.

4. Преследвате приятелство от вина или несигурност
Ако сте разбили сърцето на бившия си, изневерили сте или се чувствате неудобно да сте необвързани и вината или несигурността водят желанието ви да бъдете приятели с някогашния си любим - направете пауза. Това не са най-здравословните причини да бъдете приятели.

Преследвайте приятелство, защото наистина харесвате бившия си и го искате в живота си.
Като цяло, ако решите, че запазването на човек, с когото сте били интимни, в живота ви се отразява негативно на вашето или неговото благосъстояние – чувствате се тъжни, тревожни, емоционално реагиращи, заседнали сте в миналото, копнеете за бившия – вероятно не е възможно да бъдете приятели по здравословен начин.

Отделянето на време и пространство от доскорошната половинка след раздяла е част от лечебния процес за повечето хора.
След време може да се свържете отново като приятели, ако и двамата сте готови за това.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/