Синдром на Коро - интензивният страх от прибиране на гениталиите

05 September 2023
Теодора Шопова

Синдромът на Коро е страхът, че някои ерогенни зони ще се свият и в крайна сметка ще изчезнат в корема. Мъжете със Синдром на Коро се страхуват, че пенисът им ще се свие или изчезне, докато жените се тревожат за големите си срамни устни, зърната и гърдите.
Често мислите за смъртта придружават тези епизоди на силна тревожност. Този факт позволява да установим диференциална диагноза между Синдрома на коро и телесното дисморфично разстройство.

Тези, които страдат от телесно дисморфично разстройство (по-рано известно като дисморфофобия), са прекалено загрижени за един или повече физически недостатъци. Това ги кара да вярват, че изглеждат грозни, непривлекателни, ненормални или деформирани.
От друга страна, хората, страдащи от Синдром на Коро, се фокусират върху страха си от смъртта. Те вярват, че ще умрат поради своите „деформации“ и всъщност не се фокусират върху това колко „грозни“ могат да бъдат частите на тялото им.

Произходът на Синдрома на коро

Този синдром е свързан с културата и обикновено се проявява като епидемия. Проявява се в Азия, особено в Сингапур. Въпреки че произхожда от Китай, има случаи на Коро синдрома по целия свят.
Тези епизоди на силен страх обикновено не траят много дълго. Освен това са склонни да реагират адекватно на терапията.

Смята се, че Синдромът на Коро има мощен културен етиологичен агент. Поради тази причина Диагностично-статистическият наръчник на психичните разстройства го включва в раздела си за свързани с културата синдроми.

Културното обяснение на някои симптоми
Трябва да правим разлика между Синдромът Дхат и Синдром на Коро. Дхат синдромът е културно обяснение на индийския субконтинент за определена група симптоми.
Те включват тревожност, умора, слабост, загуба на тегло, импотентност, други множество соматични оплаквания, както и депресивно настроение. Основните характеристики са тревожност и дискомфорт във връзка със загубата на сперма, без да се установи физиологична дисфункция.

При Дхат синдрома мъжете съобщават, че страдат от преждевременна еякулация или импотентност и вярват, че в урината им има сперма. В традиционната индуски духовности спермата се описва като "жизнена течност". Изхвърлянето на тази жизнена течност, било то чрез секс или мастурбация, е свързано с изразени чувства на тревожност и дисфория.

Хората обикновено описват Дхат синдрома като „бяло течение, което се забелязва при дефекация или уриниране“. Идеите за това вещество са свързани с концепцията за дату (сперма), описана в хиндуистката медицинска система Аюрведа като една от седемте основни телесни течности.

Различни проучвания показват, че приблизително 64% от мъжете, които помагат на центровете за психиатрични грижи за сексуални проблеми в Индия, го правят поради Дхат синдрома.

Разпространението на този синдром е по-високо при младите мъже от нисък социален клас. Това обаче засяга и мъжете на средна възраст. По същия начин жените, свързани с вагинален секрет (левкорея), показват подобни симптоми и оплаквания.

Как се спира преждевременната еякулация?

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/