Трактора, Октопода и Дървения влезли в един бар: какво научихме след последното показно убийство

22 August 2023
24 часа
АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ
АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

Липсата на цялостна и достоверна информация за дейността на Алексей Петров роди митологията около него

Най-добрата “барета” в отряда за борба с тероризма през 80-те години на миналия век, силов застраховател, емблематична фигура в митниците, ръководител на бизнеса с проститутки в София в края на правителството на тройната коалиция, сив кардинал на българското контраразузнаване, посредник между политици и прокурори... Какво научихме за Алексей Петров от цялата лавина от коментари, която ни заля след екзекуцията му? Убийството и реакциите след него показаха няколко факта. Това не е типичното поръчково покушение срещу емблематичен за прехода човек. За разлика от стотиците мутри, избити в периода 2001 - 2005 г., Петров беше публична личност. Връзките му с високите етажи на властта не бяха тайна.

Липсата на разкрити поръчкови убийства на далеч по-незначителни фактори в сферата на престъпността, бизнеса и политиката отприщи всякакви версии и реакции. 3 дни след убийството на Алексей Петров първи коментар направи и президентът Румен Радев - от връх Шипка. Ден по-рано - в петък, премиерът Николай Денков свика съвещание по сигурността с членове на кабинета, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС.

Парламентът е във ваканция и само това спестява на публиката декларации от трибуната, извънредни комисии и скандални изявления. Които обаче депутатите правят във фейсбук.

За убийството на Алексей Петров говорят бивши шефове в МВР, негови колеги, експредседатели на ДАНС, адвокати, журналисти, анализатори, социолози, лидери на парламентарни и извънпарламентарни партии, свидетели по съдебни дела...

Някои анализатори го издигат до архитект на сглобката, “некоалицията” или както и да наричат настоящото правителство. Други го сочат като надценен фактор за процесите във властта.

По реакции в обществото убийството на Алексей Петров се нареди до тези на Андрей Луканов и Илия Павлов например, сочени в миналото като най-влиятелни в политиката и бизнеса. От убийството на първия изминаха 27 г., а на втория - 20. Алексей Петров оцеля до 2023-а и беше убит в момент, когато всички си мислеха, че е изчистил имиджа си. Очевидно никой не е очаквал Алексей Петров да бъде убит, най-малко самият той.

През годините го наричаха с различни кодови имена. Октопода тръгна след едноименната разработка срещу него от времето на Цветан Цветанов. Преди това му бяха лепнали Трактора, но според генерал Красимир Петров - бивш шеф на баретите - много по-рано Алексей Петров се подвизавал с руския прякор Деревянний (Дървения).

Барета, офицер в МВР, съветник в ДАНС (според мнозина реален ръководител през 2008 и 2009 г.), арестант и подсъдим по делото “Октопод”, бизнесмен с интереси за стотици милиони, шампион по карате, председател на спортна федерация, шеф на надзора на НОИ, “лоялен гражданин” - лицата на Алексей Петров през годините са много. Затова и сега хората, които анализират ролята му и убийството, са от всички сфери на обществено-политическия живот.

Масовата публика оформя мнението си спрямо тях, защото разследването е в начален етап. А такива рядко стигат до разкрития, което отваря още повече възможностите за спекулации.

Заради липсата на достоверна информация и мащабната му дейност приживе, версиите за ликвидирането му са неясни, а много от тях звучат повече като виц от типа “Трактора, Октопода и Дървения влезли в един бар”.

Тихомир Безлов, анализатор: Беше по-влиятелен от Георги Илиев, Маргините, Маджо

ТИХОМИР БЕЗЛОВ

ТИХОМИР БЕЗЛОВ

Алексей Петров беше по-влиятелен от Георги Илиев, Маргините, Маджо. Много интересна симбиоза между бизнес, ъндърграунд и политика. Никога не е имал образа на чист бизнесмен. От момента, в който напуска баретите и особено когато създава “Левски Спартак” като застрахователна компания по времето на ВИС-2, СИК, “Аполо и Болкан”, той се приемаше за част от силовите застрахователи. Към края на тройната коалиция беше много емблематична фигура, като се започне с митниците, които имаха големи проблеми. Лично съм чувал коментари от служители в отдела за наркотици, свързани с него, както и с отстраняването на Мургина. (Мария Мургина бе шеф на НАП, но подаде оставка в началото на 2009 г. с официален мотив, че не се е справила със събираемостта. По-късно тя бе обвинена за злоупотреба със служебно положение, но бе оправдана - бел. ред.).

Към края на правителството на Сергей Станишев едно от нещата, които се коментираха, беше как Алексей Петров контролира почти целия пазар на проституция в София. Свързваха го също така с отвличанията, после бе задържан показно от МВР под ръководството на Цветан Цветанов. По-късно се твърдеше, че именно той е разпространил информацията за неговите апартаменти. Тоест имаше дълъг и реактивен сблъсък с държавата по това време.

Беше една много противоречива личност. По едно време се твърдеше, че го гласят за главен секретар на МВР. Но всъщност Борисов стана главен секретар вместо него. Двамата са имали различни взаимоотношения, включително и по разните асоциации за бойни спортове. Това, което ми направи впечатление по време на конфронтацията с Цветан Цветанов по линия на това да се разрушат структурите на Алексей Петров, бе, че тогава Борисов си мълчеше. В същото време Алексей Петров беше този, който организира протести на Цветанов, когато създаде партия.

Петров симпатизираше на най-различни политически проекти. Но до момента никой от това ниво на ъндърграунда не е влизал открито в политиката.

Алексей Петров беше човекът, който каза след атентата срещу Гешев, че той трябва да си подаде оставката, да освободи терена, за да може да се тръгне наново, да се създаде правителство и т.н. - това беше смисълът. Той се коментираше като посредника между ГЕРБ и ПП-ДБ. Застрахователната компания, която се смята, че е негова собственост, беше много активна в блокирането на закон, свързан с европейските правила за застраховане. Тогава се заговори за коалицията “Алексей Петров”. Може засилването на позициите му в държавата да се е възприело като заплаха за нечий бизнес. Пред в. “Телеграф”

Лансира се версия, че имал среща с босовете на “Нексо” в деня на убийството си

В деня на убийството си Алексей Петров е имал уговорена среща с отговорника по сигурността в криптобанката “Нексо” Владимир Петев. Двамата работили заедно през 80-те години на миналия век в структурите на МВР и ДС. Тази версия бе лансирана от в. “Уикенд”.

Срещата била насрочена по обяд и трябвало да се проведе около ресторант “Воденицата”. Твърди се, че Петров трябвало да посредничи между прокуратурата и босовете на “Нексо” Антони Тренчев и Коста Кънчев. Срещу тях има разследване за пране на пари и целта била от него да бъдат извадени конкретни данни за финансови плащания и покупки на имоти на обща стойност над 50 млн. евро. Комисионата, която Петров поискал за услугата, била 5 млн. лв.

“Нексо” загубили покровителството на ПП и ДБ след скандала с организираните дарения от по 20 000 лв. След като уреждането на проблема не станало и след падането на главния прокурор Иван Гешев, “Нексо” получили съвет да се обърнат към Алексей Петров за помощ от бивш генерал от Мосад. Бащата на един от управляващите сътрудници в “Нексо”, е проф. Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България и експерт по биотероризъм.

Петров трябвало да организира среща на представители на “Нексо” с шефа на отдел “Киберпрестъпления” в Националната следствена служба Светослав Василев, също и с прокурори по разследването. Не е ясно дали срещите са се състояли.

В официална позиция до медията ни от Нексо обясниха, че няма истинност в тези твърдения: "Nexo и нейни представители никога не са планирали или участвали в срещи, или осъществявали каквито и да е контакти с гореспоменатите лица. Твърденията за договорки и действия извън законоустановения ред са категорично неверни и не съответстват на моралния компас на компанията и нейните представители. Всички наши действия винаги са следвали буквата на закона и са напълно прозрачни."

Общо 4 мистериозни смъртни случая по делото “Октопод”

Основен свидетел срещу Алексей Петров - бизнесменът и банкер Георги Цветанов, загива в катастрофа на магистрала “Тракия”, а друг - Пламен Устинов, дал показания срещу бившия съветник в ДАНС, е посечен с брадва. Двата случая стават само за денонощие през ноември 2015 г. Първият часове преди делото “Октопод”, а вторият, докато тече съдебното заседание срещу Алексей Петров и останалите подсъдими за рекет - Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и Цеко Йорданов.

Георги Цветанов твърди, че през 1996-а е пребит с лопата от бившата барета. А според Пламен Устинов Алексей Петров е поръчал убийството на бизнесмена Васил Божков.

Ден след смъртта на Георги Цветанов в тетевенското село Глогово, е пребит и 5 пъти посечен с брадва от петима пияни Пламен Устинов. Друг свидетел - Румен Александров, почина на 9 октомври 2013 година. Другият покойник е Хари Арузман, починал на 14 септември 2012 г.

Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър, пред Нова тв: Основният свидетел срещу него загина

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

Когато бях вицепремиер, задействахме операция “Октопод”. Тогава координацията между МВР и прокуратурата в лицето на тогавашния главен прокурор Борис Велчев беше изключително добра. Към началния етап на разследването имаше достатъчно данни и доказателства. Имаше и доста решения за “задържане под стража” на Петров и групата с него. Но се появиха много странни обстоятелства, които я спъваха - през 2015 г. например загина основният свидетел по делото Георги Цветанов.

Близостта на Алексей Петров с бащата на Кирил Петков е много странна за мен, както и сближаването на Петков и Борисов в последните месеци. Самият Алексей Петров е споделял, че е правил среща между Борисов и Петков. Познавам добре отношенията на Борисов с Алексей и припомням, че имаха съвместна фирма с него в един период от време.

Цветлин Йовчев, бивш шеф на ДАНС: Водеше гнусна кампания с компромати в жълти медии

Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев

Алексей Петров създаваше страхове от илюзорни заплахи у тези, с които контактуваше, и предлагаше илюзорни измамни решения на тези заплахи, доста често свързани с неформалната власт, чрез която преследваше личните си интереси. Той вървеше по ръба на закона. Създаде отряд ОСА (щурмови отряд на ДАНС, който беше закрит, бел. ред.), което не е свързано с функциите на агенцията. Няколко месеца след това започна и делото “Октопод”. Тогава имаше гнусна кампания срещу ДАНС, в голяма степен провокирана от него с компромати по жълти медии. Не трябва да се забравят и отношенията му с бившия главен прокурор Никола Филчев. През 2008-2009 г., по време на тройната коалиция, като съветник в ДАНС си беше присвоил правомощия да управлява оперативни структури, да организира и да провежда операции заедно с част от служителите на агенцията, което е далеч извън правомощията му. Пред “24 часа” и пред Би Ти Ви

Бойко Борисов пред Би Ти Ви: С него цял живот сме противници – и в спорта, и в живота, той беше най-добрата барета

БОЙКО БОРИСОВ

БОЙКО БОРИСОВ

Когато Цветанов беше вътрешен министър, а Борис Велчев - главен прокурор, и дойдоха да кажат, че тече полицейска операция, аз нямаше как да възпрепятствам ареста на Алексей Петров. Защото днес щяха да ме попитат: Ти защо? Впоследствие той беше оправдан по всичко. И за да няма никакви спекулации, защото ние с него цял живот сме противници, не казвам врагове, но противници - и в спорта, и в живота. Той беше най-добрата барета. И ако Христо Иванов, особено пък неговият генерал Атанасов, които си позволяват да говорят за Алексей, знаят неговото минало, трябва да са наясно, че той задържа най-големия терорист в Европа на Централна гара. Но да говорят такива измишльотини, в последния ден се сетиха.

В предаването “Лице в лице" на Цветанка Ризова по Би Ти Ви преди убийството - на 17 февруари т.г.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/