Посланик Чебук: В Молдова има стотици километри подземия с милиони бутилки вино

18 August 2023
24 часа
Зала за дегустация на вино в "Крикова"
Зала за дегустация на вино в "Крикова"

VIP гид е лятната рубрика на “24 часа”, в която чуждестранни посланици представят държавата си като туристическа дестинация за българи. Техни превъзходителства влизат в ролята на екскурзионни водачи, промотирайки родината си, като по свой избор представят пет места, които да посетим, пет неща, които да правим, и пет ястия, които да пробваме. В днешния брой гид е Анатол Чебук - посланик на Република Молдова.

Анатол Чебук е посланик на Република Молдова в България от август 2020 г. Дипломатическата си кариера започва през 1996 г. Първата му дипломатическа мисия е в България както консул. Между 2006 и 2009 г. е министър-съветник в посолството на Република Молдова в Кралство Белгия и заместник-ръководител на мисията към НАТО.  Посланик Анатол Чебук

Посланик Анатол Чебук
В периода 2011-2014 г. е съветник в посолството на Молдова във Франция. По време на своята 27-годишна дипломатическа кариера той ръководи различни дирекции и отдели в Министерството на външните работи на Република Молдова. До пристигането си в България заема длъжността началник на Главна дирекция по международно право. Бил е представител на Република Молдова в Комитета на правните съветници по международно публично право, Съвет на Европа (CAHDI).

5 места, които да посетим

Република Молдова е идеалната дестинация за туристи, търсещи уединение и автентични интересни места. Имаме изобилие от природни резервати с изключително богата флора и фауна, живописни пейзажи, бързи реки, скрити в очарователни дълбоки долини - това са само няколко аргумента, които може да потвърдите на живо. Да не говорим за количествота и качеството на виното, което имаме. Молдова е един от най-големите производители на вино в Европа.

1. Кишинев 

Кишинев е идеалното място за начало на всяко пътуване в Молдова. Столичният град може да се похвали с обширни зелени площи, над 23 езера и много паркове, исторически паметници, музеи, театри, църкви, пазари на открито и др. По улиците ще откриете разнообразна архитектура, включително и сгради от XIX век, монументална съветска архитектура от бял варовик и модерен градски дизайн. В центъра на Кишинев минете през обществената градина “Щефан чел Маре” и Парка на катедралата, след това слезте по пешеходната улица, която носи името на световноизвестния съвременен композитор Еуджен Дога, за да се насладите на архитектурната красота на града.  Парка на катедралата

Парка на катедралата
Пешеходната улица "Еуджен Дога"
Пешеходната улица "Еуджен Дога"

Органната зала е разположена в една от най-красивите сгради в центъра, а електромеханичният орган е с 4000 тръби. Не пропускайте Националния исторически музей и Националния етнографски и природонаучен музей. 

Винарна “Крикова” се намира на 30 минути от Кишинев. Това е втората по големина подземна винарска изба в света със 120 км подземни “улици”, като всяка галерия отговаря на сорта на виното, съхранявано в нея. Системата от подземни тунели се простира под целия град Крикова и се използва интензивно от XV век. Подземният град на вината включва складове и дегустационни зали. Обиколки се провеждат с екскурзовод. Можете да пътувате до 80 метра под земята, а ширината на галериите е различна – между 6 и 7,5 метра, а височината е 3-3,5 м.

В това хранилище има 1,25 милиона бутилки вино. Сред тях легендарните колекции на исторически личности и редки образци като вино “Великденски Йерусалим” от 1902 г. Условията за съхранение са перфектни, защото температурата остава постоянна през цялата година (10-12 градуса по Целзий) при влажност 97-98%. 

Винарна “Милещи Мичи” има 55 км тунели с обща дължина 200 км. През август 2005 г. нейната “Златна колекция” беше призната от рекордите на Гинес за най-голямата колекция от вина в света с приблизително 1,5 милиона бутилки. 

Замъкът “Мими”
Замъкът “Мими”

Замъкът “Мими” може да се нарече епицентър на целия процес на модернизация на винарския сектор. Тук винарската индустрия на страната е била спасявана няколко пъти, така че днес Молдова да може да е сред водещите производители на вино в света.

2. Резерватът “Орхеюл Веки”

Красив пейзаж, съчетан с богато историческо минало. Това е “Oрхеюл Веки”, кой се намира в долината Раут на територията на община Требужени в района Орхей. Той е в процес на номинация за включване в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. На територията има руини на древни укрепления, традициони къщи, църкви и скални манастири от дълбока древност.  Резерватът “Орхеюл Веки”

Резерватът “Орхеюл Веки”

Манастирът “Пиркалаб Босие” е комплекс, състоящ се от пещерна църква и 9 монашески килии, разположен на височина 15 м. Датира от XVI-XVII в. Забележителен е със средновековните си надписи на кирилица. 

Татарски бани, или “Фередеу”, е място, на което са запазени бани от епохата на Златната орда с отоплителна система, тръби за горещата пара и водопроводна мрежа.  Татарски бани

Татарски бани

Като идеален от стратегическа гледна точка, басейнът на река Раут е приютил навремето гето-даките - един от най-известните народи от древността. Цитаделата - най-старата укрепена сграда в Oрхеюл Веки, е от VII-V в. пр.Хр.

Не пропускайте да видите и Музея на селото в Бутучени, а след това идете до винарна “Шато Вартели”, за да опитате добро вино със специфичния аромат на района.

3. Централна зона

Централната туристическа зона на Молдова включва 114 защитени природни резервата, 40 музея и стотици църкви и манастири.

“Кодрий” е най-старият и най-богат молдовски научен резерват. Като площ той заема една трета от територията на страната, но централната част е най-привлекателна.

В ландшафтен резерват “Сахарна” са най-живописните природни пейзажи в басейна на река Днестър. Тук има 22 водопада и интересни скални образувания. Пещерите в района са били обитавани още от първобитните хора.

Скалният манастир “Ципова” е основан през VI в. Намира се на десния бряг на река Днестър. Тук през XV в. войводата Стефан чел Маре е венчан за Мария Войчица. 

Манастир “Каприана” е разположен в тих район на около 40 км от столицата Кишинев и е една от най-важните туристически атракции в страната. Основан през 1429 г. по времето на Александру чел Бун от селяни и боляри от Мерени. Някога е бил резиденция на молдовския епископ. В манастира е най-голямата библиотека в региона.

Манастирският комплекс “Курки” от XIX в. включва пет църкви, монашески килии и трапезария. Манастирът е посветен на Рождество Богородично. През 2015 г. обителта е реновирана и сега там живеят около 30 монаси. Има и разкошни овощни градини.

4. Северна зона

Регионът е със 102 защитени зони, 39 музея и 178 църкви с национално значение. Крепостта “Сорока” е от XIV век. Разположена е в североизточната част на страната близо до границата с Украйна и е играла важна роля през цялата история на Молдова.  Крепостта “Сорока”

Крепостта “Сорока”

На около 200 км от Кишинев, на север в района на Дондюшен, се намира най-големият парк в Молдова - “Цаул”. Създаден е в началото на ХХ в. около имението “Поммер”.

В природен резерват “Падуря Домняска” (“Кралската гора”) са най-старите дъбови дървета в страната, едно от които е на възраст около 450 г. Тук има 32 вида редки растения, а край река Прут гнездят чапли. В “Кралската гора” от 2005 г. живее и стадо зубри.

При село Крива има интересна пещера, която местните наричат Пепеляшка.

Наславчя е най-северната географска точка на Молдова. Опасана от древни и ранносредновековни земни укрепления из недостъпните хълмове по скалистите брегове на река Днестър.

5. Южен регион

Туристическият потенциал на района е представен от 43 природни територии, защитени от държавата поради степния релеф и ниското залесяване. Има общо 25 музея и 63 църкви, които се намират в района на град Кахул, както и по поречието на Долен Днестър или в областта с преобладаващо етническо българско население. Кахул е част от еврорегиона “Долен Дунав” - място с много исторически, природни и спа ресурси. Запазени са древни укрепления като Валул луй Траян де Сус, така наречената Турска градина - една от първите защитени природни територии в Европа, средновековна молдовска цитадела и полувкопаната църква от Каушени. Пробвайте термалната вода в балнео-климатичния център “Нуфарул Алб”.

Град Тараклия е основан през 1813 г. от български преселеници. Днес той е административен, културен и образователен център на българите в Молдова. Затова ще е интересно да посетите всички възможни музеи в района, както и църквата “Света Петка Българска” в Твърдица.

В Гагаузия също може да откриете интересни места и традиции. Посетете малката семейна винарна “Кара Гани” във Вулканещ, както и къщата за гости “Софраси” в село Конгаз.

5 неща, които да правим

1. Отдайте се на музикални фестивали. Независимо от периода, в който посещавате Молдова, можете да се насладите на различни културни събития. През зимата ще видите красотата на мъжкото коледуване, което е включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално световно наследство. През пролетта може да посетите Международния музикален фестивал “Maрцишор”, който се организира в продължение на 10 дни. През септември е Международният фестивал “Mария Биешу” за балетна и оперна музика. 

2. Празникът на виното в Кишинев в началото на октомври е дестинация за ценители. Много впечатляващи са презентационните щандове на всички производители на вино. На този празник хората се наслаждават на виното, но се запознават и с новите и традиционни технологии на производство, пеят, танцуват, гледат фолклорни изпълнения.

3. Каякинг по река Днестър. Една разходка с каяк нагоре и надолу по течението на реката ще ви очарова с красотата на живописните места от Наславча до Паланка. 

4. Обадете се на Молдовската федерация по парашутизъм и си резервирайте скок с парашут. Имате възможност да го направите със или без инструктор. Любувайте се на великолепните пейзажи от птичи поглед.

5. Насладете се на селски туризъм, пътувайки из молдовската провинция от север на юг. Така ще опознаете живота на селото, който ще ви впечатли със своята автентичност и гостоприемството на хората. Чака ви наслада от неповторимия вкус на традиционните ястия, които ще ви изкушат да посещавате Молдова отново и отново.

5 ястия, които да опитаме

1.Мамалига. Най-известното ястие в националната кухня, което носи със себе си вкуса на царевична нива. Мамалигата е качамакът на молдовци. Приготвя се от царевично брашно, което се сервира с месо, сирене и сметана и традиционно се реже само с конец.

2. Плачинта. И ако в едната ръка ще държите мамалига, в другата задължително трябва да имате също толкова ароматна плачинта - емблематично ястие от националната кухня, което трябва да опитате. Молдовската плачинта, или вертута, е направена от разтегното тесто с пълнеж от сирене със ситно нарязан копър и зелен лук, сладка или солена извара, зеле, варени картофи, тиква, ябълки, вишни... Плачинтата се пържи на тиган, докато вертутата винаги се пече във фурната. 

3.Гивеч. Молдовският гивеч е рагу, приготвено от патладжан и други сезонни зеленчуци, които се нарязват на едро. За разлика от българския гювеч, молдовският се приготвя само от зеленчуци и боб. Готовото ястие се сервира топло или студено и често се консервира. 

4. Сармале. Сармале са едновременно молдовско, но и международно ястие, което обединява различни гастрономически влияния. В Молдова нито един празник не е завършен без тях. Това са зелеви или лозови сарми с ориз и смляно свинско или пилешко месо заедно с наситнен лук и моркови, които бавно се задушават. За разлика от някои други кухни, в молдовската те се сервират със заквасена сметана. 

5. Зама. Това е традиционна молдовска супа. Подобна е на пилешката супа с нарязани зеленчуци (като лук, моркови, чушки и картофи) и домашна юфка, но на вкус обикновено е малко кисела. Тези нотки се постигат чрез добавяне на борш - течна съставка от ферментирали пшенични или ечемичени трици. Зама обикновено се сервира със заквасена сметана, хляб и пикантни люти чушки, в зависимост от вашите вкусови предпочитания. 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/