Мамалев за местенето на МОЧА: "Шмайзера" кара хората да псуват

15 August 2023
БД Онлайн
Мамалев смята, че "Шмайзера" разединява нацията
Снимка: Архив
Мамалев смята, че "Шмайзера" разединява нацията Снимка: Архив

На това място може да има паметник на нашите колоси, според Стефан Диомов 

"Аз не виждам смисъл от такъв паметник, защото той не може да се поддържа, нито някой иска да го поддържа. Той е опасен за децата също така. Паметник на една армия окупаторка" - категорична е репортерката от БНТ2 Карина Караньотова.

"Паметника" го нарича по-старото поколение, средното поколение го нарича "Шмайзера", най-младото го нарича "Съветска". Всъщност никой от съвременните тийнейджъри не знае какво точно олицетворява този паметник.

В градинката на паметника традиционно се събират млади хора от всички възрасти. И с всякакви занимания - от скейтъри и блейдъри до наркодилъри и други опасни елементи.

"Ако някой иска да му се кланя, да отиде в музея на социалистическото изкуство. Но това е центърът на София и този център заслужава нещо по-смислено. По-добре е да се направи паметник на основателите на България, както има идея вече" - казва Карина.

Хлапетата, които ходят на паметника, казват, че той трябва да се запази, защото пази хубава сянка през лятото.

Според Караньотова паметникът на съветската армия е опасен, защото му падат плочките, а около него непрекъснато щъкат деца, които могат да бъдат наранени.

"Аз навремето правих материал за т.нар. "Петох-еди-какво си...", който също стоеше нелепо на НДК, но все пак беше в чест на България. По-добре е такъв нелеп паметник, отколкото на някаква армия."

Карина е твърдо против да се руши, но този паметник според нея е много грозен и унизителен за българите.

Всъщност това е най-високият паметник в цяла София според статистиката.

"Мисля, че този паметник не обединява хората, а ги разединява. Всеки път, когато има честване около него, това е нов повод за разединяване на нацията. Защо?" - пита големият Георги Мамалев.

Според него всеки паметник е направен за обединение, а не за разединение. След като разединява хората, това е бреме за всички.

"Нека го преместим в музея на социалистическото изкуство. Който иска, да го гледа и да му се наслаждава" - допълва той.

Мамалев смята, че не сме на футболен мач между "Левски" и ЦСКА и да разединяваме агитките. А този паметник според него разединява хората. Кара ги да си говорят нецензурни неща и да се освиркват.

"Ако един паметник стърчи само за сянка на децата, които въобще не знаят за какво става въпрос, това е малко обидно за всички" - категоричен е той.

"Съветската", според някои известни личности, пожелали анонимност, е обиден за България. Заради войника, който е два пъти по-висок от българския селянин, прегърнал го е като меценат и държи в ръката си най-непопулярното оръжие от Втората световна война - автомат "Шпагин". За този автомат се знае, че постоянно е засичал и руснаците доста са патили от него.

"Това е остаряла социалистическа архитектура и мястото на паметника е в музея, а не в центъра на столицата ни. Постаментът нека да си остане, за да пази сянка на децата, щом имат нужда от нея" - смее се Мамалев.

Водещият Иво Танев казва, че премахването на паметника на съветската армия е грозна манипулация, от която никой не печели. Той смята, че събарянето на всеки един монумент е признак на невежество, безидейност и примитивизъм.

"Паметта на един народ трябва да я има, за да не се повтарят грешките, които е направил този народ. Ако се интерпретират по правилен начин, те няма да се повтарят. Един от начините са паметниците" - казва той.

Иво Танев казва още, че омразата заслепява и заглушава здравия разум. Хората на омразата не си виждат грешките.

"Единственото велико нещо в България е сградата на Бузлуджа според мен" - добавя Танев. "Поради национално невежество страната ни не печели милиони от това уникално съоръжение на уникално място."

От време на време паметникът на съветската армия осъмва изрисуван и цветен от някои графитъри, но общината много бързо оправя нещата. Това никак не е лесно и евтино да се случи, но все пак става.

"На това място може да има паметник на нашите колоси. Имаме такива герои като Левски, Ботев, Раковски, Бенковски и още много други. Къде са им паметниците"? - пита композиторът Стефан Диомов.

Диомов въобще не говори за разединение, а за обединение на българския народ. Според него този паметник разединява обществото. Една част смята, че съветската армия е освободителка, а друга - че е поробителка.

"Мястото на този паметник е в музея. Аз не мисля, че трябва да се унищожават каквито и да е паметници" - категоричен е той.

Според композитора проблемът идва от недостатъчното разбиране и от това, че политиците не информират хората за какво точно става въпрос.

"Нелепо е и пак ще се стигне до разделение на българския народ. Ние така или иначе бавно включваме какво става у нас и е нужно да мине време, за да се усетят хората."

Една от емблематичните звезди на "Тоника СВ" смята, че преместването на паметника, както и всяка културна дейност в България трябва да мине миролюбиво и цивилизовано.

"Съветската армия не е възхвала на нашата история със сигурност, просто трябва на това място в София да се направи точният паметник" - казва Диомов.

Хлапетата се пързалят със скейтове, блейдове и колела по ръбовете на постамента на паметника. Пред него е поставена и рампа, която не става за нищо според шампиона от X-Games 2012 Николай Найденов. Иначе градинката е притегателно място за много хора.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/