Как Мерилин Монро се обади в спалнята на Джаки Кенеди

07 August 2023
Симона Димитрова
Мерилин Монро
Мерилин Монро

   Първата дама на САЩ се страхувала от секссимвола, но описала гласа й като тъжен

Красивата актриса звъннала в Белия дом, за да търси Джон Кенеди

Президентът харесвал чувството за хумор и игривостта на блондинката, но не я смятал за умна

Април, 1962 г. От близо две години Джон Кенеди е президент на Съединените щати, а съпругата му Джаки е поела всички ангажименти на Първа дама. Една нощ изненадващо, докато била в спалнята си в Белия дом, получила странно обаждане. Жената на слушалката била с притеснен и задъхан глас.

“Джон вкъщи ли е?”, чула Джаки Кенеди, като веднага

разпознала характерния глас на американската актриса Мерилин Монро

Отговорила ѝ: “Няма го. Кой се обажда?” В този момент блондинката възкликнала тихо: “Това Джаки ли е?” Първата дама обаче чула и потвърдила, че е тя. Тогава Мерилин се представила и я помолила да предаде на президента, че се е обаждала. Когато Първата дама попитала каква е целта на позвъняването, секссимволът отбелязал, че просто иска да го поздрави. Зашеметена от ситуацията, Джаки отвърнала, че ще предаде съобщението, и затворила телефона…

Този разговор между двете жени стана известен едва сега чрез новата книга “Джаки: Публично, лично, тайно” на биографа на семейство Кенеди - Джей Ранди Тараболери. Биографията на Първата дама е плод на близо 25 години изследвания и интервюта с роднините ѝ, приятелите ѝ, любовниците ѝ. По тази причина авторът няма как да не се докосне и до предполагаемата афера на нейния съпруг Джон Ф. Кенеди с Мерилин Монро.

Тихата битка между двете е подробно описана в книгата, като се акцентира на факта, че едната жена остава в историята като модна икона, Първа дама, примерна съпруга и домакиня, а другата – секссимвол, желан от всички мъже.

Мерилин Монро умира 4 месеца след телефонния разговор.
Мерилин Монро умира 4 месеца след телефонния разговор.

В книгата Тараболери твърди, че президентът и актрисата със сигурност са имали интимни отношения, които са започнали на 24 март 1962 г., когато двамата са прекарали уикенд заедно. Те са били в дома на Бинг Кросби в Палм Спрингс. Има дори цитат от бившия сенатор на САЩ Джордж Сматърс, който казва, че Джон Кенеди споделил, че Мерилин е красива, но едва ли е най-умното момиче на света. Харесвал чувството ѝ за хумор и игривостта ѝ.

Почивката им обаче била развалена от телеграма на Джаки,

в която настоявала съпругът ѝ да повика ветеринарен лекар в Ню Йорк да прегледа кон, подарен ѝ от президента на Пакистан по време на неотдавнашно пътуване.

Точно месец след тази среща в Палм Спрингс секссимволът ще се опита да се свърже по телефона с Джон Кенеди в Белия дом, но ще ѝ вдигне слушалката от спалнята именно Джаки Кенеди. Според членове на семейство Кенеди това е бил единственият път, когато Джаки и Мерилин са разговаряли.

Кратката размяна на думи между двете, случила се около 4 месеца преди мистериозната смърт на Мерилин Монро, обаче оставила много въпроси у Първата дама.

“Имаше нещо в това телефонно обаждане”, споделила Джаки Кенеди пред близките си.

“Тя е казала, че е имало нещо натрапчиво в гласа на Мерилин, което наистина се е запечатало в нея – обяснява Тараболери. – Обяснила, че гласът ѝ бил тъжен и ефирен, изгубен, като на малко момиченце. Именно затова оставя някакво чувство на безпокойство у нея. Те дори не са имали някакъв задълбочен разговор. Но в продължение на 10 години Джаки се е чудила дали това наистина е била Монро. И този слух продължаваше да се обсъжда от семейство Кенеди.”

Първата дама не знаела дали наистина е разговаряла с актрисата, или някой си е правел шега с нея. Според книгата тя дори помолила майка си да разпита нейния брат тийнейджър, Джейми, за обаждането, в случай че това е една от неговите шеги. Джейми казва пред Тараболери: “Мога да ви уверя, никога не съм имитирал Мерилин Монро, за да се пошегувам със сестра ми, въпреки че това наистина звучи като нещо, което моето четиринадесетгодишно аз може да е направило.”

Още по-голямата загадка е, ако наистина на слушалката е била Монро,

как се е сдобила с номера на този телефон в спалнята

– единствената линия в къщата, по която разговорите не се подслушвали от тайните служби. Освен това с него разполагали само родителите на Джаки и няколко членове на семейство Кенеди. За Първата дама било малко вероятно съпругът ѝ да даде точно този номер на провокативната блондинка.

Въпреки това тя не успяла да овладее емоциите си след този разговор, защото знаела за любовните изневери на Джон Кенеди. Единствената жена, от която се страхувала, била именно Мерилин Монро.

“Основната ѝ грижа беше Джон Ф. Кенеди и тя го разбираше - обясни Ранди Тараболери на премиерата на книгата. - Джаки знаеше какво е необходимо, за да бъдеш с много силен мъж. А великите мъже като него имат големи недостатъци. Ще цитирам сенатор Джордж Сматърс, който през 1999 г. каза, че Труман и Никсън са единствените двама от 11-те президенти, които са били напълно, 100% верни на съпругите си. Джаки също знаеше това. Тя се справяше, но слуховете за Мерилин ѝ влияеха много по-сериозно от другите любовни връзки на съпруга ѝ.”

Джаки Кенеди трудно преживявала изневерите на Джон Кенеди, но продължавала да го подкрепя.
Джаки Кенеди трудно преживявала изневерите на Джон Кенеди, но продължавала да го подкрепя.

Месец след този разговор е и празненството по случай 45-ия рожден ден на Джон Кенеди, на който Мерилин Монро изпява “Честит рожден ден, г-н президент”. В книгата е описано и как Джаки и нейното семейство решават тя да не присъства на тържеството в “Медисън Гардън”.

Същата вечер, с малко закъснение,

в тясна кожена рокля, покрита с диаманти, на сцената излиза Мерилин

Монро, за да поздрави президента за рождения му ден. Моментът се превръща в сензация. Роклята на холивудската актриса от тази вечер бе продадена на търг в Лос Анджелис за 4,8 милиона долара преди няколко години.

В книгата Тараболери разказва още, че съдбите на двете постоянно са се преплитали и дори след смъртта на Монро името ѝ по някакъв начин преследвало Джаки Кенеди.

Няколко години след убийството на Джон Кенеди в Далас през 1963 г., бившата Първа дама все още се опитвала да излекува посттравматичното си стресово разстройство. Затова започнала да посещава психиатъра д-р Мариан Крис, с когото обсъждали и проблемите в брака им, които я измъчвали след загубата. След няколко сеанса обаче тя разбрала, че той е бил посещаван и от Мерилин Монро преди да почине.

Джаки толкова се ядосала, че отишла при лекаря и го попитала дали това е уместно, след като тя споделяла с него именно за аферата на мъжа ѝ с Монро и какъв болезнен отпечатък е оставило това у нея. Психиатърът обаче обяснил, че не е длъжен да информира пациентките си за бивши такива.

Въпреки това Джаки продължила да посещава терапевта, вече като омъжена за гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. На бележка при д-р Крис тя пише: “Той (Джон Кенеди) си тръгна в блясък на слава”, твърди пред Тараболери секретарката на лекаря Патриша Атууд, която допълнила: “Начинът, по който умря, напълно я лиши от правото да го мрази”. До записката на Джаки Кенеди психоаналитикът написал:

“Скръбта ти е всичко друго, но не и както ти се изразяваш, “подредена”.”

Според книгата проблемите, които остават от брака ѝ, измъчват бившата Първа дама години наред, въпреки че вече е съпруга на Аристотел Онасис.

Всъщност авторът също за първи път разкрива и че след смъртта на Джон Кенеди тя е изправена пред финансова криза, а семейството на съпруга ѝ не ѝ осигурило нужните средства. Именно затова решила да сключи фиктивен брак с гръцкия магнат само за да не мизерства. За да се случи това, посредничи най-голямата сестра на Онасис – Артемус Гарофалидис. Тя урежда всичко – от договора до сватбата.

Хората предполагат, че Онасис е изневерявал на Джаки, но Тараборели разкрива, че това е било споразумението, което са сключили – да няма интимност в брака им. Същото споразумение сключва и майка ѝ с втория си съпруг Хю Очинклос.

Малко по-късно обаче Джаки изготвя план да се срещне с Мария Калас – любимата на корабния магнат Онасис, който отново е възобновил връзката си с нея. Бившата Първа дама обаче се отказва в последния момент.

След смъртта на Аристотел Онасис Джаки Кенеди става библиотекар и върши работата си с огромна любов. От биографията става ясно, че само и само да пребори битката с рака, прави няколко последни опити да спаси живота си с експериментални лечения. Един от лекарите обаче

не искал да рискува да лежи в затвора, за да я лекува

Ден преди да почине, се прибира в апартамента си в Ню Йорк. Умира на 19 май в 22,15 часа на 64 години, заобиколена от близките си, приятелите, книгите и всички неща, които е обичала.

И с ясното съзнание, че там, където отива, вероятно ще срещне своя Кенеди, за да получи отговори на всичките си въпроси.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/