ММА легендата Дан Харди: Голям фен съм на Багата!

30 July 2023
БД Онлайн
Благой Иванов-Багата
Благой Иванов-Багата

Легендарният ММА боец и коментатор Дан Харди даде ценен съвет на Благой Иванов-Багата и разкри дали Дакота Дичева може да се превърне в световна звезда. Бившият претендент за титлата на UFC сподели как се промени животът му, откакто застана начело на веригата PFL Europe. Всичко това в специалното интервю за youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес".

Огнян Георгиев

- Дан, в момента сте директорът на PFL Europe. Как животът ви се промени, след като поехте работата?

- Интересно предизвикателство е, защото също така коментирам събитията. Трябва да направя проучване и подготовка. Освен това е нужно да се уверя, че бойците са минали кантара. Подписваме договори. Има толкова много неща, за да се организира събитие на PFL. Уверявам се, че всичко е наред с бойците и те са получили това, от което имат нужда. Организирам техните програми и всичко останало.

- Вие се занимавате и с мачмейкинга на събитията. Колко по-различно е в сравнение с когато бяхте боец или секундант?

- Това, което най-много търся, са мачове, които са равностойни. Искам всеки в клетката на PFL да усети, че излиза срещу съперник, за когото смята, че може да победи. Харесвам равностойни мачове, където всеки може да спечели. Точно това търся най-много, когато подписвам с бойци. Искам да се уверя, че всеки един в схемата на турнира, без значение от категорията, има шанс да спечели $100 000 в края на годината. Като фен на ММА искам да седна, да гледам шоуто и да видя какво ще се случи. Не желая да съм наясно кой ще спечели. Искам да бъда изненадан. А бойците да нямат търпение да участват, защото се чувстват уверени, че могат да спечелят.

- Какво търсите у боец, за да подпишете с него в PFL?

- Най-важното нещо за мен са последните три мача. Защото последният двубой - хубаво, ако имат добро представяне в него, добре, но искам да видя постоянство. Има момчета, които печелят веднъж, после губят, печелят, после губят. Няма постоянство. Не смятам, че те са на правилното ниво. Всички тези момчета в схемите са постоянни бойци, те се подобряват непрекъснато, стават по-добри постоянно. И непрекъснато печелят мачове. Не ме интересуват загубите. Нямам нищо против хората да имат загуби в техните кариери, не ме притеснява. Ако някой е 8:8, но е в серия от шест поредни победи, ще привлече вниманието ми.

- Дакота Дичева е наполовина българка, наполовина англичанка. Какво мислите за нея? Притежава ли X-фактора, за да стане голяма звезда?

- Мисля, че го притежава. Смятам, че вече се превръща в голяма звезда. Хората из целия свят в различни зали говорят за нея. Разбира се, има доста тежки мачове в тази категория. Други непобедени бойци. Много опитни бойци като Гриет. Тя има доста мачове. В същото време Дакота има опит в муай тай. Тя премина в ММА и адаптира своята игра много добре. Тренира здраво. Познавам нейния силов и кондиционен треньор. Той разказа колко е силна и как се раздава. Тя е голяма за категорията. Има дълъг обсег. Ако успее да стигне до финалите в Дъблин и спечели тази година, ще отиде в глобалното PFL. И вероятно ще имаме турнир на световно ниво за $1 млн.

- Какво е най-важното нещо в този етап от нейната кариера?

- Тя е изгряваща звезда. Нюкасъл беше страхотен опит за нея. Тя беше в основния подгряващ мач и затова имаше да дава доста интервюта. Беше различна бойна седмица от нормалното, в която се фокусира върху мача. Ще направи едно-две интервюта. Но в Нюкасъл беше доста заета, всеки искаше да говори с нея. Реалността е, че това е част от работата. Колкото повече печели, толкова по-успешна ще е. Това е нещо, с което трябва да свикне. Но е хубаво, че не отива директно в основния мач, където трябва да поеме цялото шоу на раменете си. Основният подгряващ мач е добра позиция за нея. Ще видим къде ще е в картата за Париж. Още не сме решили това. Но без значение къде ще е, ще получи доста внимание от медиите и феновете. Мисля, че докато стигне до мейн ивент статута, ще бъде готова да поеме цялата тежест на шоуто.

- Имаше промяна в схемата на турнира в категория муха. Тя ще се бие с Корнелия Холмс вместо с победителката от двубоя, който ще се проведе в Берлин. Каква беше причината?

- Причината основно са правилата и ограниченията в мачмейкинга във Франция. Дадени бойци не могат да играят с други заради техния рекорд. Причината, поради която Дакота беше срещната с Корнелия, е, че двете са на едно ниво. Холмс е много корав съперник. Тя беше добър аматьор. Много корав професионалист. Поема рискове. Натрупа няколко загуби, но както казах, мен ме интересуват само последните три представяния. В последния й мач пое огромен хайкик. Завърна се и спечели по точки. Мисля, че това е точният тест за Дакота. Хората очакват непобеденият боец да се бие добре. Но Корнелия има уменията да я победи. Тя е добър граплър. Поема хубаво ударите. Има опит в ММА. Много е умна и интелигентна. Знае какво да очаква от Дакота. Мисля, че е наистина интересен мач.

- Другият известен български ММА боец Благой Иванов се бие в UFC и загуби втори пореден мач от Александър Романов. Какво мислите за неговото представяне напоследък?

- Винаги съм бил голям фен на Благой. Мисля, че с неговия стил лесно можеш да му станеш фен. Той е много добър страйкър. Малък е за категорията. Трябва да използва своя ум. Много интелигентен е. Можете да видите как менажира разстоянието между него и съперника. Кара противниците да работят, за да го стигнат. Има наистина тежки ръце. Мисля, че съм готов да го гледам как се бие всеки уикенд. Такъв съперник е. Такъв боец. Може би някой ден ще го върнем в PFL за още няколко мача.

- Той е бивш шампион на PFL, но според вас от какво има нужда, за да се подобри?

- Той ще си вземе поуките от загубите. Бие се с противници, които са много по-големи и по-мощни. Трябва да играе умно срещу подобни съперници. Нещо, което ще бъде полезно. Виждал съм го да го прави понякога в неговата кариера. Работата в тялото. В тежка категория мощта е голяма. Там всеки се цели в главата с единични удари. Много от тези момчета няма да понесат ударите в тялото от Иванов. Това ще е голямо подобряване в неговата игра. Той е нисък, може да се приближи като Майк Тайсън. Да започне да работи в тялото и ще видим някои големи момчета да падат на пода. Защото не могат да дишат.

- Може би някой ден с него може да се съберете, както казахте, но вие имахте проблеми с UFC?

- Моят фокус е ММА. Причината, поради която имах проблеми с UFC, беше, защото говорих от името на ММА. Макар това да не беше нещо, желано от UFC. Виждам как реферите не си вършат работата и неща зад кулисите, които не одобрявам. Трябва да изразя мнение, защото обичам UFC. Но трябва да защитавам ММА, защото все още сме нов спорт. Обичам UFC. Винаги съм бил фен на UFC. Моята съпруга е част от UFC. UFC е марка, която направи невероятни неща за смесените бойни изкуства. Винаги ще бъда благодарен за моите възможности. Точно там разбрах каква е моята цел в ММА. Да помагам в защитата на спорта и в образоването на феновете.

- Вашата кариера приключи заради здравословен проблем, но получихте разрешение да се биете преди 5-6 години. Защо не се завърнахте?

- Преговарях с UFC. Те ми предложиха няколко мача. Предложиха ми Джо Лоузън, след като реших да сваля до лека категория. Не исках да се бия с него. Предложиха ми Гилберт Мелендес. Казах, че с удоволствие ще се бия. Предложиха ми Джим Милър. Казах, че ще си помисля, но исках някой, който ще се опита да ме нокаутира. И преди нещо да се организира, се разделихме с UFC. Истината е, че усещах как те ме искат като коментатор. Ако се биех, ще ме загубят като коментатор за 3 месеца. Винаги съм си мислел, че не са искали да се бия. Когато напуснах UFC, започнах преговори с други организации. Имаше няколко оферти, но нещата пропаднаха. Сякаш вселената ми казваше да спра и да се откажа. Но аз съм много твърдоглав. Ако има мач в бъдещето, който е смислен, ще се бия.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/