Фрази, които могат да унищожат дори и най-щастливата връзка

29 July 2023
Тина Арнаудова

Въпреки че обичаме партньорите си, ние често изричаме негативни думи на близките си в пристъп на гняв и в разгара на кавга. Дори и да нямате предвид това, което казвате, тези токсични фрази може да бъдат опасни и да разрушат хармонията помежду ви.

Това не само ще отслаби емоционалната ви връзка, но ще направи отношенията напрегнати и непоносими, което рано или късно ще доведе до раздяла.

Фраза №1 - "Ако се чувстваш по този начин, може би трябва да се разделим"

Думи като тези често се използват в разгара на спор и човекът, който ги изрича, всъщност не иска наистина раздяла. Той по-скоро се опитва да изрази неудовлетвореност от неспособността си да разреши определен конфликт.
Това, че имате разногласия с партньора, не ви прави несъвместими. Компромисът може да бъде единственият изход за разрешаване на проблемите.

По-добре кажете: Чувствам се наранен(а), ядосан(а) или изоставен(а). Обичам те, но ми трябва малко пространство. Ще се върна, когато това състояние отмине.

Фраза №2 - „Мразя те“

Или казано по друг начин - „Не те обичам вече“.

Ако любимият ви изрече тези думи в пристъп на гняв, дори и да не повярвате в тях, ще изпитате шок. Ще бъдете стъписани от болката и почудата, че половинката ви може да позволи на тези думи да се излязат от устата й, без значение колко е вбесена.

Фраза №3 - „Това е глупаво“

Иначе казано - „Ти си малоумник“

Често участниците в една връзка не виждат нещата по един и същи начин. Понякога единият прави нещо, което се струва ирационално на партньора му, но е абсолютно адекватно за инициатора му.

В крайна сметка, всеки от нас има различни гледни точки и носи различни ценности в отношенията. По-добре се опитайте да разберете вижданията на любимия, преди да го съдим и обиждаме.

Фраза №4 - „Това е мъжка работа“

Разбира се, фразата има и женски еквивалент. Понякога разликите в начина, по който мислим, предизвикват конфликти. Друг път има проблем, който къкри от дълго време и накрая вземе, че заври. Или пък някой от двамата е имал тежък ден и си го изкарва на другарчето.
В този случай най-добре да извикате на помощ емпатията. Тя ще ви позволи да работите като екип, за да разрешите проблема или да предложите успокоение.

Фраза №5 - „Не искам да говоря за това“
Понякога се нуждаем от почивка от спора, за да се успокоим. Но когато напълно отказваме да обсъждаме проблем в отношенията си, това предизвиква негодувание и огорчение. Лошите чувства и мисли могат да кипят вътре в нас. Колкото по-дълго позволяваме на тези емоции да бълбукат, толкова повече те потъват в подсъзнателното ни възприятие един на друг. А това се отразява на всички наши бъдещи взаимодействия.
По-добрият начин да се подходи към тази ситуация е: „Не съм готов да говоря за това в момента. Дай ми малко време да се успокоя и да помисля и тогава ще поговорим.“

Фраза №6 - „Ти си точно като майка си/баща си“
Много по-добре е да разрешите действителния проблем, отколкото да използвате някакъв неясен намек или обида спрямо партньора си.
Истинската магия в отношенията означава отсъствие на преценка на другия.

Фраза №7. „Махни ми се от главата!“

Известна още като: „Спри да ми дуднеш“
Ако половинката ви се занимава с нещо, което касае по-скоро само вас, то най-вероятно е, защото тя иска да ви помогне с намирането на решение.
Вместо да изгрубявате, се опитайте да гледате на нея като на помощник, а не като на човек, който пречи и досажда.

Фраза №8. "Просто се отпусни!"

Известна още като: „Спри да мислиш за това“
Едва ли на другия му се ще да му обяснявате, че трябва да престане да се занимава с даден проблем. По-скоро той ще оцени, ако го накарате да ви разкаже за него. Да проявите съпричастност, това със сигурност ще помогне на партньора ви да намери малко спокойствие в дадената ситуация.

Не забравяйте, че връзките се рушат, когато единият продължава да се учи, развива и расте, докато другият стои неподвижен.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/