Трите “златни” пържоли във Варна за Пламен от Беломорци отровиха за 5 дни бонтона в туризма

30 July 2023
Христо Николов
Зарица Динкова
Зарица Динкова

За рибай стека вече знаем всичко – обясниха го  прочути готвачи, НАП, Комисията за защита на потребителите

Възпитана позиция на министър Зарица Динкова, че ще ѝ е трудно да защити в бюджета 9-те процента ДДС за ресторантьорите при подобни тревожни сигнали към потребителя, те ѝ отговориха с искане за оставка

Точно 5 дни бяха достатъчни на Пламен Христов от търговищкото село Беломорци да стане телевизионна звезда в национален ефир, а после да изправи един срещу друг ресторантьорския бранш и новия министър на туризма.

На 19 юли мъжът, който се труди в Нидерландия, сяда в крайбрежен ресторант във Варна, поръчва три пържоли за семейството си, а после сметката за тях от 490 лева буквално запали социалните мрежи. Дотам, че във фейсбук шегаджия постави на също така скандалния пилон в Рожен, да се вее най-скъпото и добро месо в света - американският Рибай стек.

Дали Пламен Христов е разбрал или не, че 100 грама от стека струва 35 лева, а

пържолата може да е между 200 и 300 грама,

и съответно да е 70 лева или над 100 лева, има различни версии.

Според персонала във варненската кръчма, предварително му обяснили тези “скъпи детайли”. Клиентът от Беломорци твърди обаче обратното в своите щедри медийни изяви. А в клипа, в който член на неговото семейство обезсмърти трите пържоли за следващите поколения, Пламен с преметната “диагоналка” през тишърката, се диви: “Туй пише 14 пъти...” Което би трябвало да означава, че са му таксували 14 пъти по 100 грама рибай стек по 35 лева. Рибай стек СНИМКА: PIXABAY

Рибай стек СНИМКА: PIXABAY

Какво обаче ни сполетя след тази злополучна семейна почерпка на морето?

Първо се обадиха най-прочутите български готвачи, за да разкажат тънкостите на подобно месо. Който не е разбрал какво е да ядеш Рибай стек,

вече чете рецепти и отваря на 4 очите, когато види това месо в някое меню.

После НАП тръгна на проверка, а Комисията за защита на потребителите опроверга и готвачите, и ресторантьорите, че в менюто се записва цената за 100 грама пържола, която в чинията може да е и 3 пъти по-тежка. Комисията потвърди, че има нарушение на закона, защото обявяването на цени за грамаж без да се посочва стойността на цялата порция, било подвеждащо и може да се квалифицира като нелоялна търговска практика.

Шефът на дирекцията за контрол на пазара в комисията Игнат Арсенов обясни за “24 часа”, че законът ясно указва, че подобна информация трябва да се поднесе на ясен и разбираем език.

А и според Закона за туризма менютата на ресторантите трябва да обявяват цените на порция, а не на грамаж.

Така дойде неделята, когато златниият Рибай стек отрови съвсем добрия тон в роден туризъм.

Първият залп дадоха в събота браншовите организации. Шефът на Българската асоция на заведенията Ричард Алибегов

заплаши със съд Пламен,

че уронвал престижа на българския туризъм с клипа за скъпите пържоли. Негова била грешката, че не е видял, цената от 35 лв. била за 100 грама.

Ричард Алибегов
Ричард Алибегов
В неделя министърът на туризма Зарица Динкова опита да внесе успокоение, притеснена от сигналите, които двете браншови организации изпращат към потребителите. Тя припомни, че българският данъкоплатец

е платил от джоба си данъчното облекчение от 9% ДДС,

което бе гласувано като спасителна мярка на ресторантьорите при пандемията и важи до края на 2023 г.

“Ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година, тъй като няма да мога да намеря аргументи и подкрепа за това в българското общество”, пише Динкова в своя позиция, призовавайки ресторантьорите да преразгледат поведението си и да имат по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт.

Буквално минути това ресторантьорите поискаха оставката на Динкова.

А за запазването на ставката от 9% ДДС ресторантьорите казват, че “ние можем и сами да се защитим”. Напоследък от бранша си правят сметката 9-те процента да останат и след края на 2023 г.

Върху Пламен, пуснал клипа със златните пържоли, валят подигравки от ресторантьори, които го поучаваха, че

никой не го е карал насила да ходи на ресторант

Един от шефовете на Сдружението на заведенията в България дори призова НАП да провери мъжа от Беломорци откъде има пари за подобни луксозни ястия.

Самият Пламен Христов се изявява във фейсбук с псевдоним “Живей, Живей” и демонстрира имидж на бохем. На клип в социалната мрежи той хвърля пари по известна попфолк певица на сцената до нея.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/