Сексът със стари мъже, или защо времето на държанките се завръща

22 July 2023
Павлина Трифонова

Наричат ги мило sugar daddy, което означава захарен татко. Обикновено са заможни, вече на възраст и не се притесняват да плащат на млади момичета или момчета за секс. Не обичат обаче чистата проституция, когато отиваш, даваш парите и получаваш. Готови са да харчат повече, но да се радват на дългосрочни и емоционални връзки.

За тях все още малко се говори, въпреки че в интернет има редица сайтове и социални групи, чиято цел е точно “захарни татковци” да си намират “захарни бебета”.

Тази системата за спонсорство тръгва от страни като САЩ и Великобритания, където млади момичета и момчета влизат в любовни връзки с по-възрастни партньори, за да могат да се издържат по време на следване. През последните години тя обаче става изключително популярна и в някои африкански страни до степен, че въпросните “захарни” двойки дори не считат за необходимо да прикриват отношенията си.

“Достатъчно е да седнете пред някое студентско общежитие в петък вечер, за да видите какви автомобили пристигат –

шофьори на политици

и министри

идват да вземат

млади момичета”,

казва пред Би Би Си Сайлас Нанчвуани, който е следвал в Найроби. Сред кенийските момичета, които разчитат на такова спонсорство, е Широ. Тя започва да се среща с 40 години по-възрастен от нея женен мъж преди 6 години, когато е в университета. Отначало за секса получава от него само храна. По-късно той започва да ѝ дава пари за хубави дрехи и да посещава салони за красота. След като се срещат в продължение на две години, мъжът я настанява в нов апартамент, за да им е по-удобно. След още две години ѝ купува парче земя като израз на ангажираност.

Историята на Широ илюстрира един по-сложен феномен, вече не става въпрос за еднократна сексуална среща от отчаяние, а за дългосрочна финансова печалба чрез продажба на красота и младост, мотивирани не от глад, а от желание за живот, озаряван от социалните медийни звезди и увит само в една връзка, отбелязва Би Би Си. Проучване на медията показва, че около 20% от студентките в Африка имат или са имали връзка със “захарен татко”. На практика това не е нещо по-различно от познатите в миналото държанки, но днес съгласилите се с подобни отношения млади хора ги възприемат като трамплин за по-добър живот.

20-годишната Джейн от Кения разчита на двама спонсори и не вижда нищо лошо в това. Приема ги като част от всекидневната борба да оцелее в Найроби. По думите ѝ отношенията с нейните женени партньори невинаги са сексуални. Понякога те просто искат компания и някого, с когото да си говорят. Нейните родители са силно вярващи и не биха разбрали това, което върши, но тя го възприема като личен избор и възможност да помогне на по-малките си сестри.

Според британския вестник “Метро” потребителите на трите най-популярни сайта за намиране на “захарен татко” са 15,3 милиона само от началото на тази година. Тъй като в тях се изисква регистрация, това означава, че това са хора, които търсят или предлагат любов срещу спонсорство, а не просто да ги посещават от интерес. Изданието е интервюирало 46-годишния Карл, който издържа две “захарни бебета”. Той е инвеститор и има офиси в САЩ и Англия. Приятелката му в Ню Йорк обича театър, така че към хубавата вечеря обикновено прибавя и постановка на Бродуей, на която да я заведе. Твърди, че преди да започне да се среща с някое момиче, винаги се уверява, че са на една и съща вълна. По думите му неговите “захарчета” са образовани, трудолюбиви и на него му доставя удоволствие да ги облекчава във финансовите им трудности.

“Има разлика между

златотърсачи и

“захарни бебета”

Първите излизат с възрастни мъже или жени само за пари, няма чувства помежду им и истинска връзка”, обяснява 23-годишната Моника, която до момента е имала петима “захарни татковци”. В момента е сама, защото търси някого, с когото да има наистина смислени отношения и да споделя страстта ѝ към пътешествия. Твърди, че се стреми да привлича интелигетни хора, които имат опит и могат да й помогнат да развие своя потенциал.

“ Важно е да се грижиш за себе си в скъп град. Запознаването с някой, който има повече пари, ти позволява да изпиташ неща, смятани за недостъпни в обикновена връзка”, посочва 24-годишният Саймън, специалист по маркетинг в Лондон. Той се вижда понякога с вицепрезидент на телекомуникационна компания по време на командировките му в британската столица.

“Сътрудничество

и инвестиция

в моето бъдеще

е това, което търся в такива връзки”, споделя Саймън пред “Метро”.

22-годишната Фрея си намира “захарен татко”, след като през първата година от следването си работи на две места за по 5 паунда на час и се изморява толкова много, че това започва да ѝ се отразява и на ученето. “Сега мога да се концентрирам на 100% и имам пари в края на краищата. Получавам по 1000 паунда за нощ с него”, обяснява тя. По думите ѝ това си е проституция, но с уговорка, че не харесва съществуващата нелепа стигма в обществото по отношение на тази дума.

Би Би Си успява да интервюира и нейната майка Мери, която е разведена и има и други деца в университет. Тя твърди, че е горда със смелата постъпка на своята дъщеря, въпреки че много от приятелите им са били шокирани. “Докато виждам, че тя е щастлива с това, което прави, не виждам проблем. Всички деца се раждат с някакви таланти, а Фрея се е родила с красота и сексуална привлекателност”, обяснява Мери.

В захарните отношения се наблюдава и още една тенденция през последните години – сравнително млади мъже, които не успяват да открият любовта поради своята професионална заетост. 38-годишният Майк от ИT сектора разчита на „захарни бебета” през последните три години. Плаща им по 2000 паунда на месец и още 1000 паунда за покриване на разходи. Харесва му да разчита на една партньорка за дълго време и не вижда проблем това да става срещу заплащане. “Родителите ми са женени от 50 години и баща ми продължава всяка седмица да захранва с пари банковата сметка на майка ми”, разсъждава той.

У нас все още не е прието да се говори свободно за захарните отношения. Ако някои двойки бъдат заподозрени в такива, обикновено се обяснява, че става въпрос за голяма любов и неразбиране от страна на широката публика. Под сурдинка се разказва, че и в софийския Студентски град идват скъпи автомобили да вземат млади момичета. Вероятно българските “захарни бебета” все още нямат самочувствието на западните си колеги, че правят нещо нормално и в името на своето бъдеще, а и обществените нагласи у нас не са толкова благосклонни.

Рекламираха безопасна проституция в университет

Проблемът с проституирането по време на следване се смята за толкова голям във Великобритания, че университетът в Брайтън допусна на негова територия да се рекламира и как това да става безопасно.

Организацията, която се занимава със защита на интересите на студентите, издържащи се чрез секс, имаше свой щанд на дните за нов прием във вуза в началото на тази учебна година. Така редом с възможностите да играят хокей в университетския отбор или пък да станат доброволци в “Амнестни Интернешънъл” първокурсниците можеха да се запознаят и как да препечелват от любов без риск.

Няма как да ви преследват законно, тук не е нелегално да работите като ескорт или пък да продавате сексуслуги, съветваха от SWOP. Редом с презервативи и лубриканти те раздаваха и брошури как това да се прави безопасно. “Ако нямате някой, който да се грижи за вашата безопасност и да ви държи под око, престорете се, че такъв има! Проведете измислен разговор по телефона, така че клиентът ви да остане с впечатлението, че някой знае за вашия адрес и посещение. Или поне звъннете и се отчетете кратко и ясно: “Пристигнах!”, пишеше в листовките.

“Поскъпването на разходите за живот и обучение притискат студентите повече от всякога и много от тях заслужават помощ от нас”, твърдят от SWOP.

Техният щанд в Брайтън обаче не бе приет еднозначно. Някои го нарекоха позор и поискаха обяснение от ръководството на университета. От там отговориха, че не насърчават студентите да смятат, че сексуалната работа е опция за тях, но дават възможност да бъдат информирани как да постъпват безопасно, ако се окажат в такава ситуация. Причина да сторят това са данни от изследвания, че един на всеки шест студенти във Великобритания прави секс за пари или мисли да го стори.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/